• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    PAWLEEQ: Já termoterapii fandím a i proto říkám, že by to chtělo dovést do fáze, kdy k tomu bude i "vykoumaná" jednoduchá aplikace. Technický řešení koumat vlastní cestou je např. pro mě naprosto nereálné. A navíc bych vlastně raději, kdyby metoda šla aplikovat v úlu bez polystyrenu a bez dalších technických vymožeností (např. čidla). K druhé části (obměna díla) s tou souhlasím bez výhrad, ale dozvěděla jsem se o ní spíš u Smolíka než u místních včelařů. Když jsem začínala, tak mi naopak nacpali staré souše, které bych dnes už v úle nechtěla ani za nic. Med vymačkávám, souše neskladuji, mezistěny nekupuji. Má to ve vší pravděpodobnosti vliv na medný výnos, ale to mě naprosto netrápí. Medu pro rodinu mám dost a včely mi dělají radost.

KUATO: Ale je fajn si přečíst o nějaké alternativě a mít šanci se zamyslet a jít svou cestou. Srovnání s Hitlerem mi přijde trochu nadbytečné, Smolík své odpůrce nevraždí a nikomu své metody nevnucuje. Pokud si pamatuji, tak první co vždy říká je, že tohle je jeho cesta a všichni ostatní si musí sami najít svou.
    Ad panika, to myslíš ten článek o tom, že i kdyby včela vyhynula, tak jiných opylovačů máme dost?
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    KUATO: no, do huby si obcas nevidi, s tim souhlas.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: jo, jednou jsem takhle uvaril oddelek - s ipou na strese, tak na to pozor :o).

PIPAL: idealista byl i hitler. zvidavost a nekonvencnost jsou dulezite. presto by bylo fajn, kdyby si aspon smolik videl do huby a nedelal obcas paniku po pul republice clankem, ve kterem bylo tolik vecnych chyb, ze jsem se za nej stydel. u nas je takove rceni "je to dobry synek, ale pica chlap". tento obrat bych asi pouzil i na smolika.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAWLEEQ: Asi by melo stacit dat na strechu, kdyz je slunicko, nejakou ipu, ne? To by mohlo tu teplotu zvysit...
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    Smolik je pankac a idealista. Ale i takovy jsou potreba a je dobre, ze je tu nekdo takovej. I kdyz nejsem vzdy nadsenej s tim, co (a jak) dela, jsem za nej rad. Takze souhlas se SHADOWALKER

ps: nejvice se mi na nem libi snaha ty veci osekavat a na dren a zjednodusovat. to je vec, ktera tu chybi.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Podle mě je v tý debatě chemie x alternativa ale relevantní protihlas právě Linhart se svou termoterapií na varroázu a rychlou obměnou díla jakožto prevencí proti moru. Narozdíl od Smolíka se opírá o univerzitní výzkum a na jeho webu není jen poetická ideologie, ale hlavně fakta.

PS.: Jestli jsem to správně pochopil, tak podstatou termoterapie je vyvinout a asi půl hodiny udržet v úlu teplotu kolem 47°C. Kvůli přežití plodu je plynulej vzestup a pokles teploty. Technický řešení se dá buď koupit, nebo vykoumat vlastní cestou.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BEBERA: Cítím to dost podobně, prostě si myslím, že chemií dlouhodobá cesta nevede. A proto si myslím, že punkeři jako Smolík jsou strašně důležití. Bez protihlasu se to nikam neposune. Akorát doufám, že se to posune brzy. :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    DROBET:
    ZOIDBERG: asi tak, nema smysl se s tim moc mazat :) Ja mam neco naolejovany a neco zcela bez upravy a je to taky OK...
    Co se tyce mnozstvi vosku, tak tezko odhadnout, ale cca do 5% vuci oleji? Mozna i mene. Kdyz toho vosku moc, tak se to pak do dreva nevsakuje.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DROBET: Když jsem začal včelařit, taky jsem to řešil. Teď už jsem se na to vykašlal. Jediná ochrana, která má OPRAVDU smysl, je koupel nastavků v horkém parafínu. Když není u koho to udělat, tak na to prostě ťápnu nějakou lazuru a je to.
    DROBET
    DROBET --- ---
    SHADOWALKER:
    FARIN:
    VODOMERKA:
    PIPAL:
    moc Vám děkuju za doporučení s cennými radami co nejlépe naložim..... jen tak pro info kolik oleje na kolik vosku??? nákej poměr alespon pro orientaci nemam vubec představu a pak ten olej s voskem zahřát asi vid....
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SHINIGAMI: Uvazuju o zalozeni vcelstev u Krnan ale s timhle teda nevim...

Jinak sem byl ted na chate vomrknout vcelky. Jeden ul sem o nastavek (druhej) rozsiril. Mely uz 4 plodovy ramky a ja bych se tam ted nedostal. Vyvesil sem jim 2 a 2 nad sebe (vedle stavebni ramek a jeden ramek se zasobama). A dal sem jim k tomu kilo cukriku (naredeny 1:1, aby v tom mely i vodu) do dvouramkovyho krmitka. Jenom asi moc nerozumim tomu rozsirovani v ramci nastavku. Prostor, kterej mi tam zbyl sem proste vyplnil mezistenama. Dira se tam nenechava, ne?

Druhej ul sem chtel taky rozsirit ale po rozebrani sem tam nasel jenom dva lehce zaplodovany ramky. Tak sem to pak uved do puvodniho stavu + sem jim misto dvou sousi dal krmitko s invertem. A zuzil cesno, protoze sem na podlozce nasel mysi bobky (a je tam teda dost mravencu).

Tak doufam, ze je to tak spravne. Pristi kontrola asi az 8. 5. To bych na ten rozjetejsi ul dal rad mednik oddelenej materi mrizkou. A jak sem se vcera docet ve Vcelarstvi, dam tam asi jeden plodovej plast pro oddelek. A ten druhej ul snad uz pude rozsirit o druhej nastavek pro plodise, i kdyz je mi jasny, ze z tehle vcel letos asi nic moc nebude...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Hranice pasma pul kilaku od ulu, to potesi...
    WANTON
    WANTON --- ---
    Státní veterinární správa - Mapy nákaz
    http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EXCITE: V zimě hlásil děda nebývale velké úhyny včel, ale kupodivu všechna včelstva přežila a vyzimovala nakonec v početnějším stavu než obvykle...

SHADOWALKER: počítám, že kdyby ta metoda fungovala (a neměla dopad na včelstva), mohl by si skleněné víko na včely (s evt. přidanou lampou) vyrobit každý sám a nebylo by to nic složitého. Asi napíšu do Dolu, jestli to testovali a jakou udělali zkušenost. Teď mě štve, že v ZO máme nařízeno všichni přelečovat, i když jsme měli spad v pořádku :( V tom má Smolík pravdu, pořád jen léčíme a léčíme a varroázy je víc, tak taky léčíme víc, kdy se to zastaví?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: 3 ze 4 ok. táta taky cca 15% ztráty. takže dobrý
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Jak jste dopadli přes zimu, u nás to vypadá až neuvěřitelně dobře, všechno vydrželo, jsou silné.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: jasne, ale nikdo ti nebrani si takovy oddelek nekoupit :o). coz ale neznamena, ze by mel byt nekdo osocovan z toho, ze za tuto cenu ty oddelky produkuje a prodava. kdyz to bude moc, proste nenajde kupce a bud zkrachuje nebo slevni.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Objektivně je jakákoliv cena oddělku nebo medu spravedlivá, když na ní přistoupí obě strany. ;)

Subjektivně mi za oddělky 2 tisíce a více přijde jako vydřiduštví. ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    navíc... kolik teď stojí vyšetření na mor pro každý prodej? náklady stoupají. a kdo si nehlídá aktuální cenu/poptávku, je sám proti sobě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam