• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MIST
    MIST --- ---
    DROBET: kdyz na to budu koukat takhle, tak by to fakt byla blbost si je porizovat. Jasne ke vcelam mas vztah a to teda my fakt nemame. Urcite ne ted.
    Spis jsme to brali, ze vcel je malo a my mame moznost jim dat kde bydlet. Sbirame informace a objevujeme co to obnasi.

Cim vic o tom vime, tak zatim to vypada, ze asi dame prostor k disposici vcelarum a podle toho, jak to bude fungovat, tak se casem aktivne zapojime i my.
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: ja jsem o tom mluvil s včelmistrem a jsou tu dvě věci co mu moc neseděj a s obouma teda také souhlasim za 1 je hřích nechat včely nosit sladinu do nakýho všivího plastu z ropy jen kuli pohodlnosti včelaře za druhé by měla být ňáká hygiena včelaření a tim myslim vyřezávat staré dílo hlavně z plodiště a tady to teda moc nepujde teda když plast nevyhodíš a nenahradíš novým... a hlavně jedna taková štouravá otázka jak poznáš že med je zralej na vytočení když si plástev nevyndáš a neuděláš zkoušku a vubec proč nutit včely žít v nákym plastovém nepřirozeném obydlí??? pokud ti nejde o výnos medu tak proč to včechno??? si pořid uly-košnice a starat se o to taky nemusíš a med pak necháš jen vykapat z pláství.... a pak jedna moje zvídavá??? co na to včely, když jim omezíš jejich stavební pud??? myslím že ta modernizace do tohoto odvětví moc nepatří pač když se nad tim zamyslíš selským rozumem tak proč to těm včelám dělat a nenechat je tak, jak si to příroda vymyslela a dobře se jim žije už po tisíce let??? omlouvám se za osobní názor, ale příjde mi to takové hipstervčelaření.... je jedno co včely a jejich přirozené zvyky, hlavně když se u toho moc nenadřu a budu včelař... mimochodem jaka je pořizovací cena takovéhle parády??? cena jednoho langového ulu mě přišla na cca 4-5xc tis což mi nepříde úplně málo..... tak kolikpak stojí tohle??? a jen podotýkám, že to nejlepší na včelaření je právě to, že se o ně staráš a hledáš cit pro všechny včelařské úkony, ten med je už jen sladká odměna za porozumění přírodních zákonů.... a ty bys je nacpala do plastový fabriky na med??? to si holky snad nezasloužej.... :)))
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    EZDY: No, tuhle historku jsem zazil na vlastni kuzi...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Odpařovačem kyseliny šťavelové jsme teď se sousedem (vlastníkem aparátu) léčili dva roky po sobě a je to účinné, ale je to ošidné. Je to hrozně agresivní svinstvo, jak se nadechneš, hořce lituješ… dlouho. Letos je u nás nákazová situace dobrá, tak na to kašleme. Med bez problémů.
    PAD
    PAD --- ---
    SHADOWALKER: ono se vyrabi hodne veci, pro ktere neni zadny dukaz, ze by fungovaly, ale chapu, co chces rict - "neco na to prece musi byt, kdyz o tom vsichni mluvi"

KUATO: jenze KS kapanim muzes pouzit jen jednou a to na podzim, kdy uz muze byt pozde. proto se pouziva KM v podleti, aby se ochranila zimni generace. zajimavou alternativou muze byt KS vaporizaci (zkousel jsem pouze ted na podzim a zda se, ze funguje vyborne). je ovsem otazka, jestli se ty krystalky nedostanou do medu... mate nekdo zkusenost?
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: thymol obavam se neni nase lecivo budoucnosti - aplikovane v podleti zasadne zvysuje loupezivost vcel, takze ve vysledku muze udelat na vcelstvech vetsi skodu, nez varroaza, proti ktere leci :o(.

PAD: uvidime jak pokroci vyzkum kyseliny stavelove. ta se pouziva v koncentracich 3-3,5 proc, takze nic nelepta..
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    PAD: Tak se dá místo kyseliny mravenčí použít thymol, který pokud vím žádné kyseliny neobsahuje. A předpokládám, že odpařování kyseliny mravenčí je taky bezpečné. Je dobré o tom přemýšlet, ale řešení se dá vždy najít. Nevěřím, že by se Flow tak masivně vyráběl/prodával, kdyby byl k hovnu. Navíc vynálezce je z včelařské rodiny, takže předpokládám, že s běžným provozem počítá.
    PAD
    PAD --- ---
    jeste me napadla jedna vec: rekneme, ze budes potirat klestika organickymi kyselinami - vydrzi to ten material? kyselina mravenci treba koroduje kovy, takze pokud jsou tam nejake kovove soucastky, nemusi to dlouho vydrzet.
    MIST
    MIST --- ---
    SHADOWALKER: dik, uz jsem par lidi nasla, nakontaktuju je
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MIST: Mimochodem, vím, že v USA existuje služba pro začínající včelaře. Kdysi jsem na to narazila, ale už nevím kde. Prostě přijedou, zařídí ti úly a včely a postupně tě zaučují a předají ti včely do plné péče.

PAD: Hustší med podle vyteče úplně stejně, musí na to akorát být dostatečně teplo. Melicitózní by mohl být opravdu problém, ale hodně záleží na místních podmínkách. Já jsem třeba v Polabí a melicitózní med jsem v úle ještě neměla.
    MIST
    MIST --- ---
    PAD: no vidis, vznasis namitky, ktere mi vubec nenapadly - vosk, hustota medu.

Musela jsem ted dohledat, co znamena a zpusobuje melicitozni med. Dik, ze jsi mi na to upozornil, protoze to bude otazka, kterou se budu ptat vcelare v okoli, az se s nejakym spojim.
    Mozna, ze to tu u nas nebude problem, protoze pokud tenhle husty med je ke konci sezony a zalezi i na teplote, tak u nas je zari-rijen nejvetsi horko. Preptam se.
    PAD
    PAD --- ---
    MIST: ahoj! moc tomu neverim, ze to bude vzdy fungovat. jak vytocis hustsi med? nemluve o melicitoznim medu. muj osobni nazor je, ze se tak spis pripravis o mnoho radosti.

pokud nechces vytacet a rovnou nakumpovat nastroje jako medomet, muzes med nechat vykapavat. muzes vcelarit jednoduse treba v medne krave a na konci sezony si jen vzit par plastu s medem, plasty rozbit a nechat vykapat. budes tak mit vosk i med.

obtiznost nelze takhle hodnotit: zalezi predevsim na tobe, na podminkach, ktere mas, na roce. sam jsem zacinajici vcelar, ale myslim, ze vyjadrit to cislem nelze (uz proto, ze neni jasne, k cemu se ta skala vztahuje). nebo jinak: vzladnout se da vse a nic neni nakonec tak tezke, jak se zda. je ale treba aspon trochu si udelat predstavu, co to obnasi - ja si ji udelal na letni skole: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=113 . nebo zajit za vcelarem, ale ted je na to blbe obdobi, lepsi bude jaro a to uz pobezi kurzy pro lidi, co chteji zacit (a jeste nezacali)
    WANTON
    WANTON --- ---
    MIST: Jestli jsi na fb, tak jsou tam výborné skupiny včelařství a podobné odnože se slovem "včel". ;) Tam bude odkazů. Taky je spousta knih na ulozto.cz v pdfku.
    MIST
    MIST --- ---
    SHADOWALKER:
    WANTON: diky moc, to je presne, co jsem chtela a hlavne potrebovala slyset. Proctu si od zacatku tuhle komoru, zacneme sbirat info a budu se sem asi chodit ptat naivni otazky. Ale nejak se to clovek naucit musi :)
    Jsme v Kalifornii, nedaleko SF, ale ruralni oblast, obklopeni pastvinama. Vcely budou hlavne manzelova vec, ale bude na miste, kdyz o tom budu neco vedet i ja. Takze se mnou mejte prosim strpeni .
    WANTON
    WANTON --- ---
    SHADOWALKER: jj, to mne nenapadlo. Rovněž nabízím MIST: pomoc do začátku.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MIST: Sleduji Flow od začátku a ohlasy jsou vesměs velmi nadšené. Jediné co se asi nedá moc říct je, jakou to celé bude mít trvanlivost. Každopádně pokud jste ochotní do toho investovat, tak si nemyslím, že by to byl špatný začátek. Každopádně idee "chci včely protože mám sad, med je bonus" velmi fandím. Nevím odkud jsi, ale pokud to bude místopisně možné, ráda poradím do začátku.
    Ad obtížnost: začátek není úplně lehký, ale to je u všeho. po dvou letech je dle mého obtížnost tak 4. Za předpokladu, že tě včely budou bavit.
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: Jak říkám, čistě subjektivní, kvůli cca třem medníkům tolik bordelu, to by mne nebavilo. ;)
    MIST
    MIST --- ---
    POMYJAN: no to je prave ten problem...zvladnout da, ale chci to "postaru" delat -nechci. Byla bych ochotna to mit, pokud staceni medu bude snadne, jako na videu a snazim se dopatrat, jestli by to tak opravdu fungovalo.

Nechci rozdmychat debatu, proc si porizujes vcely, kdyz nechces sbirat med starym osvedcenym zpusobem. Mozna ti to nebude davat smysl, ale mam pozemek, je tam sad, vcel ubyva....mam moznost v tomhle pripade pro to neco udelat. Nejde mi o prodavani medu, med si klidne koupim, spis to beru jako neco, co by mohla byt win-win zalezitost.

Knizky procteme, nejakeho vcelare nakontaktuju a uvidime. V tenhle moment je to napad a jen jsem chtela vedet, jak moc narocne to je. Mezi 1-10, 10 nejtezsi - kde vcelarstvi stoji?
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: S tím druhým souhlas, právě jsem něco podobného začínal psát.

To první je čistě subjektivní - do včel přeci lezeš tak jako tak, jen se nemusíš srát s medníky, medometem apod. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam