• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    U nás naprostá záhada. Nejdřív v zimě netypicky velká úmrtnost včel, při první jarní prohlídce včel dost. Z nějakého důvodu se ale ze 4 včelstev rozvinulo pořádně jen jedno, zbytek paběrkoval. V jednom úle není už nějakou dobu plod, přidali jsme mu čerstvě zakladený plást a včely si neudělaly nouzový matečník. Přitom se nechovají, jako by jim chyběla matka, dál nosí pyl...
    WANTON
    WANTON --- ---
    BERNA: Já to píšu obecně, u mě třeba dobrý, kolega ve vesnici (Újezd u Průhonic) to měl špatný, další kolega u Jablonce nad Nisou rovněž špatný, kolega v Hostivaři ok, v Uhříněvsi špatný. Je to jak kde, ale přitom to není tím, že by někdo něco zanedbal.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: Tenhle rok je celkově divný - matky se nevrací ze snubáku, obecně se ztrácí, u chovu matek nechtějí narážet matečníky (i když teď podruhý už se zlepšily, ten první turnus byl s nízkou úspěšností), apod. Prostě je divný rok.
    KUATO
    KUATO --- ---
    opavsko - zatim zadna slava. mam na vcelstvo kolem 13-15 kg, nektere co byly loni ok, prezimovaly na prd a od jara se uplne nezvetily. ted zacne kvest lipa, nasazene ma hodne, tak by z toho mohlo neco byt, medovice se uvidi. msic je u nas hodne, tak snad by mohla taky byt.
    BERNA
    BERNA --- ---
    napiste kde vcelarite, at si muzeme udelat obrazek,kde je to s medem spatne.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Mě sice zimu přežily z pěti čtyři, ale jedno slabé, a druhé se pro velký úspěch vyrojilo. Dvakrát. Ze zbylých dvou včelstev jsem měl 30 kilo prvotřídního větového medu (v mednících) a teď doufám v druhé a nejlépe v třetí medobraní. Pokud už bude málo, tak ještě cucnu z plodiště po pěti kilech, a pak hned zakrmím. Vzhledem k tomu, že vysoké nástavky mají asi 35 kilo jeden, jim to tak moc neublíží :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG: Jak je to ale mozny? Ja teda zatim ze dvou vcelstev nevytocil nic :-(
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WANTON: Tak tak, květový med žádná sláva, jestli nezamedují lípy a les, bude to špatné. Ne tragické, ale špatné.
    WANTON
    WANTON --- ---
    HOUBA: Medu je málo. :(
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    HOUBA: já též
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Koupím (případně vyměním za nějaké rostliny, semena a tak) med. Tak kdybyste někdo měl nazbyt.
    Praha.
    Děkuji.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Ty vysoká dna patří k čertu, odteď už beru jen nízká varoa dna.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THEO_PHIL: Jestli tys neměl podobně masochistické včely jako já - třetí nástavek prakticky prázdný a všechny včely se tísnily narvané v prvním a stavěly jak o život do dna...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Popravde sem se taky snazil aby se mi nevyrojily. Pripadalo mi, ze mista maj ve dvou vysokejch nastavcich dost + mednik. Ale nebyl sem schopnej jim minulej tejden ten med vytocit (nemel sem medomet), tak se asi vytocily ony a frnkly...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: nevim jestli na to je nejaky figl, abys objevil rojove matecniky. vetsinou se doporucuje vcelarit tak, aby se rojove nalade predchazelo :o). navodu (ci nazoru) na to jak tak ucinit je vic.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mate nekdo figl, jak vcas objevit ty rojovy matecniky? Rozebirat uly do ramku kazdej tejden mi pripada dost neefektivni. A na to abych se podival zespoda mi chybi nejaky zvedaci zarizeni...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    THEO_PHIL: Vcely se zrejme uz vyrojily. Med fuc a vcel taky nak min. Dost mrtvolek lezi pred ulem. Tak sem aspon zkusil udelat oddelek...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: taky to tak dělám (plod a žebrování), ale stejně tam ty včely extra nechtějí být, zato ve spodním nástavku mají nastavěno až do podmetu...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    malej rojíček :-) shazování je na 9:00

Unofficial World Record Honey Bee Capture
    https://www.youtube.com/watch?v=CpXTK0E7Gco
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Nahoru, ale do nového nástavku dám ze spodního třeba dva-tři rámky s plodem a včelami a proložím to novými - takzvané zebrování – včely se tam rychleji nastěhují a aklimatizují a matka ty prostřední prázdné mezistěny rychle zaklade. Já tedy nikdy nepřišel na chuť těm tanečkům s prohazováním nízkých nastavků a rychle jsem přešel na kombinovaný systém vysoké plodiště a nízký medník. Potichu na něj přecházejí i ti, kteří nejhlasitěji prosazovali nízké nastavky :-) U vysokých nástavků je riziko, že slabší včelstvo nemusí plně ovládnout oba dva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam