• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VODOMERKA: Aha zjistuju ze vcela samotarka je nazev, nikoliv jen ze zije sama:)
    Vcera mi to totiz rikal kamarad a ja mu odvetil, ze smotarka urcite ne, ze jich tam litalo tak 10 :)).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ENDREW: včela samotářka. v některém z minulých ročníků Včelařství byl o nich pěkný seriál :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Vcera prvni letosni prohlidka ulu. Ten, co se do nej dobyly zluny je kaput, ostatni v pohode. Jen mi pripada, ze maj nejak moc zasob. Prazdnejch sousi maj minimum, zato dost tech se zkrystalizovanym medem/cukrem. Co s nima delate? Predpokladam, ze to uz jist nebudou ale vyhodit se mi to taky nechce...
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Ahoj, vcera jsem pozoroval po zahrade letat tyhle potvurky. Co to je zac?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: v IKEA bednách
    PAD
    PAD --- ---
    Jak uchovavate souse? Balite to do neceho? Ja vim, ze nejlepsi je mit chlazeny sklad, ale na to ted nemam. Diky moc za jakykoliv tip!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    SHKRK:
    KLOUCZEK:
    Matku je v podstatě možné měnit kdykoliv, když jsou trubci. Vyhnul bych se podzimu v době slídění. Jaro je dobrá doba.
    V principu jsou dvě možnosti. Matku koupit, nebo odchovat.
    Při odchovu musí být v úlé k dispozici nezavickovany plod. Ideálně čerstvá vajíčka.

U bodavého včelstva pouze výměna. Vlastní odchov bude opět bodavý...Po matce stejný základ naředěný trubci..Je otázkou, jaké potká.

Nové včelstvo...Nejsnazší způsob je odebrat z jiného 2-3 plasty s plodem a mladuskami, pozor bez matky. Létavky se vrátí do púvodního úlu takže nezapomeň krmit, není kdo by nosil nektar. Včely zjistí, že osirely, narazí matečníky. Matky jsem nechával dvě a chovne včelstvo k nim rozdělil. Ve výsledku jsem ponechal lépe kladoucí a opět spojil.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    zdravím, mám jedno z 6 včelstev hrozně agresivní, což znamená,když je otevřu, okamžitě se na mě vrhne třicet včel a zabodají se do oblečení. Kdy vyměnit matku a jak?Jinak je to poměrně silný a prosperující včelstvo
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    Zdravicko, jsem vcelar zacatecnik a rad bych si vcelstvo rozsiril. Kdy je nejlepsi obdobi na odchov matek? Pouzivate nejakou jinou metodu nez prelarvovani? Pokud ano, jake jsou vase poznatky ohledne vyhod ci nevyhod oproti prelarvovani. Za veskere informace dekuji.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Zdravim, prosim vas, nemate nejakou osvedcenou lekarnu v Praze (idealne v centru:), kde nemaji problem objednavat pripravky pro vcely? Zkousel jsem ted v jedne normalni pouzit recept na M1-AER a bez uspechu..
    TANU
    TANU --- ---
    ja jsem nasel balik mezisten na pude po dedovi, byl tam dobry 1/4stoleti a s trochou opatrnosti byly pouzitelny.
    Jinak po sobotni prohlidce mych 4 vcelstev se potvrdil muj predpoklad ohledne vlhkosti. Jelikoz jedno vcelstvo v podleti odebiralo pomaleji roztok, nechal jsem mu banku jeste do zari. Nakonec uz stejne nic neodebraly ale jelikoz bylo chladno a nechtel jsem je otvirat, nechal jsem jim tam tu sololitovou krmici desku. Jen jsem ji zateplil starou dekou a polstarem. Ostatni 3 uly mely folii a viko s polystyrenem. Ve vsech 3 byly znamky zvysene vlhkosti (plisen na plastech,na mrtvolkach, zcernale drevo). Jen v tom jednom bez folie bylo krasne krasne vonavo a cisto.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: tchan ma i deset let stare, v originalnim papirovem prebalu, jak je to po petikilech balene, jsou lehce krehci bych rekl, ale staci kdyz se preulozi na jeden den do teplejsi mistnosti a jsou uz pak pouzitelne dobre - ta krehkost muze byt data tim, ze to skladuje na chalupe, kde se malo topi.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Ja je ukladam ve sklepe, kde nekolisa v lete teplota, prokladam kazdou pecicim/balicim papirem a jeste mezi ne davam po 15 - 20 ks sklenene desky urizle na velikost mezisten. Neslepi se, nezkrivi se a v pohode se daji dalsi sezonu pouzit.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Právě připravuji ramky na letošní sezónu, mam asi 200 mezisten z loňského cervna a 3 včelstva... Má smysl šetřit mezisteny na další sezonu(tim ze použiju jen např. 1/3 na jeden ramek a ne celou), nebo je lepší využít je hned? Mám totiž obavu aby časem nezkrehly a nevyschly a tim pádem podstatne horší prace s nimi...jaka je Vaše zkušenosti a doporučení?

Btw. nechcete někdo, kdo víte jak na to, udělat anketu kdo používá mezisteny a kdo včelaři bez nich? Urcite nebudu jediný koho by to zajimalo
    TANU
    TANU --- ---
    Zdravim vespolek, tak tohle by me taky zajimalo, mnozstvi vody a rampouchu v ulech me celkem zaskocilo. Chybou byla asi zavrena cesna a mala vymena vzduchu. Sitovane dno se taky miji ucinkem kdyz na nem lezi celou zimu podlozka. Nakonec bylo par plastvi plesnivych. Uly jsou nove, pod strechou ve vcelinu, presto jeden vypada jak by byl 5let na desti. Ta barva (special eko na uly) rozhodne odparu brani a vlhko zustava ve dreve. Strupkove folie vyhazuju a pristi uly nebarvim, maximalne necim napustim.
    BERNA
    BERNA --- ---
    k tomuto bych doporucil prednasku MVDr. Klímy
    Vliv konstrukce úlu a jeho umístění na obsah vody v medu 1. část
    https://www.youtube.com/watch?v=XB462kLjjpQ

Mluví o prodyšných strůpcích a utěsnění dna.
    Před zimou jsem přešel na stropy bez folií a na jaře plánuju více utěsnit dno. tak letos uvidím jestli to bude s vlhkostí medu lepší. Mam Lang 2/3
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: větrací díry na víku nemám. nevím :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    A proč je vlastně na dřevěnym víku dělaj ty větrací díry, když je pod nim strůpková folie, kterou zatěsněj?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PAD: určitě brání průniku vlhkosti z venku. aby úl dýchal zevnitř je záhodno, proto se moc nepoužívají jako povrchová úprava laky. vlhkost uvnitř se řeší spíš strůpkovou fólií a střechou.
    PAD
    PAD --- ---
    K tematu, mate pocit, ze nater pomuze snizit vlhkost v ule nebo spis naopak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam