• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: souhlas. dokud bude zima jakz takz a ony neplodujou, tak maji minimalni spotrebu. pruvan v zasobach zacne az se na jare rozplodujou. ale to uz budou i rozlezle, takze pak uz je vcelar svyma zasahama nerusi. takze kdyz bude unor mrazivy, tak ani unor nelozit. ale az se otepli a zacnou kvest kocicky a lisky, tak pak bych do nich vlezl.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Tak jsem vcera kdyz bylo teplo se rozhodl zkontrolovat vcelky pac jsem mel podezreni ze je v ulech ticho. Bohuzel je tomu skutecne tak. Dva uly plne zasob a vcelky dead. Tak jsem Matky pohrbil, byli hned navrchu mrtve. Pristi rok nanovo:( Jak jsem psal na podzim z 0 spadu najednou 100+ bohuzel to nedali. Mam podezreni ze vyloupili oslabene vcelstvo a zavlekly si toho hajzla z jineho ulu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NABUKHADNEZAR: to taky záleží, kde ty včely máš a kolik cca zásob měli. každopádně pokud byly dobře zakrmený nebo s plnou mednou komorou, do února bych do nich vůbec nelezl. pozoruj podložku, jak postupujou zásobama podle spadaný měli. a na dokrmení těsto dobrý.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Ahojte, lame začátečnická otázka. V takové teplé zimě, jako je letos, v jakém nejdřívějším možném termínu byste přikrmili, pokud se bojíte, že má oddělek málo? Je přikrmení těstem během zimy tabu? Podle čeho se rozhodujete? Díky předem.
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    Kdyby měl někdo zájem, můj táta dělá včelařské kurzy/workshopy pro začátečníky i pokročilejší včelaře.
    Neberte to jako reklamu, na těch kurzech asi stejně nezbohatne, ale třeba se to někomu bude líbit :)
    Jakékoliv info klidně poskytnu přes poštu, ať tu nespamujem.
    Včelařské kurzy pro rok 2018 | Včelařská škola
    https://www.vcelarskaskola.cz/kurzy-pro-vcelare
    PAD
    PAD --- ---
    POMYJAN: ja bych do levnejsi varianty sel. ja za to dal myslim bez mala 3000 a tu hodnotu to fakt nema. je to jen kus zeleza, dva draty a topna spirala. vyrobni hodnota max 500 korun, byl bych ochotny dat neco kolem tisicovky max. byl jsem ale nezkusenej a potreboval to rychle vyresit. o alternativach jsem nevedel.

taky delaji nejake vyvijece pary, co se nasazuje z vrchu. taky zajimave. ale me to prislo moc slozite.
    PAD
    PAD --- ---
    POMYJAN: varrox, ale dneska bych asi koupil nejaky jiny ryze cesky levnejsi ekvivalent.
    PAD
    PAD --- ---
    ZATAMOKO: takhle v podleti nebo zime pouzivam 2g kys. stavelove vaporizaci zespod ("panvickou"). v podleti podle potreby opakuju az 3x po peti dnech, abych vybil i klestiky, kteri se napoprve (napodruhe) schovali v plodu. zatim to funguje spolehlive a je to rychle (cca 5m na vcelstvo).
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Včely se cpou bonbony z bývalého lihovaru, jejich med je neprodejný - iDNES.cz
    https://budejovice.idnes.cz/...ny-pud-/budejovice-zpravy.aspx?c=A171006_102720_budejovice-zpravy_khr
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PAD: jak a čím "odblešuješ"?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    EXCITE: Rojeni je a) nepravdepodobny b) neco by tam zbylo. A kdyby mi nekdo kradl vcelstva z oplocenyho pozemku, tak vezme cely uly a nebude na konci zari vytvaret giganticky smetenec, kterej by musel usadit na ramky plny medu.

PAD: Tohle se mi nezda nerealny vysvetleni, takhle to bejt asi i mohlo. Priste holt cihat kontinualne, i kdyz tohle fakt muselo byt hodne rychly. No, zadnej ucenej holt z nebe nespad, ale stve me to, dva roky prace v haji. Tak holt zase znova.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PAD: A to by mu tam takhle nic nezbylo? nevím, ptám se...
    PAD
    PAD --- ---
    XBAHNO: neber si to prosim jako patronizaci, snazim se pomoct, ale doporucuju si neco precist k nemocem vcelstev a jejich leceni (treba ve Vcelarstvi I). nema smysl cekat na to, az co ti kdo poradi nebo prijde udelat. s klestiky musis umet bojovat sam;)
    PAD
    PAD --- ---
    XBAHNO: dost pravdepodobne ti je sejmuj klestik v podletni reinvazi. na tohle oficialni metodika, kterou se ridi i csv, moc nepamatuje, ale ukazuje se, ze je to problem. osetris v zime, do jara jdes celkem cisty, pak po vytoceni treba aplikujes KM (formidol), abys je trochu odblesil a pak zakrmis a dobry. no a v zime zjistis to, co ty ted. ten duvod muze byt, ze ty tvoje vcely vyrabovali nejake slabe kolabujici vcelstvo nekdy treba v zari a natahali si domu blechy. proto to pravidelne v zari hlidam a kdyz mi zacnou padat klestici, ihned odblesuju. letos to padalo teda fakn hodne. kdyz jsem odblesoval ted nedavno, tak uz to moc nepadalo. ta podzimni reinvaze je zradna, protoze je hlavne nebezpecna pro silna vcelstva, ktera maji choutky loupit.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XBAHNO: to je divný, buď se ti vyrojily (ale 2 úly najednou a na podzim už by byla sakra náhoda) a nebo ti je někdo ukrad..
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ZOIDBERG: Loni byl ten spad velikej, takze v zime fumigace a v lete formidol, jak nam bylo doporuceno od svazu. Jinak ja nejsem chovatel, tim je moje zena, ta se tomu venuje po ty papirove-organizacni strance, ja se jenom nebojim do tech vcel vlizt, takze obcas neco vyridim ci provedu, ale na 100% to nesleduju - no obcas se kocham. Faktem je, ze me to hodne prekvapilo, kdyz jsem tam byl v zari, tak ty vcely vypadali hodne silne, loni tak pekne nevypadali a vyzimovali super, ze se v unoru/breznu(?) pri fumigaci chlapik az podivoval, jak nam to v tech tenkejch ulech jde. A najednou subjektivne silnejsi(ale taky agresivnejsi, na zacatku leta tam clovek klidne nakouknul jen tak v trenkach, v tom zari sem si na blby doliti cukernyho roztoku bral i rukavice) vcelstva padnou behem mesice... No, co jsme urcite udelali blbe, ze jsme nezuzili cesna, ale halt chybama se clovek uci.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    XBAHNO: To nebude loupežemi, ty jsou až následek. Co jsi dělal proti varroáze?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XBAHNO: tak dobre to jsem asi prepisk,no je to to nejsilnejsi co umel vyrobit
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ACIDQA: Muze. Ale v prvnim kroku to bude strasne drahy a po druhym kroku budes potrebovat transplantaci jater. Ale je to dobry piti, hlava z toho neboli, neni tam prostor pro necistoty ze kterejch by mohla bolet hlava...
    Abych nebyl uplne OT, nebude mit nekdo na jare a na plzensku oddelky v langstroth mire? Letosek jsem zacal se dvema vcelstvy z lonska, udelal jeden oddelek, ale na podzim se mi zdal slabej, tak jsem ho spojil s tim, co se mi zdalo trochu slabsi. Takze v pulce zari jsem mel dve vcelstva na 4 nastavcich, kazdy zakrmeny 15kg cukru (a neco jsem jim nechal medu). No a pred mesicem prisel chlapik ze svazu na fumigaci a nikde ani vcelka, kompletne vyloupeno oboji... takze asi pokus cislo tri.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    XBAHNO: takže mi to může pomoc s opocenými okny v ložnici? :?oD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam