• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SHINIGAMI: od oka, podle chuti a nebo dneska protože už matky nemají kam klást :-) 22 kg medu ze dvou včelstev, většina zavíčkovaná tak do půlky, některý ale shora dolů

SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    merite med pred tocenim refraktometrem nebo to berete od oka?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    naši už maj první vytáčení za sebou. já se taky chystám. + začal kvést akát :)
    PAD
    PAD --- ---
    EXCITE: no, vypada to, ze mozna budu do tydne muset. nektery maji uz skoro plny nastavek (2/3 Langstroth) a vickuji.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Stáčíte už? Otec tam teď vlez a byl hodně překvapenej, všechno plný..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: táta říkal, že nerojový včely nerady dostavujou rozestavěný starý dílo (jak už je potažený propolisem), tak to může být i tím. jinak s tím medem to znám spíš taky obráceně. medná komora se dává pod plodiště, což funguje jako podněcování.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    s tim medem je to dobrej napad. kouknu, jestli bude dole neco bez plodu a hodim to hore.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    39*24. jestli neoletej, tak je zitra/pozitri rozeberu. maj nejaky podezrely uskupeni :)
    PAD
    PAD --- ---
    KOOTCHA: ja bych mozna zkusil prevesit nahoru nejake ramky s nezavickovanym medem. anebo hodit na prvni nastavek mrizku a do druheho prevesit nejake ramky s plodem nad plodiste v prvnim tak, aby to nahoru natahlo vcely. jakou mas ramkovou miru?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    panove, jdu s prosikem o radu. mam 3 nastavky. vrchni dva nic moc osidleny. tak jako lehce podprumer. spodni v pohode, ale visej mi ted dolu az na varoa podlozku. matecniky tam v sobotu zadny nebyly. co myslite? mam je nechat, nebo tam zejtra svihnout par novejch mezisten a prevesit to nejak? na vytaceni to jeste neni...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: drážku jsem vyřešil neúplným prořezáním na cirkularce. Vlastně jsem uriznul roh prkénka nástavku že dvou stran. Jde to rychlé..Stolní cirkulárka, nastavit si jak výšku řezu, tak boční vedení. Prořez zavřely druhé strany nástavku bez prořezu. Tím je udělaná rychle a jednoduše drážka na dvou protilehlých stranách. Jediné mínus je ztráta volby teplé a studené stavby...Dá se řešit dvojím očkem.

Dělal jsem tak mednikove nástavky že zbytku plotovek po stavbě plotu. Lepení a sponkovani. Drží už tři roky..
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    VODOMERKA: ano přesně tak plodiště 2* 39/24, nad tím mřížka a postupně dva medniky.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHINIGAMI: je to vidět na tom videu. lepí se. táta z toho má asi 20 úlů komplet. nosnost ani v plný sezóně nepokořena :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    VODOMERKA: co to unese, ten polystyren? A to lepis, nebo jak to spojujes?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Tak leda se s nekym zkusit domluvit, ze by mi tech par prken vyfrezoval...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: drážku frézkou. nebo se dělají nerezový lišty, případně hřebeny. na včelařskym fóru jsou i šikovní lidi, co je dokážou sehnat/vyrobit...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Kdyz ja mam nak k tem umelejm materialum odpor. A u dreva mam problem s vyriznutim ty drazky na ramky. Ale rikal sem si, ze by mozna stacilo, dat tam nejakou listu, u ktery by ale moh bejt problem, ze by to s medem neudrzela...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: polystyren. ideálně EPS 100S (S = stabil, ne fasádní). třeba takhle https://www.youtube.com/watch?v=pawVNklavjc
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Co je EPS?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: nástavky si můžeš zkusit vyrobit s EPS. je to skoro zadarmo, funkční, jednoduchý a lehký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam