• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BERNA
    BERNA --- ---
    KOCOURR: tak zalezi kolik planujes vytacet a na jakou kvalitu si potrpis a kolik mas mista na uskladneni všech krámů.
    lowcost cesta: 1x umelou nadobu se spodnim ventilem, dalsi umelohmotne nadoby (cca 14kg) sezenes u malych pekaren(pouzivaji je na naplne, tvaroh, dzem atp.), cednik z kuchyne, a čas na vyčeření.
    pokud chces kvalitu a chces plnit rychle, porid si to v nerezu s nekolika syty a uhelonem.
    a počítej s nějakým řešením pro odvíčkování (nádoba, odvíčkovací stůl, vaníčka, kuchyň) každy to dělá jinak a sám to ještě nemám vyřešený.

    A to se chci zeptat ostatních co by doporučili pro odvíčkování, aniž bych kupoval a skladoval další krámy(tím myslím odvíčkovací vaničku)?Doposud si v sedě přidržuju opřený rámek a druhou rukou ho odvíčkovávám vidličkou, všechno nad malou plastovou nadobou.
    Je to dále nevyhovující. díky
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOCOURR: Medomet :-) Osvedcila se mi i umela nadoba s dolnim vypoustecim ventilem, kde mi necistoty z medu vystoupaj na povrch, a pak to jednodusejc davkuju do sklenic... Cednik pouzivam starej smaltovanej.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOOTCHA: S vcelarstvim Koblížek mam taky podobnou ne zrovna pozitivní zkušenost (dlouhé cekani na zásilku, nezvedani telefonu,vymluvy), je to o to smutnejsi, že Martina Koblihu znám od dětství, pac je to vzdálena rodina...

    Nicmene mam jeden dotaz, chystám se nakoupit potřeby pro staceni medu, (zatim mam pouze odvickovaci vidlicku), co všechno považujete za nezbytné a co je zbytečné pořizovat? Google nabízí spoustu rad, ale raději se zeptám i tady :-)
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    VODOMERKA: Ta rybina to hodně natáhne časově*. Mlátit to šroubama, tak je to za den hotový. Pokud jde o řezivo, tak ano , je to větší spotřeba, ale tenkostěnný dvacítce nedůvěřuju. Nejde jen o teplo (začátkem listopadu tady začalo mrznou a polevuje to až teď), ale i ptáky a myši, kterejch máme po okolí požehnaně.

    *: pro bližší představu zde: http://www.pawleeq.com/2017-02-14/warr%C3%A9-%C3%BAl-2-n%C3%A1stavky
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    PAD: Tata nam pro ne jezdi do Obory do Vcelpa, vykupuji tam vosk na vahu a vymenuji za mezisteny, nebo se daji koupit jen tak. Bio urcite nebudou. Loni byl docela humbuk kolem antibiotik v medu (https://zpravy.aktualne.cz/...-rekordni-pokuta-potvrdila-veterin/r~808da118dc6f11e59e52002590604f2e/ ).
    Mezistěny - Včelpo
    http://www.vcelpo.cz/mezisteny/
    Jinak vcelarske potreby. Napr. u nas v Lysy a v Praze ma pobocku "Vseprovcely" a posilaji i postou.
    http://potrebyprovcelare.cz/181-mezisteny
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: BIO med v ČR skoro nikdo nedělá. A když, tak ho prodá pro farmacii. Z čistého vosku by měly být správně všechny.. Dobrý zdroj by měl být člověk, který včelaří na loučkách. Vosk od něj bude 100% bez mezistěn, a tím pádem bez potenciální kontaminace parafínem z neznámého vosku.
    PAD
    PAD --- ---
    Nemate prosim nekdo nejaky tip kde koupit mezisteny z cisteho vosku, idealne z bio produkce? Diky!
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAWLEEQ: pekny clanek i pekna prace! sikula. mi by se s tim asi nechtelo se mordovat, radsi posedavam treba u destilacni aparatury a koukam jak to kape, ale tesi me, ze jsou lidi, co si takhle hrajou :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAWLEEQ: koukám na tu spotřebu řeziva. cena úlu bude fakt spíš pro zajímavost než na kšeft :)
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Warré úl samo domo. Zatím začátek nástavku.



    Warré úl 1, příprava nástavku | pawleeq.com
    http://www.pawleeq.com/2017-02-12/warr%C3%A9-%C3%BAl-1-p%C5%99%C3%ADprava-n%C3%A1stavku
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG: Tak asi to byla ta zluna...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ZOIDBERG: Je to frajírek, ale byl jsem u něj na kurzu a jako alternativní náhled na věc mi to přišlo užitečný. Objednal jsem si jeden jeho úl na test, ale sympatický už mi teda nejsou po týhle zkušenosti vůbec. Teď z nich ještě tahám fakturu, kterou mi pani už 2x slíbila.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOOTCHA: Kobliha je divný týpek, takový hochštaplérský… Nic bych u něj nebral už z principu.
    THEO_PHIL: Určitě to byl hlodavec? Spíše typuju nějakého ptáka. Strakapoudi a žluny se bez problémů proklovou i palcovou deskou, žádný problém. O plastu a polysterenu nemluvě.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já bych vás chtěl upozornit, abyste se vyvarovali koupě čehokoliv z eshopu včelařství Koblížek. Po třech nedělích jsem to z nich vydyndal, ale lžou jak když tiskne, maj v tom chaos a nedržej slovo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: wau, slysim prvne. tyjo, podobne argumenty jsem slysel proti plastovym ulum - na zahrade u baraku ok, v lese nebo kocovaku riziko, protoze se do toho kazdy skudce bez velkych problemu dostane..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Poznatek ze vcerejsiho sberu meli: neporizovat nastavky s vybrousenejma uchopama. Jeden ul mi zlikvidoval nejakej hlodavec, kdyz si v mistech, kde je diky tem vybrusum drevo slaby prohlodal dve diry a vcelstvo pravdepodobne znicil...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: máš to ve zpávě. k tomu bych ještě dodal, že je dobtý vzít v potaz i měnící se klima a posun původně středomořských podmínek blíže k nám.
    PAD
    PAD --- ---
    VODOMERKA: to se snazim delat. znas nekoho, kdo se chovem vcely tmave a jeji plemenitbou zabyva?
    PAD
    PAD --- ---
    BOUMRY: trochu si odpovidam sam (protoze me to opravdu zajima:). tady je pan, ktery ma s vcelou tmavou chovatelske zkusenosti: http://www.dave-cushman.net/bee/whyamm.html

    ..."One of the attractions for importing other pure bred sub-species is docility. Beekeepers have seen how gentle both the New Zealand Italian and the Carnica bees are, and working with such bees is much more pleasant than handling bad tempered colonies. Yet the very act of importing these sub-species aggravates the problem of bad-temper generally, for one of the prime reasons for bad-temper is crossing different sub-species of bees (This is termed F2 Aggression. R.P.).

    The Black bee has an undeserved reputation for being bad-tempered. Pure bred Black bees selected for docility are just as easy to handle as New Zealand Italians. One only has to look at some of the old bee photographs to see that very little protection was used by beekeepers in the last century."...

    ...

    ale bouzel uz nezije: Dave Cushman's website is a huge resource that is considered by many to be the world's most comprehensive and authoritative beekeeping website. Dave was disabled in his latter years, with limited physical ability. He spent much of his time finding or writing material for this facility. He was rightly proud of it. Dave passed away on 22nd February 2011 and I am continuing to maintain it according to his wishes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam