• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Na zvápenatění plodu je nejlepší vyměnit matky, ne? Máš nějaký špatný genetický materiál. Kupovala jsi, nebo to máš vlastní?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PAD: Přemetala jsem kvůli zvápenatění plodu, které se rozmohlo v jednom ze tří úlů a v každém z těch dvou zbývajících jsem narazila na jednu ztvrdlou larvu. Včera jsem to už psychicky nezvládla a když čtvrtý den stále místo práce na mezistěnách visely v hroznu na stropě, vrátila jsem jim prázdné souše. Přitom jsem zjistila, že stavět začaly, ale jak visely v chomáči na stropě, začaly si tam stavět divočinu. Plodovou zkoušku bohužel zkusit nemůžu, nemám po přemetení plod :( Teď jsem zvědavá, jak se postaví k těm souším...
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Ahoj, od příštího roku budu začínat. Pro prvních pár sezón jsem se rozhodl pro mednou krávu, nebo radši dvě... Pak uvidím, jak to půjde a možná přijdou nějaké nástavky.
    všechno už mám zařízené, jediné, co mi chybí jsou roje, nebo smetence (s matkou). Budete mít někdo nějaký na jaře navíc? Nejlíp v Praze, nebo okolí. Roj si klidně odchytím, smetenec zaplatím.
    PAD
    PAD --- ---
    BEBERA: hlavne spechej pomalu. vis urcite, ze tam neni matka?

asi bych nejdrive zkusil 1-2 dny pockat. mozna jim taky muzes zkusit dat testo misto syrupu. no a pokud se nic nezmeni, tak bych zkusil plodovou zkousku na pritomnost matky (das jim mlady plod a pokud narazi matecniky, je jasne, ze je neco spatne z matkou - zranena, mrtva, atp.).

s norskym zimovanim zkusenost nemam, ale kolega z beskyd premetal taky takhle pozde a rikal, ze to stihly postavit. treba nebude tak zle;)

mimochodem, co jsi udelal s temi starymi plasty? plod asi zlikvidoval kvuli varooze, ale co se zasobami? kdyz vyrezes plod, tak bys jim to klidne mohl i vratit. teda pokud jsi neresil mor - tam pak asi zahodit vse a nechat je pekne vse postavit v cistem.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Já myslím, že teď už žádná jednoznačně dobrá rada není.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: souhlasim s MRTS, ja videl srsne obcas ulovit vcelu, zadne najezdy. a vosy jsou na rozdil od srsnu vegetarianky. zivocisnou potravu si tahaji domu pro sve larvicky (bilkovinna strava). pokud jdou vosy do vcel, tak kvuli medu se najist. ted uz se vosi hnizda rusi. kralovny se zazimujou a delnice pomrou. proto jsem mluvil o bezprizornich vosach :o).
    MRTS
    MRTS --- ---
    THERIDANE: Sršeň obecná že by vybrala celý úl? Vídám u všech úlů nanejvýše jednu a dost dlouho ji trvá, než nějakou lapí...
    Vespa velutina tu nemáme, pokud vím...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KUATO: Pokud ale jsou vosy před česny a příležitostně loví létavky, jsou to naopak ty nejlepší kousky prosperujícího hnízda, co šly ke včelám pro protein z letových svalů (na krmení larev). V rozumným množství to není problém, naopak to pomáhá udržovat čistotu odebíráním slabších jedinců. Horší jsou sršně, ty už dokážou úl slušně vybrat, když jich přiletí pár desítek.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ENDREW: Kladno - i začátkem týdne, kdy nebylo zrovna teplo, nosily plný košíčky i včely z oddělků.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ENDREW: vosy jsou otravne, ale nejsou skutecnym nebezpecim. i kdyby ti jich tam litalo 2x vic, co si vezmou neni nic. ty, co litaji ke vcelam se napapat jsou uz v podstate bezprizorni delnice odsouzene umrit. nicmene muzes zkusit pobliz postavit sklenici (ale aby do to toho shora neprselo), do ktere nalijes trochu piva nebo ovocneho sirupu naredeneho s vodou, ony tam nalezou a utopi se. stryc mel tohle kazdy rok navesene na vsech ovocnych stromech, aby mu nezraly ovoce. vos a srsnu tam bylo nepocitane, vcel velmi malo.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: jinak vcelarim v polabsky nizine v okoli Mlade boleslavi a vcely stale nosi pyl. Takze snuska stale jede.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: btw tech chyb bylo vic. vyskoky varoadno a vcely se provesili do nej. dva ramky co jsem dal do druhyho nastavku jsem tim padem musel oskrabnout a tim padem jsem je pripravil o dost pilu a medu a plodu :( kterej v ty podveseny casti byl.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    prosim o radu. sletavaji se mi vosy do varoadna. do ulu vcely vosu nepusti, ale kdyz vytahnu podlozku vrhne se na me kolem 20+ vos.vyzobavaji to co na podlozce ulpi. krmim ted testem apifonda a myslim si ze to je tim, protoze s apivitalem jsem o vosu nezavadil. podezrivam to testo ze bylo spatne skladovane protoze je jakoby dvouslozkove. povrch tekuty uvnitr lamajici se.. nekdo napad co s tim? obavam se loupeze, protoze krmim letosni oddelek kteremu jsem minuly tyden roztrhl plod a pridal nastavek s nadeji ze to slideni vos zastavi, ale nestalo se. bojim se ze jsem jim ti zarucil umrznuti ci vykradeni...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG:
    THEO_PHIL:
    KOOTCHA:
    KUATO: No ale už jsou premetene. Otázka je,co ted s nimi. Počkat par dni? Zkusit přidat matku? Vrátit staré plasty? Pokud by teoreticky byly oba uly bezmatecne,jak dlouho vydrží bez matky než dojde kupovana?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: jj
    KOOTCHA: zacal jsem zakrmovat hned po poslednim "toceni" (ci presneji sundavani medniku :o) v pulce cervence a kazdy tyden pridam flasku s cukrem, takze simulace snusky..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jestli matky nepřestávaj klást kvůli malý snůšce a včelstvo na to nereaguje snahou o výměnu matky.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KUATO: "vetsinu oddelku mi vybraly" ... jakoze je vykradli vcely z ostatnich ulu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: hlavne, letos je divny rok v mnoha ohledech. ja byl ve vcelach o vikendu, v nekolika vcelstvech matecniky (mame konec srpna..), nektere uz vybehle, kladouci matky absentujici.. vetsinu oddelku mi vybraly.. ach ach, pripadam si bezradny. jakobych zacal vcelarit vcera :o)). jako uplne jsem si vzpomel na jednoho stareho dedka "muzes vcelarit padesat let a stejne te ty mrchy s necim prekvapi.."
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mně teda oddělek staví ještě teď jak ďas, protože nemá kam dávat cukr, takže bych tipoval, že v případě nouze by si poradily. Ale teď už by se měly líhnout dlouhověký včely, ne? To sis je asi dost zazdila na zimu i kdyby to teď rozdejchaly. Jestli nemaj zásoby, matka bude míň klást když jí přijmou. Ale tak vim prd. Jen tak odhaduju. Včelařim teprve třetim rokem.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ona je na to nějaká severská metodika. ale nevím, jak moc ji tady má kdo vyladěnou na naše podmínky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam