• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    zkoušel jste to někdo s alpou? Asi je to prasárna, ale stojí to cca 1/3 toho alkoholu z lékárny a procento to má úplně stejný...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ACIDQA: toho máš slušnej kýbl. Kolik v tom je propolisu cca?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    PAD: kladickej papirovej na kafe, kupuju celou krabici v dm asi za 25,- :)
    PAD
    PAD --- ---
    ACIDQA: diky - a pouzivas ten klasicky papirovy filtr, nebo nejaky plastovy?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    PAD: seškrabuju rovnou z rámků, nechávám ve vysokoprocentním lihu cca 3-4 týdny, pak to cedím přes kávový filtr - zůstává vosk, třísky a tak... přes ten filtr to proženu do "čiré" rudohnědé kapaliny
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PAD: pokud neprošel kryoseparací (:D) tak ti vždycky zbude smetí, dá se to pěkně separovat dělicí nálevkou nebo podobným nástrojem
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD: Podle toho, odkud propolis je. Pokud je oškrábaný z louček, tak tam vždy něco zbyde - třísky apod. Pokud je ze síťky na sběr propolisu, tak zbyde jen trocha takového šlemu.
    Takže pak zdedit...
    Nebo (kromě třísek) z toho udělat mast ;)
    PAD
    PAD --- ---
    Kdyz delate propolisovou tinkturu, rozpusti se vam vsechen ten propolis, nebo jen jaksi "vyluhuje" a vy pak ten zbyly nerozpusteny propolis zcedite?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: Dadant není pro pokročilé. Já na něm začal a budu i pokračovat. Táta měl před tím 39*42, pak Optimály, a teď už taky všechno převádí na Eurodadanty. Jestli máš rád druhový medy, tak je to jasný volba :). Plodiště v jednom nástavku má tu výhodu, že má matka optimální prostor pro kladení. nemusí přelejzat loučky (proto 39*30).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KUATO: já se jen ptám, hlavně mě nelynčujte :)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: ad csv - ale no tak. starych dedku je tam spousta, ale nejake bazirovani na vlastni pravde, to v dnesni dobe si myslim uz moc neni. i ti co jsou uz dneska stari a delaji si to po svym meli treba 40 let, aby si vyzkouseli ledasco a proste si z toho vybrali zpusob vcelareni, ktery jim vyhovuje a delaji ho. ale nepozoruju, ze by nekdo nejak prilis obhajoval svoje jako "jedinou pravdu". uprimne - oni ti novi plni nadseni a optimismu se nekdy chovaji jako pekni idioti. v casopise 100+1 zahranicnich zajimavosti si prectou nejakou zajimavost a hned vi, ze stari chuji jsou zpatecnici co leci chemii (protoze kys.mravenci neni chemie, lisuje se asi z lesnich mravencu) a tak je nutne vcelarit v medne krave nebo nejakem specialnim japonskem ulu a priblizit se tak co nejvic k prirode. a pred ulem mit zasazenou materidousku a med lisovat v lisu, protoze to je ten nejspravnejsi med ze vsech. tak jako nasi otcove pred sto lety - a meli nekdy problem s varoazou? nemeli.. to bys zaplakal. tak si pomyslis neco sveho a nemas chut se s dotycnym vubec bavit, protoze on uz stejnak vi jak to je..
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: imho ani ty 39x24 nejsou nejake kdovijake zlo. ja v tom vcelarim uz nejaky ten rok a celkem si nestezuju. mrizku nepouzivam, vesmes z horniho nastavku vytlaci matku med. trochu na hovno je to, kdyz je slaba snuska. ale pak aspon nemam pokuseni jim to vytocit (coz slouzi jako dobra prevence toho, aby tam meli furt dost zasob). znam lidi co vcelari v ledascem a vetsina mi tvrdi, ze to vicemene vyzaduje jen modifikovat specifickym zpusobem zpusob vcelareni, aby to vyhovovalo. kdyz je snuska, tak ti prinesou, kdyz ne, tak ne, i kdybys mel uly udelane z krize, co na nej ukrizovali Jezise ;o). jediny pozadavek je snadna rozsiritelnost, aby mely dost mista, coz je ale kterykoliv nadstavkovy ul.

casove vcely jsou narocnejsi akorat v medne sezone. ja od kvetna do pulky cervna chodim do vcel 1x tydne na kontrolu spojenou s pripadnym zasahem - vetsinou rozsirenim. tohle delam individualne podle konkretnich vcelstev. pak samozrejme toceni medu. po toceni v druhe pulce cervna je u nas obvykle pak delsi pauza mezi tocenim tretim (vetsinou tocim 3-4x, radsi po mensich mnozstvich nez cekat az je vsechno nabouchane k prasknuti, protoze to imho zvysuje nebezpeci vyrojeni - ale zalezi jak komu vyhovuje). takze v te delsi pulce mam pak navstevy 1x za dva tydny. totez mam pred hlavni snuskou, takze brezen a duben. mimo tohle obdobi chodim ke vcelam bud k zasahu (leceni, odebrani meli) nebo kdyz mam cestu kolem nahodne (jedno stanoviste mam na zahrade, takze tam jsem furt aniz bych musel, rad u nich posedavam, ale to ma spousta vcelaru a neni to spojene s vrtanim do nich).

castejsi navstevy leda k lihnoucim se matkam nebo cerstve zalozenym oddelkum..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VODOMERKA: ok, momentálně se prokousávám pojmama Langstroth, Dadant, Ideal. Dadant doporučují pro zkušenější včelaře, Langstroth je imho dobrá volba, obecně mě zaujal vysoký spodek a nízké vršky co do zásahů.

ZATAMOKO: bod dva bude asi taky můj osud.

Momentálně docela zvažuju, jak postupovat co se včelařské komunity týče. Vypadá to, že to není taková banda kámošů, jak se píše. ČSV je občas kritizován jako diktátorský moloch, nástavkáři jako mladí rebelové, lidi s chutí pouštět včelám minimum chemie jsou cíleně udáváni, místní organizace kolikrát staří chlpi, co jedou jen jednu pravdu a nedej Bože se snažit lišit. Zatím jsem mailem na zkoušku kontaktoval místní organizaci, bez reakce, tak to asi nechám být a telefonicky je kontaktuju možná v lednu, až si v tom všem udělám jasno.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BRUKEV: ja začal vloni, odkládal jsem to roky, abych si ještě dostudoval to či ono, ale studovat bych mohl klidně další roky :)

Za mě takto:

ad 1) domluv si vyzimovaný oddělky nebo včelstva na jaro. Bude to dražší, ale nakopne tě to :)
    Klidně bych si pak sehnal ještě "normální letošní" oddělky. Třeba v poměru 2 vyzimovaný a 3 jarní.

ad 2) já se rozhodl pro Langstroth 2/3 s vysokým varoa dnem, nikdo kolem mě je tu nemá (jedou klasiku 39x24). Bohužel mě komunikace se starousedlíky celkově odradila, takže jsem šel svou cestou.
    Nevadí, mám knížky od psnv, youtube, internety a email/telefon na včelaře, od kterého mám oddělky :)
    Oddělky jsem kupoval od včelaře z Vysočiny, tak jsem musel mít veterinární zprávu, což zajistil prodávající.
    Tuhle zimu chci zkusit výrobu nástavků s cinkovanými spoji a 19mm stěnou (de facto original langstroth se stěnou 3/4"). Jsem sice v 600mnm, ale co jsem zjišťoval, tak by to neměl být problém.

ad 3) v ukruhu 1 km mám cca 100 včelstev. Máme tu ale dobré stanoviště (lesy, remízky, louky i pole) v okruhu 5+km, tak včely mají stále co sbírat

ad 4) mám je na zahradě, takže v dosahu minut. Nicméně se řídím pravidlem méně je více, takže spíš pozoruju, co se děje na česnu a kolem úlů.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VODOMERKA: u Langstrothu se hybridu s Dadantem říká, tuším, Jumbo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: někdo straší tím, že v Dadantu je víc rámkových mír. to je pravda. vysoké plodiště a nízké medníky. ALE do plodiště se sahá jenom 2x ročně (zúžení Blinovovou přepážkou na zimu a rozšíření na jaře), což funguje i jako výměna 1/3 díla. takže v reálu se točí jenom ty medníkové. výhodou je, že máš dole pod plodištěm tzv. polštář (medník se stavebními rámky pro případ, že by včelstvo bylo stlačený zásobama moc dolů nebo si prostě chtělo stavět + rychlejší výměna nektaru/pylu). ten po dvou letech vytavím. a nad plodištěm je medná komora, která ti zajistí, že včelstva při nějakém výkyvu počasí a absenci snůšky nevyhladoví + máš zásoby medu (pak eventuálně není třeba už ani dokrmovat na zimu).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VODOMERKA: mě právě úly s nízkýma medníkama zaujaly hned od začátku, tak se chci pořádně prokousat informacema o Dadantech a Langstrothu). Pokud je tam méně zásahů, byl bych raději. Rojení se lehce obávám, ale spíš jako laik. Co jsem mluvil s včelařema, tak to nijak nehrotí, že si prej zvyknu. Svazenku a spol už taky studuju, mám poblíž plánované lokality úlů nějaké lípy, třešně, les, trnkový sad, louka dá dohromady cca hektar, na ní je bylin dost, ale chci to právě zjara podpořit výsevem nějakých květin, tak si dělám pomalu seznam, co chci nakoupit za osivo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BRUKEV: ve zkratce: 1 - záleží na tobě, jak si věříš a jestli seženeš ochotného včelaře mentora. jde o investované peníze a čas. tak je lepší pořádně rozmýšlet. 2+4 - trend jsou úly s nízkými medníky; doporučuju se zaměřit na metodiky včelaření z 21. století :). za sebe říkám, že mi vyhovuje metodika Eurodadantu (je upravená na ČR a stavba úlu je vychytanější Langstroth, IMO). tyhle moderní způsoby včelaření nevyžadují moc zásahů ani kontrol. a to prostě chceš. nechat včely v klidu a nebát se nekontrolovatelného rojení atd. 3 - záleží na úživnosti lokality. ale 30-50 úlů poblíž je pořád v pohodě. vždycky můžeš pomoct několikerým výsevem svazenky, slunečnice, inkarnátu...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zdravím včelařský spolek na Nyxu. Tak nějak se mi rozleželo v hlavě, že bych začal se včelama. Zatím načítám literaturu a studuju videa, plánuju kontaktovat místní organizaci plus nějaké včelaře. Měl bych pár (určitě klasických amatérských) otázek, tak to sem hodím, třeba poradíte.

1) směřovat to k příštímu roku (ted si začít shánět věci, připravit si pozemek) a během léta si sehnat nějaký oddělek, nebo dát rok studiu, přípravě a spustit to obrok?

2) úly (nízkonástavbový, Langstroth, zateplený, nezateplený...)vybírat dle okolí, at se mi dobře spolupracuje se včelařema (rámky s oddělkama,...), nebo si to rozhodnout dle sebe?

3) jak je to s blízkostí včelařů, sousedů? Bratranec to zvažuje taky, máme nějaké chalupy a pozemky. Chalupy jsou od sebe vzduchem nějakých 300m, oddělené lesíkem, já mám nějakou louku na své straně, on zase na své. Pokud nikdo z nás neplánuje víc než 5 včelstev, je to ok?

4) jak je to časově se včelama? Chalupu mám 5km od baráku, 10min autem. Jezdíme tam stabilně na víkend během sezony, často jsem tam i dvakrát, třikrát, během týdne ohledně různých prací. Co jsem pochopil, tak včelky občas mají období, kdy je dobré je omrknout co 24-48 hodin, ale častější je jen třeba jednou za víkend, dva týdny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam