• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    PAWLEEQ: Příloha 8/2015 nebo 9/2015, tam je klasický formulář.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Prosím vás, jak je to letos s těma dotacema? Ve Včelařství 4/2015 je na to příloha jak sviňa, ale jak to tam je uvedený v §2, tak ani jedno z těch opatření jsem nerealizoval. Potřeboval bych prostě klasickej formulář na dotaci na zimovaný včelstvo. (A nejradši bych se na to vybodnul úplně, ale pak bych zase na ty včely ještě víc doplácel...) Dá se to podat elektronicky?
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATAMOKO: Dělal nám to truhlář (nebo spíš truhlářští učni), z asi 1 cm smrku -- prkna slepená k sobě, do plochy...

U jedné krávy máme strop izolovaný polystyrenem, střecha z plechu. U druhé (jiné místo) na střeše jen nějaký vlnitý eternit "co dům dal". Oboje je náročnější na manipulaci - je to prostě těžké...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: z jak silného dřeva jsi to dělal?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: jj, bude tam dřevěný kryt. Určitě bych udělal dilatační mezeru a na hranu skla nalepil těsnění, aby moc necestovalo.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATAMOKO: Máme okénko z tenkého skla vsazeného do vyfrézovaného otvoru, ale prasklo, právě kvůli změně rozměrů dřeva během roku.
    Dvojsklo je asi zbytečné, ne? Stejně bude sklo něčím překryté, aby z toho neměly skleník?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: super, díky za postřehy! To okénko jsem chtěl v podstatě místo celé jedné stěny. Dal bych silnější sklo (5-8mm nebo by bylo lepší dvojsklo?) a na to dřevený poklop.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATAMOKO: Ano, dva kusy, asi 3 roky.
    Výhody se píší všude, takže nevýhody:
    * Vyndání plástu často končí utržením - je totiž mnohdy spojen s okolními plásty. (Nemám tam "svislý klacek".)
    * Je problém odpařováním kyseliny mravenčí - není to pořádně kam dát.
    * Obměna díla je problém. Střídání vchodů levý / pravý mi pořádně nefungoval.
    * Dokrmování je složitější. Měl jsem tam lavor s klacíky, do kterého jsem lil zbytky cukerného roztoku po "hospodářských" včelstvech.
    * Loučky vlivem vlhka pracují a jak jsou nadoraz, tak bortí úl - je potřeba nechat nějakou vůli.
    * Někde se ukazuje kráva s přepážkou, pro dvě včelstva. To nám nefungovalo - přepážka nebyla "včelotesná" a určitě ne "vůnitěsná", takže se včelstva sami od sebe spojovali.

Jinak doporučuji pořádně velké pozorovací okénko, mám malé (čtvrtina plochy) a je to málo...
    Pak se také člověk musí smířit s tím, že osazení oddělkem je skoro nemožné (vázal jsem drátem rámky na loučky). Roj jsem tenkrát neměl. Letos jsem o "kraví" včelstvo přišel, zase jsem roj neměl, takže to mám letos na zimu prázdné...

Něco by k tomu mohl vědět i Ivan Černý...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    THERIDANE: taky právě chci zkusit, spíš tak na pozorování.
    Ženě jsem dal k narozkám Ilustrované včelařství, tak se do toho konečně pustíme :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ZATAMOKO: na jaře budu jednu zkoušet :) diy
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo mednou krávu?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj všem,
    V Horním Maršově a v Peci pod Sněžkou byla prokázána hniloba včelího plodu.

MTO
    MTO --- ---
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODA: Matka s oblibou klade na vytočeném díle, kde byl med. Nedělal bych nic a klidně je krmil, však ony si tam udělají pořádek.
    VODA
    VODA --- ---
    O víkendu jsem převážela včelstva na nové místo a zjistila, že plodují v druhém/horním nádstavku. Chtěla bych se vyhnout přehazování horního nádstavku za spodní a další manipulaci se zaplodovaným dílem, protože se v nich nechci po převozu, a tak vůbec moc vrtat? Není to tím, že si po vytáčení, při malé snůšce a opožděnému krmení, chrání zbytky medu a plodují proto kolem zbytku medových zásob? Přeorientují se, když je začnu okamžitě přikrmovat? A nevadí nepravidelné rozložení zásob a plodu mezi dvěma nádstavky. Pokud by to ohrozilo jejich šance na přezimování, tak do nich polezu, ale jinak bych je ráda nechala na pokoji a pouze krmila. Díky za názor.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    WANTON: Začít s tím teď už asi nebude mít smysl, na jaro ale určitě čmelín na zahradu pořídím.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KVIIIK: Můžeš si pořídit čmeláky na balkon. ;)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Ok, díky za tipy. Zatím si chci jenom počíst, namotivovat se a zjistit co a jak bude potřeba, případný začátek chovu bude stejně nejdřív za dva roky po přestěhování se, jestli mě do té doby nepustí ta prvotní fascinace bez kontaktu s praxí ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    taky bych se přimluvil za Ilustrované včelařství. laika nadchne, zkušeného potěší
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Mně padlo jedno první rok, zmizela mi matka. To sice neovlivníš, takže je to i o štěstí, ale spousta lidí udělá i nechtěně chybu a včelstvo padne. Jenže chyb se dá udělat hodně. A vím, jak jsem první rok naháněl každou včelku, abych ji nerozmázl apod. Člověk to bere více osobně. Takže ho nechci odradit, kdyby náhodou udělal nějakou chybu nebo kdyby měl prostě smůlu a něco se stalo bez jeho viny, tak ať to nevzdává, bo něco se prostě nedá ovlivnit a zkušenosti z knih moc nevyčte.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam