• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz: kdy lze ocekavat dotaci z titulu technicka pomoc / nakup novych nast. ulu? Zadost jsem si podal sam, nikoliv pres CSV.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THERIDANE: asi máte nějaké obzvlášť citlivé na vibrace. moje nemají rády sekačku před úlama :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: nestalo, ale zajimava zkusenost!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Stalo se vám někdy, že vás včely vyhnaly od úlů kvůli telefonu? Máme asi tři metry vedle úlů (mimo letový dráhy) lavičku, kde sedíme a čumíme, před pár dny jsem tam seděl, telefonoval, a najednou mi 2-3 holky začaly narážet do hlavy a snažily se prohrabat hřívou na skalp. Zvedl jsem se, šel pryč, a další se přidaly, dal jsem telefon od hlavy a všiml si, že jsou všechny na tom mobilu a snaží se do něj bodat... wtf? Jsou to nejmírnější včely v okolí (Vigor, F1), takhle se nikdy nezachovaly. Bez mobilu můžu chodit metr před česnama v mraku včel a nic se nestane, s mobilem v kapse je to taky bez problémů, ale jak s ním něco dělám (hovor nebo i přehrávání videa), tak po mě jdou.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Boj s virem zika na americký způsob. Postřik zabil miliony včel - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...postrik-uhynuti-vcely-d3g-/zahranicni.aspx?c=A160902_102901_zahranicni_ert
    MRTS
    MRTS --- ---
    POMYJAN: Ne, tak to snad není...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    nedávno jsem viděl v pohádce pro děti, jak truhář vyrábí dlabáním úl a teď na mě vyskočilo na youtube toto video
    The Art of Log Hive Making
    https://www.youtube.com/watch?v=28R67u-4efs

tak mě to zaujalo, žačal sem o tom přemýšlet (nejsu aktivní včelař, jenom to tady čtu a odborně se připravuju, protože v budoucnu bych nějaké včely na zahradu chtěl) a pár otázek mi zodpovědělo následující video
    Horizontal Log, from Spring to Autumn
    https://www.youtube.com/watch?v=bKlj1LbM6wI

jakože to prostě položí, ubytuje tam roj a ten si všechno vystaví sám.
    ale jak z toho pak dostává med? dostává ho z tama? nepodporuje takový způsob chovu rojení? vypadá to celé jaksi podezřele bezúdržbově, ale zase asi výnos nebude kdovíjaký.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: ušetřím tím i jeden medníkovej nástavek, protože když dávám klasicky okurkovou sklenici, musím mít nadsazený dva (39*15)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: přesně. a když jim to na ty horní loučky nemrskneš, ani žádnou nezamáčkneš.
    WANTON: já je položim do takový tý plastový "tašky/džberu", navrstvim na sebe. když tam není žádná ostrá hrana, není se čeho bát. přeci ani odpad se z toho pytlíku nevysype jen tak.
    THERIDANE: rychlost, čistota a manipulace. nemusí se zvedat konev (?) s roztokem nad úl. a říkají, že roztok ani neslizovatí.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Já to viděl jen letmo. Takže tam dáš prázdnej nástavek, do něj na loučky pytel s roztokem 3/2 a ony si tam prokoušou dirky a sosaj?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: To nevím, trendy nesleduji. ;)
    WANTON
    WANTON --- ---
    VODOMERKA: Tak to jo, já su klasika 39x24.

VODOMERKA: Já mám problém převoz, bojím se, že by praskly. A taky to pokládání přímo na rámky, určitě jich musíš pár zamáčknout.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    VODOMERKA: Je to v něčem lepší než klasický stropní krmítko?
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: z urciteho pohledu je to hrozne humorne - nechat lidu, teda vcelam, klid na praci - hlavne to, ze se z toho dela ctnost nejvetsi. a pritom si umim predstavit, ze by vznikl trend neco jako "inspiruj se vcelou" - tedy, kdy budes vcelarit primarne za ucelem, abys v nich jednou dvakrat tydne porypal, abys bral do rukou (bez rukavic!) pomalu ramek po ramku, obracel, prohlizel, kochal se, vnimal jejich vuni, obcas vyzobl a sezral larvicku (jen ti nejvetsi gurmani).. a zase vratil zpet do ulu, podekoval, naposledy se zhluboka nadechl, zavrel.. dalsi.. :o). a vynos bys mel mozna stejny jako z techto obskurdnich ultramodernich ulu :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    mimochodem, zkoušeli jste na zakrmování ty pytlíky do odpadkových košů? mně to přijde super. připravím si je v chatě, nikde nic neoblemcám, nelákám vosy ani včely... nemusím řešit, aby sklenice byla rovně a nevytekla. prostě dobrý a rychlý :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    WANTON: ale třeba Dadant jo. tam ze nezebruje, nepřevěšuje. v podstatě se do plodiště zasahuje až před krmením tak, že se odeberou tři až čtyři rámky a dá se místo nich Blinovova/Blinova přepážka. na jaře se nahradí mezistěnama.
    WANTON
    WANTON --- ---
    MIST: Já jen pár poznámek. To mne rovněž napadlo, že jakmile sundal medník (super), tak mu začala klesat teplota a tím se mu to mohlo dělat hůře.

K tomu hlavnímu účelu, že nerušíš včely - stejně se do nich v dubnu až červnu musí, když se rozšiřuje, a to zejména u žebrování, když jsou rojivé nálady, apod., takže je stejně musíme rušit. ;) Nechat je na pokoji, aby nám dávali jen desátek, neumožňuje ani Flow Hive. ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    :). zloděj vezme celý úl. i když jsou i takoví, co si převěsí jenom rámky...
    MIST
    MIST --- ---
    VODOMERKA: neee, ja te spatne pochopila, ja myslela, ze by zlodej stacel med :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MIST: nevíte, co je to loupež mezi včelami? https://www.youtube.com/watch?v=Bo7pEBytp7E
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam