• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    DROBET:
    ZOIDBERG: asi tak, nema smysl se s tim moc mazat :) Ja mam neco naolejovany a neco zcela bez upravy a je to taky OK...
    Co se tyce mnozstvi vosku, tak tezko odhadnout, ale cca do 5% vuci oleji? Mozna i mene. Kdyz toho vosku moc, tak se to pak do dreva nevsakuje.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DROBET: Když jsem začal včelařit, taky jsem to řešil. Teď už jsem se na to vykašlal. Jediná ochrana, která má OPRAVDU smysl, je koupel nastavků v horkém parafínu. Když není u koho to udělat, tak na to prostě ťápnu nějakou lazuru a je to.
    DROBET
    DROBET --- ---
    SHADOWALKER:
    FARIN:
    VODOMERKA:
    PIPAL:
    moc Vám děkuju za doporučení s cennými radami co nejlépe naložim..... jen tak pro info kolik oleje na kolik vosku??? nákej poměr alespon pro orientaci nemam vubec představu a pak ten olej s voskem zahřát asi vid....
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SHINIGAMI: Uvazuju o zalozeni vcelstev u Krnan ale s timhle teda nevim...

Jinak sem byl ted na chate vomrknout vcelky. Jeden ul sem o nastavek (druhej) rozsiril. Mely uz 4 plodovy ramky a ja bych se tam ted nedostal. Vyvesil sem jim 2 a 2 nad sebe (vedle stavebni ramek a jeden ramek se zasobama). A dal sem jim k tomu kilo cukriku (naredeny 1:1, aby v tom mely i vodu) do dvouramkovyho krmitka. Jenom asi moc nerozumim tomu rozsirovani v ramci nastavku. Prostor, kterej mi tam zbyl sem proste vyplnil mezistenama. Dira se tam nenechava, ne?

Druhej ul sem chtel taky rozsirit ale po rozebrani sem tam nasel jenom dva lehce zaplodovany ramky. Tak sem to pak uved do puvodniho stavu + sem jim misto dvou sousi dal krmitko s invertem. A zuzil cesno, protoze sem na podlozce nasel mysi bobky (a je tam teda dost mravencu).

Tak doufam, ze je to tak spravne. Pristi kontrola asi az 8. 5. To bych na ten rozjetejsi ul dal rad mednik oddelenej materi mrizkou. A jak sem se vcera docet ve Vcelarstvi, dam tam asi jeden plodovej plast pro oddelek. A ten druhej ul snad uz pude rozsirit o druhej nastavek pro plodise, i kdyz je mi jasny, ze z tehle vcel letos asi nic moc nebude...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Hranice pasma pul kilaku od ulu, to potesi...
    WANTON
    WANTON --- ---
    Státní veterinární správa - Mapy nákaz
    http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EXCITE: V zimě hlásil děda nebývale velké úhyny včel, ale kupodivu všechna včelstva přežila a vyzimovala nakonec v početnějším stavu než obvykle...

SHADOWALKER: počítám, že kdyby ta metoda fungovala (a neměla dopad na včelstva), mohl by si skleněné víko na včely (s evt. přidanou lampou) vyrobit každý sám a nebylo by to nic složitého. Asi napíšu do Dolu, jestli to testovali a jakou udělali zkušenost. Teď mě štve, že v ZO máme nařízeno všichni přelečovat, i když jsme měli spad v pořádku :( V tom má Smolík pravdu, pořád jen léčíme a léčíme a varroázy je víc, tak taky léčíme víc, kdy se to zastaví?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: 3 ze 4 ok. táta taky cca 15% ztráty. takže dobrý
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Jak jste dopadli přes zimu, u nás to vypadá až neuvěřitelně dobře, všechno vydrželo, jsou silné.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: jasne, ale nikdo ti nebrani si takovy oddelek nekoupit :o). coz ale neznamena, ze by mel byt nekdo osocovan z toho, ze za tuto cenu ty oddelky produkuje a prodava. kdyz to bude moc, proste nenajde kupce a bud zkrachuje nebo slevni.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Objektivně je jakákoliv cena oddělku nebo medu spravedlivá, když na ní přistoupí obě strany. ;)

Subjektivně mi za oddělky 2 tisíce a více přijde jako vydřiduštví. ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    navíc... kolik teď stojí vyšetření na mor pro každý prodej? náklady stoupají. a kdo si nehlídá aktuální cenu/poptávku, je sám proti sobě.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: tohle moralizovani bych do toho vubec netahal. stejne tak bys totez mohl tvrdit o prodeji medu - ze kdo prodava nad 100kc/kg, tak je vydriduch a zlodej. slusny clovek prece vi, ze lide nemaji moc penez, takze by se mel drzet mezi 90 a 100 korunama.. ;o). vzdyt je to jen o nabidce a poptavce. a priznejme si - poptavka je v poslednich letech mnohem vetsi nez nabidka.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: To budou medaři a kšeftaři. Slušní to ještě drží okolo 1.500,- Kč.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Tak tak, vyzimovaný oddělek na jaře rovná se v podstatě produktivní včelstvo. Oddělky, které se budou teď dělat, jsou už většinou dávno rezervované. Není také žádným tajemství, že mnozí velcí včelaři se už teď živí produkcí oddělků „na maso“ – hlavně ať je včel hodně, jaké mají vlastnosti, neřeší. Tak pozor na to. Zákon nabídky a poptávky, třeba v naší organizaci jsme měli hezké 40% zimní úhyny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: imho nutno rozlisovat nakup oddelku na podzim a na jare, rozdil nemaly. u tech podzimnich (letnich) vetsinou musi clovek stejne zakrmit (naklad navic), nejake oddelky pres zimu padnou (naklad navic rozpocten do prezivsich), plus neco navic - proste jako pridana hodnota..
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    THEO_PHIL: to je silenost... ja vloni kupoval dva po tisicovce, jedny se bohuzel vyparily a druhy prezimovaly dost slaby, ale snad se zmatori..

Taky mam trosku problem s tim, ze jsme sli do Langa (to jsem zapomnel zminit) a to neni zrovna nejcastejsi mira..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    WANTON: Ja nekde videl za 2500 :-(
    WANTON
    WANTON --- ---
    SHINIGAMI: Jinak už teď přijímají objednávky výzkumáky na rok 2016, kde mi bylo garantováno, že nad 1.500 v příštím roce určitě nepůjdou. Letošní cena byla pod 1.500 stovkama.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Vidíš, já mám zkušenost jinou, v dobrém roce 1.200 až 1.300...:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: ja se obavam, ze cena 1500kc za jarni oddelek je minimum v dobrem roce, kdezto v letech jako je letos to muze snadno byt i o tisicovku drazsi :o/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam