• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DROBET: diky, toho jsem hledal, ale nemohl jsem si vzpomenout na jmeno :) chtel jsem cepovane spoje.

S kolika nastavky jsi uly kupoval?
    Co tak koukam, tak se prodavaji sety se 4 nastavky.

Btw. Nerad v jednom ze svych clanku vychvaluje celoplastove ramky. Na ne jsem nahodne narazil vcera a ted o nich ctu na jeho webu.

Ty mas klasiku nebo si zkusil i plastove?
    DROBET
    DROBET --- ---
    ZATAMOKO: no chtěl sem si je udělat, ale neni to uplně jednoduché, aby za něco stály. Tak sem pořídil langy od Nerada (truhlářství Nerad)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DROBET: kupovals nové nebo sis je stavěl?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MIST: mrkni i na mednou krávu, na jaře ji chci zkusit.
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: jelikož sem nedávno taky začínal, tak se svěřim s takovím prvotnim postřehem a třeba i nějakou radu do začátku prostě je to tak jak s to uděláš.... před nejakým časem sem byl v úplně podobné situaci... žiju na místě v Praze na jižním svahu, které je úplně jak dělané na to založit mini včelín, ale nevěděl sem jak na to a co to bude vlastně obnášet.... chtěl sem to kuli udržení včel ve městě a nešlo mi ani o výnos medu, mam kámoše včelaře a hodně mě to po pár návštěvách u něj na včelnici natchlo, ale nevěděl sem moc kde začít... na to konto sem začal nasávat informace a kápnul jsem na úplně super chlapíka co mě zasvětil do zákulisí zkušeného a přírodě blízkého včelaře Mr. Forest kdo zná... no a když sem si to tak všechno u něj zkoušel tak sem stejně pochopil, že velmi dobrá cesta je jít směrem nástavkového včelaření a pořídil jsem úl typu langstroth cena výkon good... no a je to všechno jen o tvém přístupu včelaření je individuální, když na to příde a nebudeš se zajímat o produkci medu a jen jim budeš chtít zajistit dobré bydlo tak můžeš navštívit všelstvo 3 x do roka a stačí to.... včely budou mít kde bydlet a sladký proviant bude :)) jelikož si vystačej s dutinou stromu tak jakýkoli úl pro ně bude vítaný luxus :)) nechci tu ňák usměrňovat, pač nedávno sem četl zásady včelaře a jako bod první jestli se nepletu bylo.... nevnucovat nikomu své názory... ale uvidíš sama že je to stejná radost jako mít třeba psa a bude tě to lákat se jim věnovat :)))
    MIST
    MIST --- ---
    ZOIDBERG: ul-lezan....dalsi vec, co musim zjistit co znamena :D
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MIST: Pokud nebudeš trvat na extra produktitě medu, tak se hodně naučíš třeba i na úlu-ležanu. Do košnice se dostaneš jen velice destruktivně…
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: musim podotknout, že tvoje primární myšlenka je fakt velmi hezká a jako u jedněch z mála lidí rozumná.... spoustu lidí vidí včely jen na produkci medu a ne to, že je to hlavní opylovač naší planety. držim vam palec a určo se dotoho pusťte a uvidíte, že každý včelař vám do začátku rád podá pomocnou ruku, kór pokud mate v hlavě tuto myšlenku :))
    MIST
    MIST --- ---
    DROBET: kdyz na to budu koukat takhle, tak by to fakt byla blbost si je porizovat. Jasne ke vcelam mas vztah a to teda my fakt nemame. Urcite ne ted.
    Spis jsme to brali, ze vcel je malo a my mame moznost jim dat kde bydlet. Sbirame informace a objevujeme co to obnasi.

Cim vic o tom vime, tak zatim to vypada, ze asi dame prostor k disposici vcelarum a podle toho, jak to bude fungovat, tak se casem aktivne zapojime i my.
    DROBET
    DROBET --- ---
    MIST: ja jsem o tom mluvil s včelmistrem a jsou tu dvě věci co mu moc neseděj a s obouma teda také souhlasim za 1 je hřích nechat včely nosit sladinu do nakýho všivího plastu z ropy jen kuli pohodlnosti včelaře za druhé by měla být ňáká hygiena včelaření a tim myslim vyřezávat staré dílo hlavně z plodiště a tady to teda moc nepujde teda když plast nevyhodíš a nenahradíš novým... a hlavně jedna taková štouravá otázka jak poznáš že med je zralej na vytočení když si plástev nevyndáš a neuděláš zkoušku a vubec proč nutit včely žít v nákym plastovém nepřirozeném obydlí??? pokud ti nejde o výnos medu tak proč to včechno??? si pořid uly-košnice a starat se o to taky nemusíš a med pak necháš jen vykapat z pláství.... a pak jedna moje zvídavá??? co na to včely, když jim omezíš jejich stavební pud??? myslím že ta modernizace do tohoto odvětví moc nepatří pač když se nad tim zamyslíš selským rozumem tak proč to těm včelám dělat a nenechat je tak, jak si to příroda vymyslela a dobře se jim žije už po tisíce let??? omlouvám se za osobní názor, ale příjde mi to takové hipstervčelaření.... je jedno co včely a jejich přirozené zvyky, hlavně když se u toho moc nenadřu a budu včelař... mimochodem jaka je pořizovací cena takovéhle parády??? cena jednoho langového ulu mě přišla na cca 4-5xc tis což mi nepříde úplně málo..... tak kolikpak stojí tohle??? a jen podotýkám, že to nejlepší na včelaření je právě to, že se o ně staráš a hledáš cit pro všechny včelařské úkony, ten med je už jen sladká odměna za porozumění přírodních zákonů.... a ty bys je nacpala do plastový fabriky na med??? to si holky snad nezasloužej.... :)))
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    EZDY: No, tuhle historku jsem zazil na vlastni kuzi...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Odpařovačem kyseliny šťavelové jsme teď se sousedem (vlastníkem aparátu) léčili dva roky po sobě a je to účinné, ale je to ošidné. Je to hrozně agresivní svinstvo, jak se nadechneš, hořce lituješ… dlouho. Letos je u nás nákazová situace dobrá, tak na to kašleme. Med bez problémů.
    PAD
    PAD --- ---
    SHADOWALKER: ono se vyrabi hodne veci, pro ktere neni zadny dukaz, ze by fungovaly, ale chapu, co chces rict - "neco na to prece musi byt, kdyz o tom vsichni mluvi"

KUATO: jenze KS kapanim muzes pouzit jen jednou a to na podzim, kdy uz muze byt pozde. proto se pouziva KM v podleti, aby se ochranila zimni generace. zajimavou alternativou muze byt KS vaporizaci (zkousel jsem pouze ted na podzim a zda se, ze funguje vyborne). je ovsem otazka, jestli se ty krystalky nedostanou do medu... mate nekdo zkusenost?
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHADOWALKER: thymol obavam se neni nase lecivo budoucnosti - aplikovane v podleti zasadne zvysuje loupezivost vcel, takze ve vysledku muze udelat na vcelstvech vetsi skodu, nez varroaza, proti ktere leci :o(.

PAD: uvidime jak pokroci vyzkum kyseliny stavelove. ta se pouziva v koncentracich 3-3,5 proc, takze nic nelepta..
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    PAD: Tak se dá místo kyseliny mravenčí použít thymol, který pokud vím žádné kyseliny neobsahuje. A předpokládám, že odpařování kyseliny mravenčí je taky bezpečné. Je dobré o tom přemýšlet, ale řešení se dá vždy najít. Nevěřím, že by se Flow tak masivně vyráběl/prodával, kdyby byl k hovnu. Navíc vynálezce je z včelařské rodiny, takže předpokládám, že s běžným provozem počítá.
    PAD
    PAD --- ---
    jeste me napadla jedna vec: rekneme, ze budes potirat klestika organickymi kyselinami - vydrzi to ten material? kyselina mravenci treba koroduje kovy, takze pokud jsou tam nejake kovove soucastky, nemusi to dlouho vydrzet.
    MIST
    MIST --- ---
    SHADOWALKER: dik, uz jsem par lidi nasla, nakontaktuju je
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MIST: Mimochodem, vím, že v USA existuje služba pro začínající včelaře. Kdysi jsem na to narazila, ale už nevím kde. Prostě přijedou, zařídí ti úly a včely a postupně tě zaučují a předají ti včely do plné péče.

PAD: Hustší med podle vyteče úplně stejně, musí na to akorát být dostatečně teplo. Melicitózní by mohl být opravdu problém, ale hodně záleží na místních podmínkách. Já jsem třeba v Polabí a melicitózní med jsem v úle ještě neměla.
    MIST
    MIST --- ---
    PAD: no vidis, vznasis namitky, ktere mi vubec nenapadly - vosk, hustota medu.

Musela jsem ted dohledat, co znamena a zpusobuje melicitozni med. Dik, ze jsi mi na to upozornil, protoze to bude otazka, kterou se budu ptat vcelare v okoli, az se s nejakym spojim.
    Mozna, ze to tu u nas nebude problem, protoze pokud tenhle husty med je ke konci sezony a zalezi i na teplote, tak u nas je zari-rijen nejvetsi horko. Preptam se.
    PAD
    PAD --- ---
    MIST: ahoj! moc tomu neverim, ze to bude vzdy fungovat. jak vytocis hustsi med? nemluve o melicitoznim medu. muj osobni nazor je, ze se tak spis pripravis o mnoho radosti.

pokud nechces vytacet a rovnou nakumpovat nastroje jako medomet, muzes med nechat vykapavat. muzes vcelarit jednoduse treba v medne krave a na konci sezony si jen vzit par plastu s medem, plasty rozbit a nechat vykapat. budes tak mit vosk i med.

obtiznost nelze takhle hodnotit: zalezi predevsim na tobe, na podminkach, ktere mas, na roce. sam jsem zacinajici vcelar, ale myslim, ze vyjadrit to cislem nelze (uz proto, ze neni jasne, k cemu se ta skala vztahuje). nebo jinak: vzladnout se da vse a nic neni nakonec tak tezke, jak se zda. je ale treba aspon trochu si udelat predstavu, co to obnasi - ja si ji udelal na letni skole: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=113 . nebo zajit za vcelarem, ale ted je na to blbe obdobi, lepsi bude jaro a to uz pobezi kurzy pro lidi, co chteji zacit (a jeste nezacali)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam