• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: Rašovská metoda spočívá v podletí v podstavení nástavku s mezistěna mi pod nástavky s vizimovanym včelstvem. Postupně, jak sílí ho vystaví a proploduji se tam. Jde o to dát včelám možnost pohybu po díle jako v dutině, ale tak, aby stavěli na ramkach.
    Podstavec je jakýsi sklep. Teplo je nahoře, takže nestydnou. Dolů slezou, až jsou dost silné a prostor utopí. Zimují pak na tom nově vystavěném díle.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: opavsko
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: to zamrzi:/ kde je mas?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: ja byl ve vcelach v sobotu a bylo mi do breku. vcely jsou na tom po ctrnacti dnech v lepsim pripade stejne jako pri posledni navsteve, v nekterych pripadech znatelne hure. snih, mrazy a vetsina proprsenych dnu tomu moc nepomohly. ahoj prirodo, prestan se uz chovat jako protivna pica, je skoro pulka kvetna!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Ja bohuzel musim rict, ze vcely na obou lokalitach, co mam, sou porad v jednom nastavku. Nefungovalo ani prohozeni, proste zustaly dole. Tak sem ted zkusil nandat medniky, protoze minimalne na jedny lokalite uz kvete co muze, takze sem roztrh plod tim zpusobem, ze sem dole nechal otevrenej, pak maj prazdnej nastavek a nahore dva ramky se zavrenym plodem. Bylo by hezky, kdyby se matka proplodovala tim prazdnym nastavkem nahoru, ale spis si myslim, ze se narozeny vcely postupne stahnou dolu. Sakra, loni sem prvni med vytacel koncem kvetna, ted budu rad, kdyz budu mit tou dobou zaplodovany dva nastavky!!!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Začátkem dubna jsem rozšířil Rašovskou metodou (Bičík, Vagera, Linhart), takže mám teď klid.Úly mám po třech nástavcích 39*24. Včely jsou v horních dvou, takže v teple od stropem. Postupně se proploduji dolů. V půlce května dám mřížku a medník.
    Přijde mi to jako dobrý způsob. Netrapim se, jestli se vejdou a nevyrojej a nemusím s nimi teď manipulovat, když je zima. Na zimu jsou pak v novém díle.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: zvětšuješ úlovej prostor. takže minimálně na spotřebě zásob se to pozná. víc jich bude muset topit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak můj skromnej názor je, že pokud necháš plodový těleso pohromadě a nebudeš do nich štrachat, tak je imho jedno že tam dáš další nástavek a logicky spíš polezou na souše. Ale všichni tu jste větší včelaři, než já, takže šoupu nohama :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOOTCHA: Prevesovat nebudu, spis mi de o to, jestli tam dat souse, nebo mezisteny nebo to nejak namichat...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Jo. Všechno kvete, ale pod sněhem.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já se taky bojim je teď roztrhnout i když mám 2 nástavky plný. Ale jako rozšířit jeden nástavek o druhej (= netrhat plodový těleso) mi přijde v pohodě, ne? Maximálně tam nepřelezou. Poku teda nemáš v úmyslu to tam částečně převěsit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZOIDBERG:
    PAD: Dik. Mam je v Praze. A pred tejdnem mi pripadaly ty v jednom nastavku uz docela naslapany. Kolem vsechno kvete. Zasob mely hodne...
    PAD
    PAD --- ---
    THEO_PHIL: tak to nevim, jestli bych si ted lajzl je rozsirit o velky nastavek. je to nekde v nizine, nebo na horach? v noci ted nekdy mrzne. pristi tyden by se melo trochu oteplit, tak bych mozna pockal. na druhou stranu silne vcelstvo by to melo zvladnout, pokud ma hodne zasob. ja rozsiroval (nizke nastavky) uz pred mesicem a zatim v pohode. mely ale cas si (snad) zvyknout. ted se ovsem bojim hladu ... to je porad neco:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: A je vhodná doba rozšiřovat? Při tom, jaká je k*****á zima, bych si tam vůbec netroufal lézt, maximálně nakouknout, zda není třeba krmit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PAD: Tak
    PAD
    PAD --- ---
    THEO_PHIL: 39x24?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu potrebuju na jedny vcely, ktery sem zimoval na jednom nastavku pridat druhej. Mam dat jenom mezisteny + jeden stavebni? Anebo spis souse a treba dve mezisteny?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THEO_PHIL: wow, u nás je přesně opačná situace - teď jak bylo teplo, holky nanosily takový množství sladiny a nektaru (asi z lísky?), že matky nemají kam klást
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak sem zjistil, ze jedno vcelstvo je bez matky (nasel sem jenom zbytky zavickovanyho plodu). Zkusil sem dat plast s vajickama z vedlejsiho ulu, jenom se bojim aby po narozeni matky byli nejaky trubci, ale snad uz jo. V jednom ulu mi potesilo/vydesilo mnozstvi plodu. Maj ho na deviti ramcich z jedenacti, coz by pri tom snizeni teploty moh bejt asi problem to zahrejvat. Navic sem kvuli vkladani mezisten dal jeden plodovej ramek do spodniho nastavku (zatim v nem nikdo nebydli). Asi bych resil trochu jinak (treba vlozil vedle, k tomu bezmatecnymu vcelstvu) ale pocasi bylo tak hnusny, ze mi vcely vytuhavaly na ramkach, ktery sem mel chvili polozeny vedle ulu, takze sem se snazil vsechno radsi rychle dodelat a zavrit... Resil byste nekdo jinak?
    PAD
    PAD --- ---
    BERNA:
    MRTS: diky moc. pujdu asi do toho Suchdolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam