• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: mas pravdu, svestek je skoda, ale kdyz se urodi jabka, tak kalvadosu takova skoda neni - par pytlu do palirny prave pro strejcka Prihodu :o), clovek na dedine by mel mit doma par desitek litru, dycky se to muze hodit :o)). jinak ta spotrebni dan na chlast je hrozne zlo, vyrobka za par desitek korun.. sveho casu jsem mel moznost nakupovat z polska skoro cisty konzumni nedaneny :o) alkohol 94proc asi za 100kc/litr (zdravim do Trineckych zelezaren!)
    PAD
    PAD --- ---
    ZOIDBERG: no, to co jsem linkoval, by mel byt konzumni lih, ne denaturak. je to nejspis normalni bramborovy lih, tj. takovy, co se pouziva k vyrobe tuzemaku ...

z ceho vychazis, ze by to melo byt idealne aspon 90%? porovnaval to nekdo? me se vyluhovalo i ve slivovici, akorat pozdeji. v tom lihu je to vyluhovane pekne uz po tydnu (v teple).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    PAD: Čim silnější líh, tím lépe. ideálně 90% a více, a pokud se počítá s vnitřním užitím, tak určitě ne denaturák a vyrobky z něj (Alpa).
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: to jsem udelal vloni a vysledek byl vynikajici. letos mi ale bylo slivovice lito, radeji ji vypiju:) pouzil jsem misto toho: https://www.stramis-drinks.cz/lih-konzumni-80-1l
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VODOMERKA: nééé, jsem terapeut v ambulanci pro léčbu závislostí :)))

VODOMERKA:
    KUATO:
    ale jste blízko, dělala jsem v mládí roky každé léto brigádu v lékárně, takže mám v tomto směru jisté výhody :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ACIDQA: ja pouzivam vysokoprocentni slivovici nebo vinovici (kolem 70 proc) a kdyz to necham nalozene v teple delsi dobu (radove mesice - delam si vzdy trochu vic dopredu), tak je to vynikajici. skoro cisty alkohol je hrozne drahy, pokud nemas specialni kontakty :o), tenhle mnohem cenove vyhodnejsi.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: nepracuje A. v lékárně? :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: a kde kupujes ten lih? mne v lekarne prodali max 60% a jeste 1dcl za 60kc, nebo tak nejak... dik.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: dobře slouží i lihobenzin
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: dávám to od oka, cca 1/3 sklenice propolis, doleju lihem... (ale samo v tom propolisu je něco třísek, něco vosku...)

Kupuju potravinářskej líh 96,4%. Alpa mě ani nenapadla. Zaprvé strašně smrdí, zadruhé má jen 60% ethanol. :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    zkoušel jste to někdo s alpou? Asi je to prasárna, ale stojí to cca 1/3 toho alkoholu z lékárny a procento to má úplně stejný...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: toho máš slušnej kýbl. Kolik v tom je propolisu cca?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    PAD: kladickej papirovej na kafe, kupuju celou krabici v dm asi za 25,- :)
    PAD
    PAD --- ---
    ACIDQA: diky - a pouzivas ten klasicky papirovy filtr, nebo nejaky plastovy?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    PAD: seškrabuju rovnou z rámků, nechávám ve vysokoprocentním lihu cca 3-4 týdny, pak to cedím přes kávový filtr - zůstává vosk, třísky a tak... přes ten filtr to proženu do "čiré" rudohnědé kapaliny
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PAD: pokud neprošel kryoseparací (:D) tak ti vždycky zbude smetí, dá se to pěkně separovat dělicí nálevkou nebo podobným nástrojem
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD: Podle toho, odkud propolis je. Pokud je oškrábaný z louček, tak tam vždy něco zbyde - třísky apod. Pokud je ze síťky na sběr propolisu, tak zbyde jen trocha takového šlemu.
    Takže pak zdedit...
    Nebo (kromě třísek) z toho udělat mast ;)
    PAD
    PAD --- ---
    Kdyz delate propolisovou tinkturu, rozpusti se vam vsechen ten propolis, nebo jen jaksi "vyluhuje" a vy pak ten zbyly nerozpusteny propolis zcedite?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: Dadant není pro pokročilé. Já na něm začal a budu i pokračovat. Táta měl před tím 39*42, pak Optimály, a teď už taky všechno převádí na Eurodadanty. Jestli máš rád druhový medy, tak je to jasný volba :). Plodiště v jednom nástavku má tu výhodu, že má matka optimální prostor pro kladení. nemusí přelejzat loučky (proto 39*30).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam