• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: polystyren. ideálně EPS 100S (S = stabil, ne fasádní). třeba takhle https://www.youtube.com/watch?v=pawVNklavjc
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Co je EPS?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: nástavky si můžeš zkusit vyrobit s EPS. je to skoro zadarmo, funkční, jednoduchý a lehký.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: U nekterejch vcel ne, u jinejch jo. Kupoval sem uly od jednoho cloveka z Moravy, kterej je najednou prestal delat a ty nastavky nejsou moc kompatibilni s jinejma. Ale jeste zkusim naky podobny objevit, to by bylo asi nejlepsi reseni...

Jinak si vlastne z lonska vzpominam, ze sem mel malo ramku a vcely si v miste ramku postavili plastev primo na tu strupkovou folii. A ja to pak musel i s plodem likvidovat, coz bylo takovy smutny...

Kazdopadne vcera sem byl u prazskejch vcel, u vsech ulu nasel matku a z medniku sem ji i s nezavickovanym plodem presunul pod mednik a tu mrizku tam dal. Tak uvidime...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: kde je problem pridat dalsi nadstavek?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: já to částečně řeším tak, že mám pod plodištěm nízký nástavek se stavebníma rámkama. a když včely chtěj mermomocí stavět, můžou tam. pořád věřím, že i toto pomáhá proti rojový náladě. kolik rámků z plodiště měníš? 1/3?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: To mam stejne...ale mam to plny sousi, ktery se zacinaj zaplnovat a do toho potrebuju kvuli vosku, rojeni a obnove dila vkladat mezisteny. Tak pristi rok teda zkusim nezaplnovat to cely a postupne to rozsirovat tema mezistenama.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ono možná záleží na RM metodice k ní. abys měl prostě plochu plodiště dostatečnou. já mám 39*30 na 11r. tak nechci úplně paušalizovat. spíš inspirovat :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Aha, takze proste nemit plny nastavky (myslel sem, ze maj bejt zaplneny)...tak uvidim, co s tim ted, protoze neco proste bude muset ven...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: na zimu zuž plodiště (používám Blinovovu přepážku nebo vnitřní krmítko) tím získáš prostor pro dvě až tři souše. další výhodou je rychlejší jarní rozvoj a vyšší teplota. což má mít údajně pozitivní vliv v boji proti kleštíkovi.
    taky můžeš, pokud máš 39*24, přehodit rámek s dělničím plodem nad MM. po vyběhnutí plodu ho včely zanesou medem a můžeš ho pak po vytočení vytavit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jeste bych se rad zeptal na jednu vec. Pokousim se ted pri kazdy navsteve vlozit dve mezisteny a stavebni ramek, coz zacina bejt problem. Co z ulu vyndat? Doted sem mel vzdycky moznost vyndat prazdnou sousi, ted uz ale skoro ve vsech neco maj. Jak to resite vy?
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: ja to s tou repkou pozoruju uz nejaky ten rok, ze to neni dominantni zdroj pastvy. bud ji soudruzi druzstevnici nejak poslechtili, ze uz tak ty vcely nepotrebuje (a netahne) nebo nevim.. tchan mi kdysi vysvetloval, ze je to stejne jako se svazenkou - ze staci spatne pohnojene pole, nebo malo vlahy nebo moc hic a nic moc z toho neni, i kdyz bys to mel primo u nosu.. :o)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHINIGAMI: Mateří mřížka je za určitých okolností velice efektivní nástroj. Podle mých zkušeností matka s gustem proklade všechny nastavky (někdy mimo spodního) až k vrchu, vždy tak prostřední tři rámky. Stavba do podmetu závisí spíše na genetice, některé staví, některé ne… Není to problém, na jaře jim stejně spodní nastavek vezmeš a dáš nový, a vosk vytavíš. Teď jsem nadšen z odstředivky na vosk, která je vyhřívana z topeniště zahřívajícího nádobu na vytavování. Hrozně moc to zlepšilo efektivitu a výtěžnost.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    KUATO: hele, jak jsem cetl ruzne na forech, davam dal.. Ale je fakt, ze jsou to mrchy nevyzpytatelny... Dneska jsem byl mrknout na svy tri uly, to co bylo pred tydnem nejslabsi pekne plny mednik vcel, plny platve, uz pomalu vickujou.. Dve silnejsi medu tak pulka, zato si pekne stavej v podmetu a vyvesujou se tam. Ale mista maj jinak v ulu dost, ne ze by se nevesly, vsechny dostaly prazdny ramecky na volnou stavbu... Taky me blazi, ze 5 metru za plotem repkovy pole a ze by na repce byla nejaka vcela, to ani nahodou. Bud litaj nekam dal, kde je neni videt, nebo vylizujou neco po okolnich zahradach.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SHINIGAMI: obavam se, ze v tom pripade chovam pekne zlomyslne matky, protoze mam vetsinu vcelstev v kocovaku v nastavkovych ulech, kde mam bud ocka zavrene nebo uplne chybi (aby vyletavaly spodem a nebloudily po voze, a stejne ty svinky preferujou nejvrchnejsi kaslik, dokud je med nevytlaci dolu. kdyz se slaba snuska, tak je to pekne na hovno, ale na mrizky jsem tak nejak liny :o).
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    SHINIGAMI: Tak já zase myslel, podle logiky výstavby v dutině a zvyšující se teploty, že matka zaploduje nejdřív vršek a postupně se přesouvá dolu. Nehledě na to, že ta metoda popsaná ve Veselym spočívá hlavně v roztržení plodiště a vsazení souší/mezistěn doprostřed, čimž je donutíš zaplnit prostor (dostavět/doplodovat střed), čimž ti sleze dolu a ten vršek se mezi tim vylíhne a zanosej ho medem. Já tam teda bez mřížky loni měl jen hrozně malej kousek plodu a to jsem netočil a radši vzal krajní z druhýho nástavku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SHINIGAMI: Aha, tak zkusim to horni ocko zavrit!
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    THEO_PHIL: jinak zli jazykove tvrdi, ze matka ma tendence plodovat +- tak vysoko, jak ma otevrena ocka, a mit plod roztahany az nahoru vytaceni taky moc nepomaha.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: no jasně. takhle všechen pyl pronášej spodem kolem plodiště a nechávaj ho tam.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA: Aha, a to nejak souvisi? Ja myslel, ze jim tim hlavne usetrim praci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam