• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    OGMIOS:
    SHADOWALKER:

Viděl jsem, jak se dělají smetence a tam ta Němka robot je postříkala vodou, aby je lehce dostala do nástavku. Takže jestli takhle voda na včely funguje, tak by mohlo jít postříkat je rozprašovačem vodou a pak je opatrně nabrat na lopatku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: pokud uz si tam zalozily "hnizdo" a maji tam plod, tak uz tezko. jinak bych zkusil dat vedle pootevreny rojacek a do nej ramek s otevrenym plodem (staci trubci), a ony si tam prelezou.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Jdu s podobnou otázkou... zabydlely se nám ve zdi kostela u dveří včely. Přiznávám, že jsme se je ani nesnažili vylákat, ale bohužel rovnou zahubit. Ovšem nedaří se. Jeden pokus provedl místní včelařský tajemník, další dva místní hasiči a včely stále vesele létají. Máte nějakou radu? Já bych je tam i nechala, ale zabydlely se holky na fakt blbým místě. By se nám tam lidi báli chodit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    je nejakej figl jak vytahnout vceli roj co se zabydlel v dire ve strome? dira asi 5-10cm prumer max. asi spis nebude co?...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: klido pido :o).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Rojej se včely v takovymhle (destivo-zatazenym) pocasi?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Já taky ne, ale mám omluvu - sbírku očních vad.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    WANTON: já vím, že to někdo proti světlu vidí. My ne :) Ani jeden.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DROBET: jj, kde jsou ty doby, kdy včelaři cizí roje odmítali...:D
    WANTON
    WANTON --- ---
    BEBERA: Zakladená vajíčka jde vidět proti světlu, pouhým okem. Určitě se to hodí naučit, lze tak vysledovat kvalitu matky.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SHINIGAMI: Jo, je tam morový pásmo.
    DROBET
    DROBET --- ---
    co se těch rojů týče tak kdyby někdo ňákej chytil bo někde ňákej viděl jakože v praze bo blízkém okolí tak mi prosím dejte obratem vědět rád se ho ujmu..... díky..... dystak tel. na mě 722685081
    MAUGLII
    MAUGLII --- ---
    REDSNAKE: nejsem včelař , děda byl , já mam jen základní povědomí , takže když mi známej volal že má roj týhle velikosti , bylo mi líto ho nechat uletět a nabídnul jsem ho zde , třeba roj zdivočí a zkříží se z poloafrickym kmenem a rozjedou se zabijácký včely v evropskym stylu :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Sorry, umřou.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAUGLII: Co se s takovýma včelama stane? Obsadí nějakou dutinu? Nebo pokud je nikdo neodchytí, tak prostě chcípnou? K jinému včelstvu se asi nepřidají, že.
    MAUGLII
    MAUGLII --- ---
    MAUGLII: roj odletěl na západ , asi za lepším medem :D
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    A do háje, volal mi soused, že se mi rojí včely. Jdu tedy lapat uprchlíky. Tak brzo! Hrůza.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Odpověď k termosolárním úlům:
    Dobrý den,
    můžeme říci, že roztoč skutečně v teple hyne.
    Také máme zkušenost, že zahřívané včelstvo "do posledního dechu" drží vnitřní teplotu na 35 °C.
    Zkoušeli jsme 3000 W (dva spřažené vysoušeče vlasú), na kraji kapal vosk, uprostřed se teplota nezvýšila.
    Nepomohlo ani rozšíření uliček.
    Otázka je, jakou část roztočů zasáhne v těchto nových úlech potřebná vysoká teplota (kolem 52 °C).
    Většina roztočů je pořád na plodu, ten se prohřívá ještě hůř.
    Více ukážou další výsledky.
    Nestačí, že roztoči padají, ale důležité je kolik jich tam ještě zůstane. Z praxe víme, že cenné jsou metody, které mají účinnost ošetření přes 80 %.
    S pozdravem
    Ing. Dalibor Titěra CSc
    Výzkumný ústav včelařský, s.r.o.
    Dol 94
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHINIGAMI: Roje by se měly preventivně likvidovat, bo mor včelího moru . Také by jsi měla dávat včelstva na vyšetření proti moru včelího plodu vždy, když dojde k transportu z území jedné obce do druhé. V praxi tedy platí, že kde není žalobníček, není ani soudce. Absurdistán - viz ten článek Včelaři v ilegalitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam