• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THEO_PHIL: pokud se nepletu, potrebuješ vajíčka nebo larvy mladší 2 dní (tj. max. 5 dní od nakladení vajíčka), aby ti z nich včely mohly vykrmit matku. My jsme se s mužem i dědou shodli, že zakladená vajíčka okem nevidíme (ani proti světlu dle rad odsud), takže u oddělků čekáme na matečníky.

I když letos máme dilema, máme 2 slabé úly, chtěli bychom v oddělku vypěstovat nové matky a přidat je tam, jsou tam už matky starší. Ale je možné, že si včely samy tichou výměnou vychovají matku novou. Nechali byste takový úl být, ať si pomůže, nebo byste případný matečník odstranili? Jak to tak píšu, vychází mi nejlíp dát matečník do oddělku, aby byla jistota, že i z toho mála včel, co tam je, nevyletí roj s novou matkou pryč....
    KUATO
    KUATO --- ---
    RYNA: muzes vyfotit, at se muzeme kouknout, co je to za vcely? jak pise Jesterka, muze jit o samotarky (pravdepodobne).
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    RYNA: a je jich tam opravdu víc? v dutinách ve zdivu většinou jde o samotářky: http://vitavydra.sweb.cz/samotarky.html ty nám tady po fasádě sídlí různě
    RYNA
    RYNA --- ---
    Zdravím, právě jsem zjistila, že v okenním rámu (našeho pražskýho činžáku) sídlí včely, nejspíš vlétávají do nějaké dutiny ve zdivu. Měl by někdo zkušenost, co s nimi dělat? Zvládneme se jich zbavit na vlastní pěst nebo bude třeba přizvat odborníka?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Jestli jsou ty plodové plasty už zavíčkované, tak si královnu nevychovají. Musí tam být co nejmenší larvičky. Já tedy vždy čekám na matečníky. Za týden za dva si nedělám starosti, že by nebyly. Příští týden tam vlezu a udělám tam velkou prohlídku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu bych rad udelal prvni oddelek. Z toho co sem se ruzne docet mam nasledujici plan: prendam jeden plodovej plast do medniku a necham ho tam treba do druhyho dne. Pak dam do nastavku (mam takovej malej, co sem v nem prevazel vcely), z jedny strany dam sousi do ktery nastrikam vodu, z druhy dam zasoby, kolem treba este dve mezisteny, smetu par vcel a dam co nejdal od ulu. Jenom nevim, co budu delat, kdyz v tomm ule nenajdu zadnej matecnik. Zvladnou to ty vcely nez si vychovaj novou matku? Nebo to bez matecniku nema cenu?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: moc prijemne a pozitivni, jakpak to tam asi vypada dnes po 12ti letech? jestlipak ten klucina v audi cepici ma uz odborne znalosti ajko Emil Macura ;)...pral bych mu to
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Muselo by se to jistit teplomerem. Mozna by moh stacit potravinarskej, kterej by se dal mezi nastavky. Ale taky to zatim radsi nebudu zkouset :-)

Vcera sem videl tohle: http://www.ceskatelevize.cz/...silani/1097944695-nas-venkov/403235100041005-tisicilete-vcely/titulky

Nejlepsi je Domov duchodcu pro vyslouzily kralovny!
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Děkuji.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    PAWLEEQ: Já termoterapii fandím a i proto říkám, že by to chtělo dovést do fáze, kdy k tomu bude i "vykoumaná" jednoduchá aplikace. Technický řešení koumat vlastní cestou je např. pro mě naprosto nereálné. A navíc bych vlastně raději, kdyby metoda šla aplikovat v úlu bez polystyrenu a bez dalších technických vymožeností (např. čidla). K druhé části (obměna díla) s tou souhlasím bez výhrad, ale dozvěděla jsem se o ní spíš u Smolíka než u místních včelařů. Když jsem začínala, tak mi naopak nacpali staré souše, které bych dnes už v úle nechtěla ani za nic. Med vymačkávám, souše neskladuji, mezistěny nekupuji. Má to ve vší pravděpodobnosti vliv na medný výnos, ale to mě naprosto netrápí. Medu pro rodinu mám dost a včely mi dělají radost.

KUATO: Ale je fajn si přečíst o nějaké alternativě a mít šanci se zamyslet a jít svou cestou. Srovnání s Hitlerem mi přijde trochu nadbytečné, Smolík své odpůrce nevraždí a nikomu své metody nevnucuje. Pokud si pamatuji, tak první co vždy říká je, že tohle je jeho cesta a všichni ostatní si musí sami najít svou.
    Ad panika, to myslíš ten článek o tom, že i kdyby včela vyhynula, tak jiných opylovačů máme dost?
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    KUATO: no, do huby si obcas nevidi, s tim souhlas.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: jo, jednou jsem takhle uvaril oddelek - s ipou na strese, tak na to pozor :o).

PIPAL: idealista byl i hitler. zvidavost a nekonvencnost jsou dulezite. presto by bylo fajn, kdyby si aspon smolik videl do huby a nedelal obcas paniku po pul republice clankem, ve kterem bylo tolik vecnych chyb, ze jsem se za nej stydel. u nas je takove rceni "je to dobry synek, ale pica chlap". tento obrat bych asi pouzil i na smolika.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAWLEEQ: Asi by melo stacit dat na strechu, kdyz je slunicko, nejakou ipu, ne? To by mohlo tu teplotu zvysit...
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    Smolik je pankac a idealista. Ale i takovy jsou potreba a je dobre, ze je tu nekdo takovej. I kdyz nejsem vzdy nadsenej s tim, co (a jak) dela, jsem za nej rad. Takze souhlas se SHADOWALKER

ps: nejvice se mi na nem libi snaha ty veci osekavat a na dren a zjednodusovat. to je vec, ktera tu chybi.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Podle mě je v tý debatě chemie x alternativa ale relevantní protihlas právě Linhart se svou termoterapií na varroázu a rychlou obměnou díla jakožto prevencí proti moru. Narozdíl od Smolíka se opírá o univerzitní výzkum a na jeho webu není jen poetická ideologie, ale hlavně fakta.

PS.: Jestli jsem to správně pochopil, tak podstatou termoterapie je vyvinout a asi půl hodiny udržet v úlu teplotu kolem 47°C. Kvůli přežití plodu je plynulej vzestup a pokles teploty. Technický řešení se dá buď koupit, nebo vykoumat vlastní cestou.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BEBERA: Cítím to dost podobně, prostě si myslím, že chemií dlouhodobá cesta nevede. A proto si myslím, že punkeři jako Smolík jsou strašně důležití. Bez protihlasu se to nikam neposune. Akorát doufám, že se to posune brzy. :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    DROBET:
    ZOIDBERG: asi tak, nema smysl se s tim moc mazat :) Ja mam neco naolejovany a neco zcela bez upravy a je to taky OK...
    Co se tyce mnozstvi vosku, tak tezko odhadnout, ale cca do 5% vuci oleji? Mozna i mene. Kdyz toho vosku moc, tak se to pak do dreva nevsakuje.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DROBET: Když jsem začal včelařit, taky jsem to řešil. Teď už jsem se na to vykašlal. Jediná ochrana, která má OPRAVDU smysl, je koupel nastavků v horkém parafínu. Když není u koho to udělat, tak na to prostě ťápnu nějakou lazuru a je to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam