• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Přemetla jsem z ozdravnych duvodu na mezistěny,vím,že je na to dost pozdě,ale podle netu to někteří včelaři s úspěchem dělali ještě koncem srpna. Bohužel v obou úlech včely druhý den visí v hrroznu na stropě,kyblíku s cukerným roztokem si nevšímají a samozřejmě nic nestaví. Nevíte,čím to může být? Dočetla jsem se,že když nestaví, může to být ztrátou matky (nebyly klíckované). Ale zas v obou úlech najednou? To už by byla blbá náhoda. Co teď můžu dělat?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HEJSEK23: a co jako? Vždyť tam žádná hrůza nebyla. Ty největší průsery alá medová pochoutka ani neprobírali :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HEJSEK23: Sovy do Atén? :)
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ne ze bych si predtim nekdy koupil med od Vcelpa,ale po shlednuti tohodle ....never!!
    PAD
    PAD --- ---
    Pouzivate nekdo k nateru ulu lneny olej (cisty, nikoliv fermez)? Kolik nateru davate a jak dlouho nechate nater zaschnout? DikY!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KUATO: Například naše včelstva šlechtěná k vyletování brzo z jara to v současným klimatu málem zabilo, protože vylítaly dopoledne, a na poledne přišel mráz. Jedno včelstvo ztratilo asi 2/3 létavek.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: tezko rict, co chystaji, nekdy si rikam, ze i kdyz rozumim tomu, proc a jak slechtime vcely, tak to muze mit za urcitych okolnosti i sve stinne stranky.. co myslis, ze by na to za jinych okolnosti rekla prirozena selekce? ale vis co, ty je zakrmis a pristi rok to muzou byt silne vcelstva, ze kterych budes mit spoustu uzitku :o).
    PAD
    PAD --- ---
    Je normalni, ze si vcely (letosni oddelky) vychovavaji v tuto dobu trubce? Co to muze znamenat? Tichou vymenu?
    Obecne se chovaji ty dva oddelky zvlastne - matka klade o sto sest a nemaji zadne zasoby ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: klidně je možný že nemají kam dávat, rozeber to a přesvědč se, teploty na to jsou...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledně krmení včel, ve středu jsem zakrmil moje 3 včelstva na zimu (všechny dostaly 14kg invertu), všechny 3 jsou na dvou nástavních. Dnes jsem to byl zkontrolovat jestli to už uložili, 2 včelstva měly uloženo všechno, ale jedno (to nejsilnější) uložilo asi jen půl kyblíku...nevíte co může být důvodem? Jediné co mě napadá je, že jednoduše již nemají místo kam by to uložili, dílo jsem jim teda nerozebíral abych se přesvědčil...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FAKEQUAKE: to je dobrá poznámka. budu řešit :)
    MTO
    MTO --- ---
    Maryland Will Be The First U.S. State To Ban Bee-Killing Pesticides For Consumer Use – Collective Evolution
    http://www.collective-evolution.com/...rst-u-s-state-to-ban-bee-killing-pesticides-for-consumer-use/
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    VODOMERKA: mastek je prirodni zalezitost, ja bych se mnohem vice bal tech plastifikatoru, odpenovacu, smacedel, popilku atd.

Jakozto clovek, kterej dela do polymerni/plastikarsky chemie muzu zcela zodpovedne prohlasit, ze spojovat vcely s temahle levnejma plastama neni uplne idealni..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ja o vikendu vytacel kousek pod Jicinem a ze tri ulu sem dostal neco malo pres dve kila medu...rozebrat vic nez mednik neslo, krom vcel z mejch ulu se pridaly i ty od souseda, takze pracovat v tom neslo. Takze sem co nejrychlejc posbiral prazdny ramky a dal jim uz cukr... V Praze sem minulej tejden vytocil 13 kilo ze dvou ulu a to mi pripadalo malo...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    naši už druhý rok krmí cukrovou vodou v pytlích na odpadky (těch bez mastku nebo co to na nich bývá), položených na horní loučky. a super! žádný slídění, pytlíky se dají připravit předem, rychlovka, žádný řešení vodováhy... :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    tak rika se, ze velkou vyhodou invertu je to, ze nema pach, takze ho vcely na rozdil od cukru neciti a tedy nemaji choutky na sousedovic zasoby. u silnych vcelstev asi neni nutno resit, u oddelku muze mit svuj smysl :o).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám teď oddělky nečekaně vyžraly medocukrový těsto, tak jsme už nasadili na všech úlech stropní krmítka s cukrem (sacharosou). Holky si to invertujou samy, však enzym mají...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: moje si nanosí mednou komoru hned z jarního (39*15). s tím, co maj ve věncích v plodišti (39*30), dokrmuju jenom v případě vyloženě špatného roku (cukrem) :). (165 mnm)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Na kvalitním (protože jsou různé) invertu není nic špatného. Jinak předpokládám, že většina lidí jede na cukru. Po letošním roce, kdy u nás bylo medu málo, by asi ani nebylo na čem zimovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam