• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    naši už druhý rok krmí cukrovou vodou v pytlích na odpadky (těch bez mastku nebo co to na nich bývá), položených na horní loučky. a super! žádný slídění, pytlíky se dají připravit předem, rychlovka, žádný řešení vodováhy... :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    tak rika se, ze velkou vyhodou invertu je to, ze nema pach, takze ho vcely na rozdil od cukru neciti a tedy nemaji choutky na sousedovic zasoby. u silnych vcelstev asi neni nutno resit, u oddelku muze mit svuj smysl :o).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám teď oddělky nečekaně vyžraly medocukrový těsto, tak jsme už nasadili na všech úlech stropní krmítka s cukrem (sacharosou). Holky si to invertujou samy, však enzym mají...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: moje si nanosí mednou komoru hned z jarního (39*15). s tím, co maj ve věncích v plodišti (39*30), dokrmuju jenom v případě vyloženě špatného roku (cukrem) :). (165 mnm)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Na kvalitním (protože jsou různé) invertu není nic špatného. Jinak předpokládám, že většina lidí jede na cukru. Po letošním roce, kdy u nás bylo medu málo, by asi ani nebylo na čem zimovat.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Hele čím a kdy krmíte na zimu? Cukr, invert nebo necháváte med?
    Já loni dával invert a všechny 3 včelstva zimu přežili bez újmy, tak asi letos zase, i když nejlevnější to není...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mně taky ani nestavěj. Sotva vystavily mezistěny, který jsem tam dal někdy na začátku května, nebo kdy. Některý ani nedostavěly. Včera jsem to rozebral komplet až dolu a ony nemaj med ani v plodišti. Prostě vůbec. A jinak neni ani jedna třešeň (mám v okolí několik sadů), švěstek na 4 stromech mám tak 5, a jabloň mi plodí jen jedna ze tří. Všechno pomrzlo a když to kvetlo, tak pršelo a byla zima, takže včely ani nevylítly. Teď nenosej taky vůbec nic. Prostě totál trága nad Českou Lípou.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ZOIDBERG: mezitím na Kladně vytáčíme i z plemenáčků... :D 55 kg ze včelstva, hodně vystavěné souše, tři nový včelstva (+100 %) s výborně kladoucími matkami (dával jsem sem fotku před pár týdny)... očekáváme na podzim hodně kleštíka, ale to zvládneme silou
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U nás na frýdecku je to tragédie a nejhorší rok za dlouho. Jistě, lokálně zamedoval třeba javor, takže se podařilo něco stočit, ale jinak nic. Já ještě nestáčel, příští víkend to vezmu naráz a a rovnou zakrmím. Počítám, že budu mít tak10-12 kilo ze včelstva. Jinou věcí je to, že i když mám kombinovaný systém a včely by měly nosit do medníku, tak mi některé s oblibou nosí do vysokých nastavků. Tak to teda ne, budou obrány (s rozumem). Včely ani letos nechtěly pořádně stavět, ani se nerojily, ani se mi nedařilo množení. Už aby to bylo pryč.
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: cim myslis, ze to bylo? sucho?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: znamy vcelari na vysocine a tuhle mi psal, ze tri tydny po kvetovem byl ve vcelach a musel tocit - metrak medu z osmi vcelstev. takze obcas se lokalne zadarilo. ja mel z posledniho toceni ted o vikendu cca 50kg z 24 vcelstev. u nekterych jsem jen sundal medniky a ometl vcely. mam lipovou alej 200m vedle kocovaku a v medu neni po lipe stopy.. toz asi tak :o).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: kolega zase napriklad rikal kolik toho ma,ze to je spise nadprumer a ze jen kecate aby ste vyhnali cenu nahoru :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: u nas (opavsko) stejne - rok napicu. vim o vcelarich, kteri vubec letos ani jednou netocili.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    tyve ze jsem mel malo medu na prvni vytoc, to bych pochopil. blby stehovani a oddelek.ale jako po mesici tam nepribylo nic. jakoze nula. porad stejny 3 ramky, co jsem jim tam minule nechal :( dam tomu tejden a pak jimdam cukr. letos by neuzivily ani samy sebe.
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ACIDQA: tak holt ten alkohol dostavej pryc pomalejc a propolis neznicis :))
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: to nevylučuje můj předpoklad, že abych ten alkohol dostala rychle pryč, musím zvýšit teplotu, což mi bude ale zároveň ničit i ten propolis... jestli to chápu správně... nějak se s těma informacema proberu a poperu se s tím, díky :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HEJSEK23: dobře mi tak! :))
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vypařování a var[editovat | editovat zdroj]
    Kapaliny se vypařují při každé teplotě. Rychlost vypařování je závislá na tenzi nasycených par a to tak, že s vyšší tenzí nasycených par se rychlost vypařování zvyšuje. Rychlost vypařování tedy roste s teplotou. Pokud tenze nasycených par nad kapalinou dosáhne takové hodnoty, která je rovna tlaku okolního prostředí, začnou se páry nad povrchem kapaliny rozpínat, čímž umožňují rychlejší tvoření nových par, neboť jim uvolňují prostor nad povrchem kapaliny. Takovéto intenzivní vypařování, které probíhá nejen na povrchu, ale také uvnitř kapaliny, se nazývá var. Jedná se skupenskou přeměnu, která za daného tlaku probíhá při konstantní teplotě, tzv. teplotě (bodu) varu. Teplota varu je závislá na tlaku okolního prostředí. Rychlost této skupenské přeměny je závislá na množství tepla přiváděného do vařící se kapaliny.
    Vypařování – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vypa%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ACIDQA: jestli nechas otevrenou havanu na slunicku tak ano nechal bych te pit jen vodu :)))
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: No jen vodu asi ne, ale výrazně míň alkoholu tam bude. Je to cejtit i na tý masti, že je zezačátku agresivnější a pak míň a míň.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam