• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Tak uvidim, v nejhorsim ty medovy plasty s plodem prevesim do medniku, kterej oddelim tou materi mrizkou a pockam si...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BOUMRY: jak velký si měl plodiště? 2x39*24? já mám 1x 39*30, pod tím 1x39*15 "polštář" na trubčinu. a nahoře už pak jenom 39*15 medníky a mednou komoru
    PAD
    PAD --- ---
    Prosvihl jsem dnesni termin pro zaslani pozadavku na technickou pomoc. Nevite, jestli mi to vezmou s jednodennim zpozdenim? Mate nekdo nejaky tip, jak to vyresit?

diky!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL:
    Zkoušel jsem před dvěma roky. 39*24. Špatná zkušenost. Medník nebyl plný. Mix zásob a plodu, na všech rámcích. Vytočil jsem minimum, abych nezabíjej plod.
    Takže moje zkušenost, podle síly snůšky NOK/OK;)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POMYJAN: Tak nejak si to predstavuju..dik!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: v Dadantu MM nepoužívám vůbec
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak po ctrnacti dnech situace v ulech o 200% lepsi. Maji tam plno plodu i nanosenych zasob. Zkousim tentokrat vcelareni bez materi mrizky, mate s tim nekdo zkusenosti? Mednik je vicemene zaplodovany, budou vcely nosit nektar i do spodnich nastavku? V nejhorsim bych to jeste nejak prevesil a tu mrizku tam dal...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ENDREW: tak ono jen produkci.. ja mam treba vcelstva (3) nejakych 20km od baraku a mit nejaky info bez nutnosti tam co chvili jezdit by nebylo od veci.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KUATO: Je to na delsi debatu a chtelo by to zabrednout hloubeji, ale myslim, ze si rozumime a mame stejny pohled. S tím preslechtenim je to tím na co jsme léta vcely slechtili - bodavost, medny vynos, jarni rozvoj etc. Dovezla se Kranka. Tím jsme vcelam neco prirozenosti vzali, takze jsme si (podle meho nazoru) sami pripravili pudu pro kestika. A stale mu umoznujem nekontrolovatelne sireni "lecenim"

Videl jsem vcelstva ktera prezila po smrti vcelare dlouha leta a zarustala porostem, dokonce tak, ze ani novy majitel pozemku nevedel, ze ho koupil i se vcelama :) uly totalne rozpadly ztrouchnively, ale vcelky si propolisem diry sami spravovali. Takze ano, ze si nedokazi bez cloveka poradit je trochu prehnane a nadnesene.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ENDREW: no, byl bych opatrny v tom tvrdit, ze "vcely jsou preslechtene a nedokazi prezit bez lidskeho zasahu". primarni problem vcel a leceni u nas se jmenuje Varroa destructor a ten nema s preslechtenim nic spolecneho. decimoval by stejne tak i puvodni linie vcel. druha vec je, ze prirozenou selekci by se vcely velmi rychle prizpusobily - tipuju behem jedne (lidske) generace. pro nas lidstvo s nasim intenzivnim zemedelstvim a vysokym zalidnenim by to ale byla velmi obtizna jedna generace a navic dalsi vyvoj vcelstev by byl smerem, ktery by nam mozna neumoznoval intenzivni a dosti domestikovany chov vcel, jak jsme zvykli (protoze treba hojne rojeni atd.).

jinak se zbytkem toho co pises samozrejme souhlasim..
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    PAD: Jsem velkým příznivcem IoT, ale zrovna v tomhle případě mi to moc nesedí. Má to podle mě smysl pro lidi, co jedou čistě produkci. Nikoliv pro Hobby včelaře pro které je rozebrání úlů a práce s nimi relax. Ještě si dokážu předstvit ten GPS Monitoring jako zábrána krádeži, ale tím to pro mě končí. Sami doposud nerozumíme včelám natolik abychom dokázali přesně určit správnou metodiku (chov, šlechtění, boj s nemocemi). Natož abychom věděli co s včelama udělají různé signály v úlech GPS, 4G, elektrické vlnění atd.
    Již dnes jsme si našimi zásahy způsobily, že včely jsou přešlechtěné a nedokáží přežít bez lidského zásahu. Tyto chytré úly nám ihned, jak jsem z článku pochopil oznámí, že včelstvo přišlo o Matku, či že je napadeno etc. Tím se podíl a nutnost zásahu člověka ještě zvětší a včely se do budoucnu budou moct spoléhat na zásah včelaře a na čidla nikoliv na přirozený výběr. Tím je ještě více odtrhneme od přírody a nakonec se z nich stanou choulostěvé laboratorní krysy.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    eskA2látor 3 | | A2 – zvíře nikdy nespí
    https://www.advojka.cz/archiv/2017/9/eska2lator-3
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: zalezi jak to bude otevreny system..
    PAD
    PAD --- ---
    EEV, elektronická evidence včel. Do úlů dorazila umělá inteligence - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/vcelari-chytra-mesta-0r3-/domaci.aspx?c=A170511_213427_domaci_amu

co myslite?
    PAD
    PAD --- ---
    KOCOURR: na oddelek koncem cervna pozde neni, ale budes ho muset udelat silnejsi (rekneme 6 ramku 39x24), hodne krmit, a idealne rozsirovat sousemi a ne mezistenami (ale i to jde, ale fakt musis hodne krmit testem). prepokladem taky je, ze oddelek udelas s uz rozkladenou matkou.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj mám dotaz, pojedu na cca 6 týdnu mimo ČR a včely mám zatím na dvou nástavcích (39/24)...jenže druhý nástavek jsem dával teprve minulý týden a zatím nezačaly ani stavět, má smysl jim tam dávat třetí-medník, kterej by za tu dobu teoreticky měli naplnit, nebo to raději nepokoušet a domluvit se s někým, ať mi to tam dá za cca 3až4 týdny až budu pryč?

Ještě jeden dotaz, myslíte že je problém zkusit udělat oddělek koncem června, nebo je to už moc pozdě a mám to raději nechat na příští sezonu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: souhlas, navic tim, ze ony castecne sedi pres prostredni ulicku mezi nastavky, tak se lepe presouvaji na zasobach.

THEO_PHIL: bud opatrny v tehle zaverech :o), vyskousej si oboji v delsim casovem horizontu se srovnatelnyma matkama. ostatne ja si neumim predstavit jak silne vcelstvo do jednoho nastavku dostanes. nebo mozna umim (kdysi jsem zacinal v budecakach a takhle me to ucil muj tehdejsi ucitel), ale dneska na to uz nemam zaludek :o).

jinak s tim podstavenim nastavku s mezistenama jsem mel kdysi zajimavou zkusenost - pekne vcely vyzimovane na dvou nadstavkach 39x24. nez aby do toho spodniho nastavku sly, tak se mrchy radsi v druhe pulce kvetna vyrojily :o). zkousel jsem to na celkem ctyrech vcelstvech, dve v ulech s plnym dnem, dve se sitovanym, udelaly to jedny se sitovanym.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Je lepší zimovat na dvou a dát nastavek s novými mezistěnami na jaře. Je to snazší, protože se včely stáhnou do toho horního a spodní prostě vyměniš.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Zkusim pristi rok, zni to zajimave, pokud jde o obnovu dila i produkci vosku! A kdy se tak podstavuje, kdyz zacnou kvest tresne? Ostatne, jak jsem vypozoroval sila vcel zimovanych na jednom nebo dvou nastavcich je ted vicemene stejna, takze budu zimovat asi jenom na jednom...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ja si letos chtel udelat oddelek a ani prt! sotva na dvou nastavkach. mednik jsem tam dal pred 14ti dny a neco vystavely, ale slabota...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam