• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Koupím (případně vyměním za nějaké rostliny, semena a tak) med. Tak kdybyste někdo měl nazbyt.
    Praha.
    Děkuji.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Ty vysoká dna patří k čertu, odteď už beru jen nízká varoa dna.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THEO_PHIL: Jestli tys neměl podobně masochistické včely jako já - třetí nástavek prakticky prázdný a všechny včely se tísnily narvané v prvním a stavěly jak o život do dna...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Popravde sem se taky snazil aby se mi nevyrojily. Pripadalo mi, ze mista maj ve dvou vysokejch nastavcich dost + mednik. Ale nebyl sem schopnej jim minulej tejden ten med vytocit (nemel sem medomet), tak se asi vytocily ony a frnkly...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: nevim jestli na to je nejaky figl, abys objevil rojove matecniky. vetsinou se doporucuje vcelarit tak, aby se rojove nalade predchazelo :o). navodu (ci nazoru) na to jak tak ucinit je vic.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mate nekdo figl, jak vcas objevit ty rojovy matecniky? Rozebirat uly do ramku kazdej tejden mi pripada dost neefektivni. A na to abych se podival zespoda mi chybi nejaky zvedaci zarizeni...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    THEO_PHIL: Vcely se zrejme uz vyrojily. Med fuc a vcel taky nak min. Dost mrtvolek lezi pred ulem. Tak sem aspon zkusil udelat oddelek...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: taky to tak dělám (plod a žebrování), ale stejně tam ty včely extra nechtějí být, zato ve spodním nástavku mají nastavěno až do podmetu...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    malej rojíček :-) shazování je na 9:00

Unofficial World Record Honey Bee Capture
    https://www.youtube.com/watch?v=CpXTK0E7Gco
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Nahoru, ale do nového nástavku dám ze spodního třeba dva-tři rámky s plodem a včelami a proložím to novými - takzvané zebrování – včely se tam rychleji nastěhují a aklimatizují a matka ty prostřední prázdné mezistěny rychle zaklade. Já tedy nikdy nepřišel na chuť těm tanečkům s prohazováním nízkých nastavků a rychle jsem přešel na kombinovaný systém vysoké plodiště a nízký medník. Potichu na něj přecházejí i ti, kteří nejhlasitěji prosazovali nízké nastavky :-) U vysokých nástavků je riziko, že slabší včelstvo nemusí plně ovládnout oba dva.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dotaz na ty, kdo včelaří ve velkých nástavcích - když rozšiřujete, přidáváte prostě nástavek nahoru nebo nějak prohazujete?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Ja to pochopil tak, ze kdyz ve vcelach najdes - rekneme ten rojovej - matecnik, je nutny to resit radikalne. Ze odebrani nekolika plodovejch ramku tomu rojeni nepredejde. Ale jsem zacatecnik, takze spis nasavam informace z ruznejch zdroju. Kazdopadne zejtra se chci za vcelama po ctrnacti dnech vypravit, neco vytocit, a mozna budu muset nejakou takovou situaci resit. Mam 2 nastavky jako plodiste (39x24), materi mrizku a mednik. Pocitam, ze mednik vytocim celej + jim trochu nazebruju plod (minule sem daval mezi dva ramky s plodem mezistenu + jeden stavebni do horniho plodiste) a necham jim treba tri ramky se zasobama na nastavek. To by jim melo stacit, ne? Ale kdyz tam najdu matecnik, tak teda moc nevim, co s tim. V planu mam porizeni otevrenyho matecniku, kterej bych jim dal dostavet do medniku, a pak udelal oddelek s dvema zavickovanejma plodovejma ramkama. Pocitam tak ke konci cervna (abych neprisel o snusku, ktera prej je u nas do 10. cervence). Je to realny?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: kdyz vezmes v tuhle dobu produkcnimu vcelstvu veskery zavickovany plod, tak to pro nej bude pomerne slusny vypadek, takze s nejvetsi pravdepodobnosti se ti sice nevyroji, ale nebudes mit moc medovicoveho medu. na to jsou snad elegantnejsi metody, jak zabranit rojeni, ne? dostatek mista (nevcelarime na dva nastavky, ale kdyz je silne vcelstvo, tak klidne na ctyri nebo pet nastavku), dostatecne vetrani, dostatek trubcu.. ja mam 21 vcelstev a za rok se mi vyroji tak jedno nebo dve.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Ja bych taky rad oddelek. A zaroven nechci aby se mi to vyrojilo...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: neda se tak od podlahy rict. zalezi co s tim zamyslis udelat :o)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: Aha, takze ten plod vyndat, jenom kdyz jde o rojovej matecnik...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: to on ale nepotrebuje. on chtel udelat oddelek. jeste samozrejme je otazka, jestli je to matecnik rojovy nebo urceny pro tichou vymenu. pozna se to tak, ze vetsinou rojove byvaji ruzne po krajich a byva jich tam vic (5+), na tichou vymenu je jen jeden nebo dva uprostred ramku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAWLEEQ: Mne jeden vcelar rikal, ze kdyz se v ule objevi matecnik, mely by se vyndat vsechny zaplodovany plasty. Ty vcely, co zustanou v ulu se pak chovaj jako roj... Ale zkusenost s tim nemam.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: tak tak, taky mi teď ze čtyř matek dvě vzal čert nebo jiná pakáž a dvě hnízda vlaštovek kvůli toho rušit nebudu :o).
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    KUATO: Vlaštovkám ve chlívě zaracha dávat nebudu, děj se vůle hmyzího boha Akkütlixe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam