• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: obavam se, ze v tom pripade chovam pekne zlomyslne matky, protoze mam vetsinu vcelstev v kocovaku v nastavkovych ulech, kde mam bud ocka zavrene nebo uplne chybi (aby vyletavaly spodem a nebloudily po voze, a stejne ty svinky preferujou nejvrchnejsi kaslik, dokud je med nevytlaci dolu. kdyz se slaba snuska, tak je to pekne na hovno, ale na mrizky jsem tak nejak liny :o).
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    SHINIGAMI: Tak já zase myslel, podle logiky výstavby v dutině a zvyšující se teploty, že matka zaploduje nejdřív vršek a postupně se přesouvá dolu. Nehledě na to, že ta metoda popsaná ve Veselym spočívá hlavně v roztržení plodiště a vsazení souší/mezistěn doprostřed, čimž je donutíš zaplnit prostor (dostavět/doplodovat střed), čimž ti sleze dolu a ten vršek se mezi tim vylíhne a zanosej ho medem. Já tam teda bez mřížky loni měl jen hrozně malej kousek plodu a to jsem netočil a radši vzal krajní z druhýho nástavku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SHINIGAMI: Aha, tak zkusim to horni ocko zavrit!
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    THEO_PHIL: jinak zli jazykove tvrdi, ze matka ma tendence plodovat +- tak vysoko, jak ma otevrena ocka, a mit plod roztahany az nahoru vytaceni taky moc nepomaha.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: no jasně. takhle všechen pyl pronášej spodem kolem plodiště a nechávaj ho tam.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Aha, a to nejak souvisi? Ja myslel, ze jim tim hlavne usetrim praci...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: já zas zavřený :D. aspoň se mi nemíchají pylový a medový zásoby
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POMYJAN: Ja mam ocka u vsech nastavku otevreny...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: muze nechat otevreny ocko, ne?
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: na podatelne v Kremencovy to v pohode vzali:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Tak uvidim, v nejhorsim ty medovy plasty s plodem prevesim do medniku, kterej oddelim tou materi mrizkou a pockam si...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BOUMRY: jak velký si měl plodiště? 2x39*24? já mám 1x 39*30, pod tím 1x39*15 "polštář" na trubčinu. a nahoře už pak jenom 39*15 medníky a mednou komoru
    PAD
    PAD --- ---
    Prosvihl jsem dnesni termin pro zaslani pozadavku na technickou pomoc. Nevite, jestli mi to vezmou s jednodennim zpozdenim? Mate nekdo nejaky tip, jak to vyresit?

diky!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL:
    Zkoušel jsem před dvěma roky. 39*24. Špatná zkušenost. Medník nebyl plný. Mix zásob a plodu, na všech rámcích. Vytočil jsem minimum, abych nezabíjej plod.
    Takže moje zkušenost, podle síly snůšky NOK/OK;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POMYJAN: Tak nejak si to predstavuju..dik!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: v Dadantu MM nepoužívám vůbec
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak po ctrnacti dnech situace v ulech o 200% lepsi. Maji tam plno plodu i nanosenych zasob. Zkousim tentokrat vcelareni bez materi mrizky, mate s tim nekdo zkusenosti? Mednik je vicemene zaplodovany, budou vcely nosit nektar i do spodnich nastavku? V nejhorsim bych to jeste nejak prevesil a tu mrizku tam dal...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ENDREW: tak ono jen produkci.. ja mam treba vcelstva (3) nejakych 20km od baraku a mit nejaky info bez nutnosti tam co chvili jezdit by nebylo od veci.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KUATO: Je to na delsi debatu a chtelo by to zabrednout hloubeji, ale myslim, ze si rozumime a mame stejny pohled. S tím preslechtenim je to tím na co jsme léta vcely slechtili - bodavost, medny vynos, jarni rozvoj etc. Dovezla se Kranka. Tím jsme vcelam neco prirozenosti vzali, takze jsme si (podle meho nazoru) sami pripravili pudu pro kestika. A stale mu umoznujem nekontrolovatelne sireni "lecenim"

Videl jsem vcelstva ktera prezila po smrti vcelare dlouha leta a zarustala porostem, dokonce tak, ze ani novy majitel pozemku nevedel, ze ho koupil i se vcelama :) uly totalne rozpadly ztrouchnively, ale vcelky si propolisem diry sami spravovali. Takze ano, ze si nedokazi bez cloveka poradit je trochu prehnane a nadnesene.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ENDREW: no, byl bych opatrny v tom tvrdit, ze "vcely jsou preslechtene a nedokazi prezit bez lidskeho zasahu". primarni problem vcel a leceni u nas se jmenuje Varroa destructor a ten nema s preslechtenim nic spolecneho. decimoval by stejne tak i puvodni linie vcel. druha vec je, ze prirozenou selekci by se vcely velmi rychle prizpusobily - tipuju behem jedne (lidske) generace. pro nas lidstvo s nasim intenzivnim zemedelstvim a vysokym zalidnenim by to ale byla velmi obtizna jedna generace a navic dalsi vyvoj vcelstev by byl smerem, ktery by nam mozna neumoznoval intenzivni a dosti domestikovany chov vcel, jak jsme zvykli (protoze treba hojne rojeni atd.).

jinak se zbytkem toho co pises samozrejme souhlasim..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam