• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZORB: samozrejme - je to zakonna povinnost zemedelcu bez ohledu na to, jestli patri Babisovi nebo ne. musi oznamit vsem vcelarum (na ktere je kontakt, protoze podali hlaseni stanovist), ze se v jejich lokalite dela osetreni porostu, na kterem by mohly byt vcely. tedy ne, ze by to neco pro nas menilo. my tezko muzeme rict vcelam "holky, dneska sedte na prdeli v ule a tamhle do repky nelitejte..". teoreticky by ty postriky meli aplikovat mimo dobu, kdy vcely letaji (vecer), ale podle toho co jsem slysel, se tak ne vzdy deje :o/.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    To bych blil
    ZORB
    ZORB --- ---
    Dostal jste tady někdo podobné oznámení, přicházející od zemedělských podniků patřící holdingu?

KUATO
    KUATO --- ---
    BUJAGA: takova drobnost, zachovej klidnou hlavu :o). jakoze imho je lepsi jim duverovat, ze za tech 60mio let, co tu jsou, se naucily si poradit, nez hned v panice jim udelat dukladnou kontrolu, a pripadne vynadat.. loni u nas napadl snih (co pak vic jak tyden lezel) koncem dubna po tritydennim slunku a divokem plodovani. jako spravny pilny soudruh jsem mezitim samozrejme prevesil nadstavky, aby se pekne roztahly.. prezily jak ten snih, tak moje zasahy. akorat na snusce se to podepsalo, no :o/. proste tyhle jednodenni zmeny imho snaseji vcely lip nez kolena moje 84 lete babiny :o).
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Jak jste přežili ty náhlé změny teplot? Jeden den byly prolety a další hned sníh, mráz...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Vařák a vyhřívaná ždímačka na vosk. V létě se dobře hodí i to tavidlo, nemá zase tak špatnou výtěžnost. Bohužel, finanční nákladnost výše zmíněné sestavy je značná.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOCOURR: Sluneční tavidlo je fajn, když jsi u něj a můžeš ho jednou nebo dvakrát za den vyčistit doplnit.
    Pro víkendové včelaření je to slabší.

Vloni jsem v hrnci vařil z vosk z několika nástavků. Dost nerad na to vzpomínám. ;)

Co pařák na vosk?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nějakej elektrickej hrnec s regulací. Nastavíš 70° C a je to, nemusíš řešit míchání, bát se že to někde začne vařit nebo něco. Před asi 10 lety byla mánie "pomalých hrnců", když pak lidi přestala bavit salmonela, tak se ty hrnce daly na Aukru sbírat za kilo :-)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, co by jste doporučili na tavení vosku? Vařák nebo sluneční tavidlo? Sluneční tavidlo bude asi levnější, ale četl jsem názory, že není tak vysoká výtěžnost, jaká je vaše zkušenost? Já zatím vyvářel jen tak na hulváta ve starém hrnci a to je strašně neefektivní a pracné, tak přemýšlím co je lepší do budoucna pořídit. Díky
    PJDRS
    PJDRS --- ---
    nabizim vypomoc s chovanim matek, umim je najit v ulu, lovit holima rukama, znacit i pridavat do klicek delnice
    PAD
    PAD --- ---
    Nevite nekdo prosim, jake jsou podminky pro zarizeni medarny tak, abych to mohl mit jako schvaleny potravinarsky provoz? Budu delat v dome nove rozvody vody/kanalizace a chtel bych to rovnou nachystat na medarnu. Je treba mit napriklad vyspadovanou podlahu s kanalkem?
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: to jsem si taky rikal, a proto jim daval i nejaky cukr nakonec navic. ale asi jak byla tepla zima a mrazivy zaver, tak to ty jedny srazilo (byl to oddelek, ktery docela dlouho do podzimu plodoval)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: lepsi prekrmit nez nedokrmit. staci aby byla teplejsi zima a svinky trochu plodovaly a ty zminovane 3-4 plasty by byly v trapu se vsemi dusledky..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    PAD: Já jsem svoje 3 včelstva prohlížel teď v neděli, zakrmil jsem stejně asi jako ty 15kg invertu na včelstvo a každé včelstvo mělo ponechané tak 5-8 kg medu (všechno jsem zimoval na dvou nástavkách 39/24). Přestože se mi (pravděpodobně díky reinvazi) zamořili na podzim včelstva varoázou (po léčení byl spad ve stovkách kusů, možná i více u nejsilnějšího včelstva), tak všechny přežili zimu a při prohlídce jsem zjistil, že stále mají zásob dost -každé včelstvo alespoň 3-4 plásty (zimovali ve spodním nástavku, tak myslím, že jsem na podzim překrmil). Nicméně už mi včechno ploduje, včely se rozlezly do obou nástavků a teď už jen čekám až začne pylovat líska, vrba, olše...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    na žatecku v neděli taky už prolet
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Neplanujete nekdo letos v okoli Kladna odelky na lang 2/3? Pripadne nejaka vyzimovana vcelstva navic?:)
    PAD
    PAD --- ---
    Jak jsou na tom vase vcely po zime se zasobami? U me jedne vcelstvo padlo a dve byla uplne na suchu, takze jsem hned daval cukr. Na podzim jsem pritom zkrmil nejmene 15kg zasob na vcelstvo a to mely jeste tak 5kg medu.
    MTO
    MTO --- ---
    THERIDANE: jj. o vikendu byl prolet i na klatovsku .-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Let už je v plným proudu (Kladno) ☺

Let na jívu
    https://www.youtube.com/watch?v=kRnGegHZ2YI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam