• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Pořádný jatka pod česnama... přes den to na česnech pořád hučí a lítají s pylem, a k večeru přijde nájezd vos, kterej se povede odrazit.

MTO
    MTO --- ---
    Konference :: Srdcevcele
    http://srdcevcele.webnode.cz/konference/

Víkendová konference pro včelaře, učitele, vychovatele, terapeuty, studenty nejen waldorfských škol a další zájemce.

Konference si klade za cíl provést účastníky tématy: "Včela jako tajemství budoucnosti člověka", "Co nás včely mohou naučit", "Praktické aspekty ekologického včelaření", "Rozvoj sféry srdce a kvalita myšlení srdcem", "Moudré působení včel v krajině", "Přiměřený tvar úlu pro včelstvo dle jeho přirozenosti", "Včela jako nejlepší učitel učitele", "Péče o včely jako možnost vyvážit polaritu jednostranného technického rozvoje společnosti".
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ELFRIK: Recept z mojí knihy, vyzkoušeno, funguje.

KUATO
    KUATO --- ---
    ELFRIK: za studena jsem ji jeste nedelal, ale delal jsem ji opakovane i s beznyma kvasinkama z drogerky i uplne bez pridavanych kvasinek nadivoko. oboji vysledek byl velmi dobre pitelny. na chuti se mnohem vic projevi dalsi faktory typu druh medu, koreni (pokud pouzivas), doba zrani.. akorat kdyz pouzijes hlubokoprokvasejici kvasinky, tak se dostanes na vyssi procenta.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    nemá někdo osvědčený návod na medovinu dělanou za studena, s jinýma kvasinkama než dolskýma?(nemůžu je nikde sehnad všude vyprodáno)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    WANTON: Kladno, takže 400 metrů. Jsou to tři velice pozdní oddělky (začátek srpna), u nich se asi trochu nestandardní chování dá čekat. Teď je jen donutit dělat ty zásoby.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THERIDANE: Kde máš včely? U nás ve středních Čechách cca 300 m nad mořem vše ok, standardní.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THERIDANE: jo, letos je zvláštní rok. včetně rojení po slunovratu... :). myslím, že jsem kdysi zaregistroval nějakou studii chovu včel pod vedením VN. k tomu elmag..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    VODOMERKA: při volání display nesvítí vůbec ;)

Buď reagují přímo na to EM záření (vnímají to jejich magnetoreceptory), nebo jim vadí ultrazvuk (všechna číslicová elektronika neustále píská v desítkách kHz díky piezoefektu), mám v plánu udělat nějaký řízený experimenty ale nechám to na příští rok, teď je nechci otravovat, mají dost vlastních problémů. Zbláznily se nám matky, všechny rámky jsou zakladený až po okraj a zásoby prakticky nemají. Na většině je 2-5 cm zásob, zbytek plod.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    XBAHNO: to si myslím, že nebude ten problém. světlo z LCD by fungovalo na včely obecně a útoky na mobily by nebyly nic neobvyklýho. navíc při volání displej svítí do ucha, ne ven :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    VODOMERKA: Nemusi bejt jenom vibrace. Pokud si vybavuju, vcela vidi krome svetla i jeho polarizaci. Svetlo jdouci z LCD je polarizovany v jedny rovine - na rozdil od vseho okolo. Netvrdim, ze to tak je, ale napadlo me to.
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz: kdy lze ocekavat dotaci z titulu technicka pomoc / nakup novych nast. ulu? Zadost jsem si podal sam, nikoliv pres CSV.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THERIDANE: asi máte nějaké obzvlášť citlivé na vibrace. moje nemají rády sekačku před úlama :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: nestalo, ale zajimava zkusenost!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Stalo se vám někdy, že vás včely vyhnaly od úlů kvůli telefonu? Máme asi tři metry vedle úlů (mimo letový dráhy) lavičku, kde sedíme a čumíme, před pár dny jsem tam seděl, telefonoval, a najednou mi 2-3 holky začaly narážet do hlavy a snažily se prohrabat hřívou na skalp. Zvedl jsem se, šel pryč, a další se přidaly, dal jsem telefon od hlavy a všiml si, že jsou všechny na tom mobilu a snaží se do něj bodat... wtf? Jsou to nejmírnější včely v okolí (Vigor, F1), takhle se nikdy nezachovaly. Bez mobilu můžu chodit metr před česnama v mraku včel a nic se nestane, s mobilem v kapse je to taky bez problémů, ale jak s ním něco dělám (hovor nebo i přehrávání videa), tak po mě jdou.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Boj s virem zika na americký způsob. Postřik zabil miliony včel - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...postrik-uhynuti-vcely-d3g-/zahranicni.aspx?c=A160902_102901_zahranicni_ert
    MRTS
    MRTS --- ---
    POMYJAN: Ne, tak to snad není...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    nedávno jsem viděl v pohádce pro děti, jak truhář vyrábí dlabáním úl a teď na mě vyskočilo na youtube toto video
    The Art of Log Hive Making
    https://www.youtube.com/watch?v=28R67u-4efs

tak mě to zaujalo, žačal sem o tom přemýšlet (nejsu aktivní včelař, jenom to tady čtu a odborně se připravuju, protože v budoucnu bych nějaké včely na zahradu chtěl) a pár otázek mi zodpovědělo následující video
    Horizontal Log, from Spring to Autumn
    https://www.youtube.com/watch?v=bKlj1LbM6wI

jakože to prostě položí, ubytuje tam roj a ten si všechno vystaví sám.
    ale jak z toho pak dostává med? dostává ho z tama? nepodporuje takový způsob chovu rojení? vypadá to celé jaksi podezřele bezúdržbově, ale zase asi výnos nebude kdovíjaký.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: ušetřím tím i jeden medníkovej nástavek, protože když dávám klasicky okurkovou sklenici, musím mít nadsazený dva (39*15)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam