• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Vlaštovkám ve chlívě zaracha dávat nebudu, děj se vůle hmyzího boha Akkütlixe.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: jo, takhle nějak by to šlo :o). když budeš mít ten oddělek stranou od ostatních včel, tak je větší šance, že se vrátí dobře. prostě pak už stačí, že ji nesezobne nějaký pták.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Lamadotaz: Koumám jak založit oddělek nevím jestli následující postup je, nebo není kravina. V úlu je dost včel a matečník, takže šoupnu rámek s matečníkem plus 4-5 rámků s trochou plodu, zásob a včel + trubců, matku samozřejmě necháme tam, kde je. Šoupnu to do budky a na jiný konec zahrady. Matka se vylíhne a bude se potřebovat prolítnout, šťastně se vrátí (i když tady nezakrývám skepsi vzhledem k minulé zkušenosti), pak zkontrolujeme, jestli klade a případně podnítíme. Dá to tak?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FARIN: A jak chceš ty včely z dutiny dostat? Leda to uřezat, přestěhovat a provozovat brtnictví. Likvidace je snadná, vysířit a hotovo.
    FARIN
    FARIN --- ---
    VRINDAVAN: mimochodem Vaclav byl docela extremista. Mit blok ctvreckovanyho papiru a u kazdyho vcelstva tam pravidlene sledovat a vybarvovat (co ctverecek to dm^2) co je zrovna na plastu vyzaduje docela velky vedecky zapal.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Vcera roj obsadil dutinu ve strome na Kampe. Metska policie to obehnala paskou a objednala likvidaci.
    Je to zvlastni system, kdy je tu nedostatek oddelku a pritom se mnoho vcelstev zlikviduje uplne zbytecne.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Duše K: KRASOVČELAŘENÍ s Václavem Uhrem
    https://www.youtube.com/watch?v=54JGlK0rWO0
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    ahoj lidi, sháním dobrý med (pokud možno nešlehaný) v Praze. dejte mi prosím tip. děkuju
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Tak se ty krávy vyrojily dneska dopoledne. Nejdřív sedly na švestku ve výšce asi pět metrů. Vzal jsem nejvyšší žebřík, sedák, vylez tam zajistil se, vytáhnul si nahoru roják a sklepnul je tam. Ne všechny, sotva půlku. Zbytek se sebral a odletěl k sousedovi. Půjčil jsem si od něj klíče, našel je tam: byly až na další zahradě ale nad plotem, takže dostat se tam dalo. Sotva jsem si narafičil štafle a roják, tak se ty mrdky sebraly a zmizely neznámo kam. Obcházel jsem půl vesnice a vůbec netuším kam to píchly. Mám sto chutí s tim zbytkem včel na zahradě udělat krátkej benzínovej proces a pořídit si akvárko.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Konecne mam medomet!! Ale je z druhy ruky. Cim to vycistit a vydesinfikovat, pripadne natrit?
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Mám včely v sadu ve stínu a přímýho slunce maj minimálně. Když to budou moc chladit, tak to samozřejmě upravím a dám vědět. Už jen čekám na roj/oddělek.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: moc hezka práce! mas sikovne ruce :o). jen si myslim, ze bys to cesno mel zvetsit, protoze se ti v tom budou prehrivat. pres ty diry to imho nepujde v lete uchladit.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Vyrobil jsem si úl. http://pawleeq.com/2015-05-31/%C3%BAl . Pokud se to nehodí, tak smázněte.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Harnessing BEES for art | ScienceDump
    http://www.sciencedump.com/content/harnessing-bees-art
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FRENNET: nákaza - mor včelího plodu, aj. proti varroáze (kleštíkovi) je zrovna rojení docela úspěšný způsob, jak výrazně snížit promoření včelstva (pauza v plodování a výpadek celé nové generace kleštíka)
    neznámý roj, pokud bych neměl vyloženě nějakou krizi, bych akceptoval max v případě označené matky (ne moc staré) a nechal někde odděleně k přeléčení :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VODOMERKA: nakaza=klistak?
    ZOIDBERG: no tak to jako hasici tam davali takove hlasky, ze to maji na starosti vcelari a tak. Jsme "mesto" se 4000 obyvateli, takze tak. no
    No nakonec tam nejaky vcelar prece jen prijel a vzal si ho. Jako ano je to blbe, ale lepsi nez ten roj zlikvidovat. No stejne si myslim, i kdyz mozna blbe, ze se ten roj dostal spatky k majiteli. Jak se tady vsichni znaji a vcerali zvlast.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FRENNET: Roje neznámého původu by se opravdu měly likvidovat. V praxi je to tak, že ve městě sbírají roje hasiči a na vesnici si to s chutí rozeberou místní včelaři (co bych dal za pěkný roj, který není můj:-)). Včelaři však žádnou povinnost sbírat cizí roje nemají.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FRENNET: roje se teď ofiko stejně musí likvidovat kvůli nákaze. a na to jsou hasiči.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Zdravim vsechny,
    takova mensi otazecka. Vcera jsem nabonzovala roj vcel, co se vyrojil a usidlil se na strome, na ulici. Prijeli hasici a odpoklonkovali mne. Na otazku, jestli je zahubi, mi rekli, ze je jenom sestreli...hahaha, blby cerny humor. No a zacali mezi sebou, ze to maji na starosti vcelari atd. Tak se chci zeptat, byl to spravny postup? Nebo priste spis volat nejakeho vcelare, nebo rovnou svaz?
    Diky.
    VEHUIAH
    VEHUIAH --- ---
    【希望のミツバチ】働きバチの誕生(1:03)
    https://www.youtube.com/watch?v=lMtFYt7ko_o
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam