• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak můj skromnej názor je, že pokud necháš plodový těleso pohromadě a nebudeš do nich štrachat, tak je imho jedno že tam dáš další nástavek a logicky spíš polezou na souše. Ale všichni tu jste větší včelaři, než já, takže šoupu nohama :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOOTCHA: Prevesovat nebudu, spis mi de o to, jestli tam dat souse, nebo mezisteny nebo to nejak namichat...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Jo. Všechno kvete, ale pod sněhem.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já se taky bojim je teď roztrhnout i když mám 2 nástavky plný. Ale jako rozšířit jeden nástavek o druhej (= netrhat plodový těleso) mi přijde v pohodě, ne? Maximálně tam nepřelezou. Poku teda nemáš v úmyslu to tam částečně převěsit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG:
    PAD: Dik. Mam je v Praze. A pred tejdnem mi pripadaly ty v jednom nastavku uz docela naslapany. Kolem vsechno kvete. Zasob mely hodne...
    PAD
    PAD --- ---
    THEO_PHIL: tak to nevim, jestli bych si ted lajzl je rozsirit o velky nastavek. je to nekde v nizine, nebo na horach? v noci ted nekdy mrzne. pristi tyden by se melo trochu oteplit, tak bych mozna pockal. na druhou stranu silne vcelstvo by to melo zvladnout, pokud ma hodne zasob. ja rozsiroval (nizke nastavky) uz pred mesicem a zatim v pohode. mely ale cas si (snad) zvyknout. ted se ovsem bojim hladu ... to je porad neco:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: A je vhodná doba rozšiřovat? Při tom, jaká je k*****á zima, bych si tam vůbec netroufal lézt, maximálně nakouknout, zda není třeba krmit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAD: Tak
    PAD
    PAD --- ---
    THEO_PHIL: 39x24?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu potrebuju na jedny vcely, ktery sem zimoval na jednom nastavku pridat druhej. Mam dat jenom mezisteny + jeden stavebni? Anebo spis souse a treba dve mezisteny?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THEO_PHIL: wow, u nás je přesně opačná situace - teď jak bylo teplo, holky nanosily takový množství sladiny a nektaru (asi z lísky?), že matky nemají kam klást
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak sem zjistil, ze jedno vcelstvo je bez matky (nasel sem jenom zbytky zavickovanyho plodu). Zkusil sem dat plast s vajickama z vedlejsiho ulu, jenom se bojim aby po narozeni matky byli nejaky trubci, ale snad uz jo. V jednom ulu mi potesilo/vydesilo mnozstvi plodu. Maj ho na deviti ramcich z jedenacti, coz by pri tom snizeni teploty moh bejt asi problem to zahrejvat. Navic sem kvuli vkladani mezisten dal jeden plodovej ramek do spodniho nastavku (zatim v nem nikdo nebydli). Asi bych resil trochu jinak (treba vlozil vedle, k tomu bezmatecnymu vcelstvu) ale pocasi bylo tak hnusny, ze mi vcely vytuhavaly na ramkach, ktery sem mel chvili polozeny vedle ulu, takze sem se snazil vsechno radsi rychle dodelat a zavrit... Resil byste nekdo jinak?
    PAD
    PAD --- ---
    BERNA:
    MRTS: diky moc. pujdu asi do toho Suchdolu.
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD: Podmínka "v Praze" splněna není, ale zde to dělají levně:
    Rozbory pro včelaře | agrola.cz
    http://www.agrola.cz/laboratorni-rozbory/rozbory-pro-vcelare/

Jen to údajně nejde použít pro všechny případy.
    BERNA
    BERNA --- ---
    PAD: treba Praha6 Suchdol, trva to tak tyden myslim + potvrzeni od veteriny. Pocitej dohromady radci 3 tydny az mesic.
    PAD
    PAD --- ---
    Kde mi rychle vysetri vcely na mor vceliho plodu - idealne v Praze (kvuli prevozu oddelku mimo kraj)? Diky!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Uz takhle sem jim tam tech zasob nechal myslim zbytecne moc. A v okoli uz kvete mraky tresni, tak myslim, ze by nemeli sanci to spotrebovat. Jedny vcely mam na jednom nastavku, druhy na dvou a tem sem tam tak 4 ramky nechal a odvickoval...
    KUATO: Ale na oddelky bych to nechat moh, to je dobrej napad! Dik.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jo aha. zásoby ze zimy :). na oddělky, podhodit na podnícení, uskladnit. já teda nechávám donosit mednou komoru. ještě má být chladno, pršet. tak se jim to ještě může hodit ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: kolik to má vody?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: ja tyhle ramky co zbyly ze zimovani pouzivam jako krmivo do oddelku. usetrim si ruzne meziprace s vytacenim atd, kdyz stejne bych za chvili znovu zakrmoval :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam