• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: jj
    KOOTCHA: zacal jsem zakrmovat hned po poslednim "toceni" (ci presneji sundavani medniku :o) v pulce cervence a kazdy tyden pridam flasku s cukrem, takze simulace snusky..
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KUATO: "vetsinu oddelku mi vybraly" ... jakoze je vykradli vcely z ostatnich ulu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: hlavne, letos je divny rok v mnoha ohledech. ja byl ve vcelach o vikendu, v nekolika vcelstvech matecniky (mame konec srpna..), nektere uz vybehle, kladouci matky absentujici.. vetsinu oddelku mi vybraly.. ach ach, pripadam si bezradny. jakobych zacal vcelarit vcera :o)). jako uplne jsem si vzpomel na jednoho stareho dedka "muzes vcelarit padesat let a stejne te ty mrchy s necim prekvapi.."
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mně teda oddělek staví ještě teď jak ďas, protože nemá kam dávat cukr, takže bych tipoval, že v případě nouze by si poradily. Ale teď už by se měly líhnout dlouhověký včely, ne? To sis je asi dost zazdila na zimu i kdyby to teď rozdejchaly. Jestli nemaj zásoby, matka bude míň klást když jí přijmou. Ale tak vim prd. Jen tak odhaduju. Včelařim teprve třetim rokem.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ona je na to nějaká severská metodika. ale nevím, jak moc ji tady má kdo vyladěnou na naše podmínky.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BEBERA: No ja nevim, me teda prestavaj stavet mezisteny po slunovratu. Ted bych je s tim uz neprudil, pokud to neni nutny...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Ve včelařství se skoro nikdy nedá říci s naprostou jistotou, ale řekl bych že na přemetání je už dost pozdě. Nebo je to alespoň hodně velký risk a obrovský stres pro včely, které už by v tuto chvíli chtěly být zakrmené a nerušeně se připravovat na zimu. A přidávání matky naostro… no, je to ta nejlepší metoda jak přijít o novou matku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: to může být zbytečně drahý hazard, pokud máte matku kupovanou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A ještě otázka k matkám. Známý mi tvrdí, že při přidávání matky starou matku v podstatě není ani potřeba dohledávat,že stačí přidat novou a včely samy poznají,že je lepší a starou zabíjí/vyženou. Zkoušel jste to někdo? Funguje to?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Přemetla jsem z ozdravnych duvodu na mezistěny,vím,že je na to dost pozdě,ale podle netu to někteří včelaři s úspěchem dělali ještě koncem srpna. Bohužel v obou úlech včely druhý den visí v hrroznu na stropě,kyblíku s cukerným roztokem si nevšímají a samozřejmě nic nestaví. Nevíte,čím to může být? Dočetla jsem se,že když nestaví, může to být ztrátou matky (nebyly klíckované). Ale zas v obou úlech najednou? To už by byla blbá náhoda. Co teď můžu dělat?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HEJSEK23: a co jako? Vždyť tam žádná hrůza nebyla. Ty největší průsery alá medová pochoutka ani neprobírali :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HEJSEK23: Sovy do Atén? :)
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ne ze bych si predtim nekdy koupil med od Vcelpa,ale po shlednuti tohodle ....never!!
    PAD
    PAD --- ---
    Pouzivate nekdo k nateru ulu lneny olej (cisty, nikoliv fermez)? Kolik nateru davate a jak dlouho nechate nater zaschnout? DikY!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KUATO: Například naše včelstva šlechtěná k vyletování brzo z jara to v současným klimatu málem zabilo, protože vylítaly dopoledne, a na poledne přišel mráz. Jedno včelstvo ztratilo asi 2/3 létavek.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: tezko rict, co chystaji, nekdy si rikam, ze i kdyz rozumim tomu, proc a jak slechtime vcely, tak to muze mit za urcitych okolnosti i sve stinne stranky.. co myslis, ze by na to za jinych okolnosti rekla prirozena selekce? ale vis co, ty je zakrmis a pristi rok to muzou byt silne vcelstva, ze kterych budes mit spoustu uzitku :o).
    PAD
    PAD --- ---
    Je normalni, ze si vcely (letosni oddelky) vychovavaji v tuto dobu trubce? Co to muze znamenat? Tichou vymenu?
    Obecne se chovaji ty dva oddelky zvlastne - matka klade o sto sest a nemaji zadne zasoby ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: klidně je možný že nemají kam dávat, rozeber to a přesvědč se, teploty na to jsou...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledně krmení včel, ve středu jsem zakrmil moje 3 včelstva na zimu (všechny dostaly 14kg invertu), všechny 3 jsou na dvou nástavních. Dnes jsem to byl zkontrolovat jestli to už uložili, 2 včelstva měly uloženo všechno, ale jedno (to nejsilnější) uložilo asi jen půl kyblíku...nevíte co může být důvodem? Jediné co mě napadá je, že jednoduše již nemají místo kam by to uložili, dílo jsem jim teda nerozebíral abych se přesvědčil...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FAKEQUAKE: to je dobrá poznámka. budu řešit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam