• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A je to tu, poprvé máme v úlech kleštíka. Studuju teď metody "léčení" (proč se vlastně používá slovo léčení, když nejde o nemoc?) a vychází mi to na pásky s Gabonem (vzniká prý rezistence) nebo Thymovar/Apiguard. Gabon předepisuje veterinář, musím nějakého kontaktovat, nebo to má podchycené svaz? A máte prosím zkušenosti s tím thymolem? Nahradí Gabon?

Zaujalo mě i cukrování. Zkoušel jste to někdo? Jestli ano, máte prosím tip, jaký cukr (nejjemnější ideálně bez škrobu) koupit? Funguje vám to?

V červnu zkoušel muž kyselinu mravenčí, ale tvrdí, že včely cíleně ucpávají ty odparné otvory, jak to prosím řešíte? Dík
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZOIDBERG: Musím upřesnit, že jsem z Frýdecka.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Teď jsem vytočil po cca deseti kilech lípy ze včelstva a pořád ještě doufám, že bude medovice, je horko a vlhko.
    KUATO
    KUATO --- ---
    opavsko: co jsem slysel, tak vetsinove sucho, zakrmuje se. proste jak vypadal zacatek sezony velmi slibne, tak ten konec se nepoved.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ok dik
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: dno taky uzavřít podložkou. ať ten čoud nevyvětraj moc rychle. a pak stejně potřebujete zjistit spad ;)
    FARIN
    FARIN --- ---
    MRTS: To že jsou těžší jsem se dočetl, ale právě netuším jestli stačí to že pres ten plod klesají dolu nebo se musí nahromadit a odcházet česnem "pomalu" (navic nejsem schopný posoudit jestli i tím česnem nakonec neodcházejí stejně rychle jako přes zasíťované dno)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: naši taky hlásej sucho. slunečnice kousek, ale nic nedala :(. tak začínaj krmit. 170 mnm
    MRTS
    MRTS --- ---
    FARIN: Páry kyseliny mravenčí jsou těžší než vzduch...
    (Což teda není přímo odpověď na otázku.)
    Podle mě je to vhodné uzavřít. + Je to nezbytné pro monitoring... (Aspoň nějaký.)
    Jen pozor na kyselinu v teplém počasí...

Mimochodem, jak to máte teď s medem?
    Já už začal krmit, nástavky skoro suché. (Třeboňsko, 500 m. n. m.)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je nutné při aplikaci Formidolu nějak zavírat zasíťované dno. Nebo je koncetrace par dostatečná i když je otevřené?
    Příbolový leták varuje pouze před přílišným uzavřením česna.
    MTO
    MTO --- ---
    Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...lare-mely-by-byt-vyssi-fxd-/zpravy-domov.aspx?c=A160717_114025_ln_domov_mct
    BERNA
    BERNA --- ---
    PAD: Jestli osirelo vcelstvo k 10.6. tak teprve ted ma zacit matka klast. Jeste bych pockal tyden, pripadne ted prendej z vedlejsiho ulu ramek s nejmladsim plodem, tim nic nezkazis.
    Mrkni na toto: http://www.pardubicti-vcelari.cz/chovatelsky_kalendar/chovmat.php?den=22&mesic=6&rok=2016
    Mne vcelstvo osirelo 2.6. a teprve ted o vikendu jsem spatril vajicka.
    Vzdy to trva zhruba jeden mesic.
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz: zacatkem cervna (urcite ne pozdeji, nez 10.6.) mi osirelo jedno moc hezke vcelstvo. Vychovali si novou matku, ale ta nikdy nezacala klast - asi se nepovedlo spareni. 26.6. jsem delal plodovou zkousku a jsou tam znova narazene matecniky (tak jsem zjistil, ze to s novou matkou nevyslo). Co ted? Nechat je si vychovat novou matku z tech nouzovych matecniku? Nebo koupit novou matku (ta by mohla dorazit nekdy za 2 tydny, kdy uz by teoreticky mohla klast ta nouzova. Nebo spojit s oddelkem? Hrozi, ze by mi matku z oddelku neprijaly?

Diky moc!
    TANU
    TANU --- ---
    Diky za rady, i když jsem nakonec pár souší vymámil od místní včelařky, tak se mi nelíbylo jak byly černé a červivé. Přidal jsem tedy jen nástavek mezistěn a opět zakrmil, tak jak radil muj včelař, prý jako husu:) Teď už lítaj ale jen na lípu. A mezistěny v plodišti staví, taky jim asi nic jinýho nezbejvá, tak snad si poraděj i s těma nahoře. Jen se mi holky topí v tom oleji, to musim nějak pořešit..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TANU: dej jim mezistěny a zakrm. pak budou stavět. myslím, že si tenhle začátek vyzkoušel každej z nás :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TANU: Ja myslim, ze kdyz budou mit snuzku, stavet budou. Kazdopadne myslim, ze souse se takhle smenovat nesmej, kvuli moru...
    TANU
    TANU --- ---
    Ahoj vespolek, jsem zacatecnik, poridil jsem si letos 2 oddelky + dalsi 2 se pasou u meho vcelare (ma tam pole slunecnice). Mam je teprve 14 dni ve vcelinu, az na hromadu mravencu s vajickama v hornim nastavku u krmitka, se zda byt vse vporadku. Uly jsem postavil na misky s olejem tak snad tam uz mrchy nepolezou. Podotykam se ale s nedostatkem sousi, mam jen to co bylo k oddelkum a mezisteny pry uz moc v lete stavet nechteji. A ted jim tam prave pokvete lipa. Nenasel by se tu proto nekdo z Prahy nebo Ceskeho raje ci okoli kdo by odprodal ci vymenil par sousi?
    Vcely by byly urcite vdecny. Ja taky
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: to nejsi sam, vetsina vcelaru zacala vcelarit v dobe, kdy zadne eu ani krajske dotace nebyly..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BERNA: Tak ty krajské už mám pořešené, v pardubickém kraji přispívají 10000-12000,-kč a mají to tak, za na včelstva max 2100,-kč, na příslušenství 2600,-kč a na úly 7300,-kč, přičemž dotace je 70%, takže člověk musí utratit min. o 30% víc, než je dotace. Tady mi stačí ještě dokoupit pár věcí k úlům, hodit do obálky faktury a poslat to na kraj.

Tak na ty evropské jsem si letos vzpomněl pozdě a asi budu mít smůlu i příští rok:
    "Začínající včelař je chovatel včel evidovaný v databázi ČMSCH nejdříve v kalendářním roce předcházejícím kalendářnímu roku podání žádosti. Tzn., že začínající chovatel včel může podat požadavek na nové úly ve dvou různých termínech, a to buď v roce první registrace u ČMSCH, nebo rok po zaregistrování se tamtéž."
    Já jsem se registroval loni v září, letos už je pozdě a příští rok už to bude vlastně třetí kalendářní rok od registrace...kurva drát, takže to budu muset platit celý sám...
    BERNA
    BERNA --- ---
    KOCOURR: co se tyce dotaci jsou krajske a evropske.
    Krajske jsou vetsinou na počáteční výbavu, žádáš na zakoupene vybaveni v témže roce. Musíš vypracovat projekt, plán atp. Napr. ve stredoceskem kraji vetsinou vyhlasujou kolem ledna do 10000Kc.
    Podmínky jsou v krajích ruzne. Hledej na stránkách kraje, životní prostředí/zemědělství.

Evropske dotace vyrizuje ČSV (faktury akceptují září-srpen), do 20.6. musis predat CSV zadost o dotaci s rozpisem vybaveni(formulář ve včelařství duben), do 20.8. predat faktury a stvrzenky o zaplaceni.

Bohužel pro tebe, co se týče evropských dotaci pro začínajícího včelaře(4 nástavkové úly - maximalně 4 tisíce),je známo, že na příští období nebude možnost žádat na toto vybavení, tzn. že byla poslední možnost zažádat teď do 20.6.

Čerpání 2 dotací na stejnou věc opravdu nejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam