• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Ja to pochopil tak, ze kdyz ve vcelach najdes - rekneme ten rojovej - matecnik, je nutny to resit radikalne. Ze odebrani nekolika plodovejch ramku tomu rojeni nepredejde. Ale jsem zacatecnik, takze spis nasavam informace z ruznejch zdroju. Kazdopadne zejtra se chci za vcelama po ctrnacti dnech vypravit, neco vytocit, a mozna budu muset nejakou takovou situaci resit. Mam 2 nastavky jako plodiste (39x24), materi mrizku a mednik. Pocitam, ze mednik vytocim celej + jim trochu nazebruju plod (minule sem daval mezi dva ramky s plodem mezistenu + jeden stavebni do horniho plodiste) a necham jim treba tri ramky se zasobama na nastavek. To by jim melo stacit, ne? Ale kdyz tam najdu matecnik, tak teda moc nevim, co s tim. V planu mam porizeni otevrenyho matecniku, kterej bych jim dal dostavet do medniku, a pak udelal oddelek s dvema zavickovanejma plodovejma ramkama. Pocitam tak ke konci cervna (abych neprisel o snusku, ktera prej je u nas do 10. cervence). Je to realny?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: kdyz vezmes v tuhle dobu produkcnimu vcelstvu veskery zavickovany plod, tak to pro nej bude pomerne slusny vypadek, takze s nejvetsi pravdepodobnosti se ti sice nevyroji, ale nebudes mit moc medovicoveho medu. na to jsou snad elegantnejsi metody, jak zabranit rojeni, ne? dostatek mista (nevcelarime na dva nastavky, ale kdyz je silne vcelstvo, tak klidne na ctyri nebo pet nastavku), dostatecne vetrani, dostatek trubcu.. ja mam 21 vcelstev a za rok se mi vyroji tak jedno nebo dve.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Ja bych taky rad oddelek. A zaroven nechci aby se mi to vyrojilo...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: neda se tak od podlahy rict. zalezi co s tim zamyslis udelat :o)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Aha, takze ten plod vyndat, jenom kdyz jde o rojovej matecnik...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: to on ale nepotrebuje. on chtel udelat oddelek. jeste samozrejme je otazka, jestli je to matecnik rojovy nebo urceny pro tichou vymenu. pozna se to tak, ze vetsinou rojove byvaji ruzne po krajich a byva jich tam vic (5+), na tichou vymenu je jen jeden nebo dva uprostred ramku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAWLEEQ: Mne jeden vcelar rikal, ze kdyz se v ule objevi matecnik, mely by se vyndat vsechny zaplodovany plasty. Ty vcely, co zustanou v ulu se pak chovaj jako roj... Ale zkusenost s tim nemam.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: tak tak, taky mi teď ze čtyř matek dvě vzal čert nebo jiná pakáž a dvě hnízda vlaštovek kvůli toho rušit nebudu :o).
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Vlaštovkám ve chlívě zaracha dávat nebudu, děj se vůle hmyzího boha Akkütlixe.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: jo, takhle nějak by to šlo :o). když budeš mít ten oddělek stranou od ostatních včel, tak je větší šance, že se vrátí dobře. prostě pak už stačí, že ji nesezobne nějaký pták.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Lamadotaz: Koumám jak založit oddělek nevím jestli následující postup je, nebo není kravina. V úlu je dost včel a matečník, takže šoupnu rámek s matečníkem plus 4-5 rámků s trochou plodu, zásob a včel + trubců, matku samozřejmě necháme tam, kde je. Šoupnu to do budky a na jiný konec zahrady. Matka se vylíhne a bude se potřebovat prolítnout, šťastně se vrátí (i když tady nezakrývám skepsi vzhledem k minulé zkušenosti), pak zkontrolujeme, jestli klade a případně podnítíme. Dá to tak?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FARIN: A jak chceš ty včely z dutiny dostat? Leda to uřezat, přestěhovat a provozovat brtnictví. Likvidace je snadná, vysířit a hotovo.
    FARIN
    FARIN --- ---
    VRINDAVAN: mimochodem Vaclav byl docela extremista. Mit blok ctvreckovanyho papiru a u kazdyho vcelstva tam pravidlene sledovat a vybarvovat (co ctverecek to dm^2) co je zrovna na plastu vyzaduje docela velky vedecky zapal.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Vcera roj obsadil dutinu ve strome na Kampe. Metska policie to obehnala paskou a objednala likvidaci.
    Je to zvlastni system, kdy je tu nedostatek oddelku a pritom se mnoho vcelstev zlikviduje uplne zbytecne.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Duše K: KRASOVČELAŘENÍ s Václavem Uhrem
    https://www.youtube.com/watch?v=54JGlK0rWO0
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    ahoj lidi, sháním dobrý med (pokud možno nešlehaný) v Praze. dejte mi prosím tip. děkuju
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Tak se ty krávy vyrojily dneska dopoledne. Nejdřív sedly na švestku ve výšce asi pět metrů. Vzal jsem nejvyšší žebřík, sedák, vylez tam zajistil se, vytáhnul si nahoru roják a sklepnul je tam. Ne všechny, sotva půlku. Zbytek se sebral a odletěl k sousedovi. Půjčil jsem si od něj klíče, našel je tam: byly až na další zahradě ale nad plotem, takže dostat se tam dalo. Sotva jsem si narafičil štafle a roják, tak se ty mrdky sebraly a zmizely neznámo kam. Obcházel jsem půl vesnice a vůbec netuším kam to píchly. Mám sto chutí s tim zbytkem včel na zahradě udělat krátkej benzínovej proces a pořídit si akvárko.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Konecne mam medomet!! Ale je z druhy ruky. Cim to vycistit a vydesinfikovat, pripadne natrit?
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Mám včely v sadu ve stínu a přímýho slunce maj minimálně. Když to budou moc chladit, tak to samozřejmě upravím a dám vědět. Už jen čekám na roj/oddělek.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: moc hezka práce! mas sikovne ruce :o). jen si myslim, ze bys to cesno mel zvetsit, protoze se ti v tom budou prehrivat. pres ty diry to imho nepujde v lete uchladit.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Vyrobil jsem si úl. http://pawleeq.com/2015-05-31/%C3%BAl . Pokud se to nehodí, tak smázněte.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam