• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    četl jsem, že teď vysetá svazenka by ještě měla stihnout odkvést a poskytnout potravu včelám. No u nás nevím, ale i tak pokud by vykvetla takhle pozdě můžou o to mít včely ještě zájem nebo už se jsou zalezlé, počítám, že by kvetla někdy v listopadu...
    Mám to jako zelené hnojení, takže tohle je jen vedlejší případný benefit
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    MRTS: Jasné, díky za radu. Nicméně, teď začínám a nechce se mi do toho investovat nějaké obrovské finance. mednou krávu mi udělá otec, takže jsem v tom za 0. nastavek je minimálně za 1k. budu mít 2 mk. za 0, oproti 2k za nastavky. Takže tento rok testnu, jestli se mi podaří něco udržet přes zimu a příští rok bych začal s nastavky. budu to mít ulehcene o to, že nemusím někoho prosit o roje, nebo oddelky. Co bych bral, by byly kontakty na Prazaky... do zásoby před jarem :)
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    Krmim vetsinou az k veceru. Nasledujici den vypada okoli ulu jako na bojisti
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SHKRK: Ano, je. V jakou denní dobu krmíš?
    SHKRK
    SHKRK --- ---
    Vite nekdo jak se branit permanentnimu vykradani zasob jinymi vcelstvy? Uzaver cesna na prulez jedne vcely jsem jiz aplikoval, ale kazdy den se mi tu slitaji tisice jinych vcel. Zacalo to kdyz jsem zacal prikrmovat cukrovou vodou. Je mozne, ze je to prave tou cukrovou vodou? Diky za rady.
    MRTS
    MRTS --- ---
    BUJAGA: Jednu (mednou) krávu mám a nemyslím si, že by to bylo v něčem jednodušší.
    Na sledování přirozenějšího života včel(stva) je to výborné, ale na cokoliv jiného mnohem složitější.
    Pořiď si nástavkový úl a k tomu krávu - uvidíš ;)

Jinak celkový počet včelstev doporučuji > 3. (Pro porovnání chování jednotlivých včelstev, případně jako "záloha", když se něco nepovede.)

Na roj / smetenec se poptej pražáků v květnu, teď to nemá smysl.
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    BUJAGA: stačily by klidně nějaké kontakty na pražské, ochotné vcelare.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: ale však plánuju vyměnit matky. Ale dodání nějakou dobu trvá, mezitím mohly mít nové čisté prostředí. Bez té plísně.
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    ZOIDBERG: už se stalo. uvažuju o tom už tak dva měsíce, každý den.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Z dálky se rádi dobře, ale myslím že jsi měla místo přemetání zlikvidovat staré matky, počkat až si nasadí matečníky, vylámat je a pak přidat ty nové matky. Když dáš novou matku ke staré, včely ji nejspíše nepřijmou. Spíše ji zabijou a budou se snažit vychovat novou z vlastního materiálu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Matky jsou objednané. Byly to vlastní.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BUJAGA: S mednou krávou si to třikrát rozmysli
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Na zvápenatění plodu je nejlepší vyměnit matky, ne? Máš nějaký špatný genetický materiál. Kupovala jsi, nebo to máš vlastní?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PAD: Přemetala jsem kvůli zvápenatění plodu, které se rozmohlo v jednom ze tří úlů a v každém z těch dvou zbývajících jsem narazila na jednu ztvrdlou larvu. Včera jsem to už psychicky nezvládla a když čtvrtý den stále místo práce na mezistěnách visely v hroznu na stropě, vrátila jsem jim prázdné souše. Přitom jsem zjistila, že stavět začaly, ale jak visely v chomáči na stropě, začaly si tam stavět divočinu. Plodovou zkoušku bohužel zkusit nemůžu, nemám po přemetení plod :( Teď jsem zvědavá, jak se postaví k těm souším...
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Ahoj, od příštího roku budu začínat. Pro prvních pár sezón jsem se rozhodl pro mednou krávu, nebo radši dvě... Pak uvidím, jak to půjde a možná přijdou nějaké nástavky.
    všechno už mám zařízené, jediné, co mi chybí jsou roje, nebo smetence (s matkou). Budete mít někdo nějaký na jaře navíc? Nejlíp v Praze, nebo okolí. Roj si klidně odchytím, smetenec zaplatím.
    PAD
    PAD --- ---
    BEBERA: hlavne spechej pomalu. vis urcite, ze tam neni matka?

asi bych nejdrive zkusil 1-2 dny pockat. mozna jim taky muzes zkusit dat testo misto syrupu. no a pokud se nic nezmeni, tak bych zkusil plodovou zkousku na pritomnost matky (das jim mlady plod a pokud narazi matecniky, je jasne, ze je neco spatne z matkou - zranena, mrtva, atp.).

s norskym zimovanim zkusenost nemam, ale kolega z beskyd premetal taky takhle pozde a rikal, ze to stihly postavit. treba nebude tak zle;)

mimochodem, co jsi udelal s temi starymi plasty? plod asi zlikvidoval kvuli varooze, ale co se zasobami? kdyz vyrezes plod, tak bys jim to klidne mohl i vratit. teda pokud jsi neresil mor - tam pak asi zahodit vse a nechat je pekne vse postavit v cistem.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Já myslím, že teď už žádná jednoznačně dobrá rada není.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: souhlasim s MRTS, ja videl srsne obcas ulovit vcelu, zadne najezdy. a vosy jsou na rozdil od srsnu vegetarianky. zivocisnou potravu si tahaji domu pro sve larvicky (bilkovinna strava). pokud jdou vosy do vcel, tak kvuli medu se najist. ted uz se vosi hnizda rusi. kralovny se zazimujou a delnice pomrou. proto jsem mluvil o bezprizornich vosach :o).
    MRTS
    MRTS --- ---
    THERIDANE: Sršeň obecná že by vybrala celý úl? Vídám u všech úlů nanejvýše jednu a dost dlouho ji trvá, než nějakou lapí...
    Vespa velutina tu nemáme, pokud vím...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KUATO: Pokud ale jsou vosy před česny a příležitostně loví létavky, jsou to naopak ty nejlepší kousky prosperujícího hnízda, co šly ke včelám pro protein z letových svalů (na krmení larev). V rozumným množství to není problém, naopak to pomáhá udržovat čistotu odebíráním slabších jedinců. Horší jsou sršně, ty už dokážou úl slušně vybrat, když jich přiletí pár desítek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam