• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    NELLI
    NELLI --- ---
    THERIDANE: je mi to úplně jasný ;)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NELLI: z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že nic včelaře nenasere víc, než když mu někdo dá úl nebo rámky se špatnou mírou :-)
    NELLI
    NELLI --- ---
    BOUMRY: nechám si to projít hlavou a případně jim kdyžtak zítra zavolám, to se nedá nic dělat. Než jim koupit něco, co bude na prd, holt to nebude překvapení.
    Díky moc.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Hmmm to je pak těžký
    A co takhle nějaké vybavení, než celý úl?
    Opět to vyžaduje vědět, co mají a co ne ,;-)
    NELLI
    NELLI --- ---
    BOUMRY: obával jsem se, že to nebude tak jednoduchý.
    Vzhledem k tomu, že slaví oba dva dohromady, prakticky není šance jak tyhle informace zjistit bez toho, aniž bych se prozradil. Mérde!
    Otázka pak zní, jestli v tomhle případě nebude metoda "obálkového příspěvku" praktičtější, ale chtěl jsem se tomu právě vyhnout.

Každopádně díky moc za ochotu :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    NELLI: ahoj
    První co musíš zjistit je, jakou používají "rámkovou míru". To je terminus technicus rozměru rámků, na kterých mají včely.
    Potom je důležitá jejich vlastní strategie jak chtějí včely chovat.
    Úlů je dost a možností je hodně...,;)
    Pokud se nenápadně zjistit
    - rámkovou míru
    -typ úlu, co mají teď a jak jsou spokojeni
    -jestli neuvažují o změně
    Pak to sem napiš a mužem poradit líp...
    NELLI
    NELLI --- ---
    ahoj,
    předem se omlouvám se za blbej dotaz. Do včel nedělám, vůbec tomu nerozumím.
    Mí kamarádi, manželé, slaví kulaté narozeniny. Jsou amatérští včelaři (= mají pár úlů, nic velkého). Vím, že chtějí příští rok rozšiřovat, tak jsem přemýšlel, že jim koupím jako dárek úl.
    Ale vůbec netuším, po čem se mám koukat, co úl má nebo nemá mít a podobně. Předpokládám, že nejlepší by bylo si úl beztak vyrobit, ale na to nemám ani čas, ani skill.

Chtěl bych vás tudíž požádat o radu, jestli je něco z této nabídky použitelné a případně co.
    Uteplené úly
    https://www.vceliobchod.cz/uteplene-uly

Díky moc.
    PAD
    PAD --- ---
    Dokdy myslite, ze ma smysl jeste se pokouset o odchov matek? Mam jednu 3letou matku a premyslim, ze bych jeste zkusil odchovat nejake matecniky na vymenu.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    krásně nám kladou :-)

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: chladily a/nebo snižovaly vlhkost, anglicky je to bearding
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    docela jo, ale bylo pod mrakem skoro celej den...i když hic docela byl, to jo...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: bylo vedro? chladily
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, včera jsem se byl podívat na včely a u dvou úlů ze tří byla skoro celá čelní stěna úlu pokrytá včelama, nerojili se, jen prostě byly ve velkým množství vylezlí venku, nevíte proč se takhle chovají?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    WAMP_ELF: eeee.... a lokalita- siroke okoli Telce
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    shanim pro znameho 3 oddelky z nizkonastavkovych langsrothu.
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Ahoj, máte prosím někdo zkušenost s prodejem medu do prodejny. Chci dát pár flašek do blízký zdravý výživy a paní byla dost vyděšená, jak to udělat papírově. Vim, že jako včelař můžu med strčit do prodejny odkud to jde přímo spotřebiteli, ale jestli je to komise, nebo proste nákup prodej, v tom nějak nemám jasno.
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    vcera sem byl stavet podium na strese rudolfina tam na dverich cedule biohazard a pozor vcely ..a vida jake tam maj pekne uly :)
    BERNA
    BERNA --- ---
    THEO_PHIL: osobně mám tento med nejradši. Stává se mi to také, vysvětluju si to tak, že už do sklenic stáčím mírně naočkovaný promíchaný med. Další možnost je, že to uložíš třeba do sklepa, kdy by to mělo krystalizovat jemněni. viz: http://www.modernivcelar.eu/clanky/cesta-k-lepsi-kvalite-medu.html
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    THEO_PHIL: Může, med z ovocných stromů je krásně řídký, i když má malý obsah vody. Mám ho nejraději.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mne ted med (prevazne asi z repky) vytuhnul uz po tejdnu, nicmene se mi to stalo i loni a ten lonskej si zachoval charakter pastovanyho medu, tzn. nezatuhne uplne ale porad se da roztirat. Takze mam pastovanej med bez pastovani :-) Tusite nekdo, cim to muze bejt? Predpokladam, ze zase nejakym pomerem cukru. Muze mit vliv primes nektaru z kvetouci louky? Anebo ovocny stromy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: jo. ten mlejnek mě moc neba. proto se snažim hledat zajímavosti a novinky. a těma pak ohromovat :). je to snadný :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam