• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MTO
    MTO --- ---
    tak ja vytocil pred tydnem...spokojenost z 2 ulu cca 25 kg. sou to lonsky oddelky od mistniho hajnyho. nestihl sem odendat z jednoho matecnik, tak mi pulka odletla za svobodou. takze ze silnejsiho vcelstva je slabsi. ale jeden oddelek uz je v procesu. takze aspon to o ul rozsirim... holky mam vychovany, takze bez zihadel :-)

dnes kontrola, a pocitam tak za 14 dni znova. mam tu v okoli dost akatu a ted pojedou lipy.

repka jim tu zaschla, coz teda vubec nevadi...
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Ahoj, měl bych pro vás nabídku. volal mi teď známý, že má v baráku hnízdo včel. Jsou v dutině cca 20cm v průměru a do hloubky má asi 2m. Chce se jich zbavit. Volal mi, že se mu nechce je zabíjet, jestli nemám zájem.
    Já defacto nevím, jak bych ty 2m dosáhnul a vytáhnul je. Jestli byste měli zájem, tak jsou vaše.
    Doporučuju s sebou ještě min. 2m žebřík.
    Je to Praha - Kbelská ulice.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    normalne po mne jdou jeste dneska. cim by to mohlo byt? nezabil jsem matku? frustrace z vedra a uloupenyho medu?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: zavíčkovanej plod k posílení včelstva používáme taky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já to právě dotočil. Decentní genocida, bohužel. Jeden úl je narvanej k prasknutí a vylomil jsem asi 10 matečníků, takže čuju, že už je pozdě a rozebral to pro sichr až dolu, což úplně neuvítaly a tak na mě nalítávaj ještě teď, 3 hodiny po tom, co jsem je zavřel. Ale tak z tohohle úlu tak 20kg, a z druhýho tak 4-5, řekl bych. Můžu převěsit zavřenej plod z těch silnejch do těch slabejch? S množstvim medu jsem spokojenej. Mám plnej kýbl a hrnec 5L hrnec k tomu. Váhu nemám a zatim se to čeří, tak jsou ty kila odhad.

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tak jsme dnes ze 3 úlů vytočili 110 kg, poprvé jsem nedostal žihadlo :D některý truhlíky (39x24) nešly skoro uzvednout. Ještě nebylo všechno zavíčkováno, ale každou chvílí začnou pořádně lípy, tak to muselo ven. Pár včeliček jsem povozil na kolotoči, několika jsem pomohl na svět, poprvé jsem viděl trubčinu plnou medu... a pyl byl pěkně strakatej. Stavitelky v odřezaných kusech hned začaly s opravami :-)
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz k chovu matek: chovam matky pri matce (pres mrizku) a potrebuji odjet pres vikend pryc, kdyz se zrovna maji lihnout (v sobotu). Zpet budu az v pondeli. Kdyz ty matecniky zaklickuju pred odjezdem a v utery pristi tyden (rekneme 3-4 dny od vylihnuti) bych z nich udelal oddelky (pridal je treba pres vyjidaci klicku do oddelku). Myslite, ze to ma nadeji na uspech? Budou vcelky nove panusky krmit pres klicky? Diky!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nemáte někdo nějaký jednoduchý plánek na výrobu úlu 39/24? Chci si zkusit jeden postavit, ale všechno co mám, mám už na stanovišti, takže nemám podle čeho bych to okopíroval a lítat pořád na stanoviště, abych si každou chvilku něco přeměřil nebo se na něco podíval se mi moc nechce...
    Ti z vás, co už jste si zkusili nějaký ten úl postavit, co považujete za naprosto nezbytné vybavení na výrobu úlu (včetně varroa dna samozřejmě, ale plechovou střechu koupím, s tím se ohýbat nebudu...)?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: ano, jen zavickovany, jinak narazi. nespolehal bych se na to, ze nevezmou starsi larvicky - vcely nevi o tvych planech. ony jen vi, ze vcelstvo umre, pokud nebude nova matka, takze si myslim, ze vezmou i starsi larvicku, protoze z ni udelaji matku provizorni a pozdeji ji treba vymeni za novou. zalezi na podminkach. proto se u tehle metody nechava tyden jen mrizka - pokud by nad mrizkou byl jeste nejaky nezavickovany starsi plod, tak dojde a vcely furt nemaji pocit osireni. pak se vymeni mrizka za prepazku a dalsi den udelas prelarvovani..
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: a ten plod musi byt zavickovany asi, ze? jinak si vcely narazi matecniky ...

mmch, narazi si vcely matecniky i na relativne stare larvicky? nebo to udelaji jen u tech velmi mladych?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: chovam ve vcelstvu, ktere jsem rozdelil nejprve mrizkou, matka dole, nahore zavickovany plod, po tydnu jsem mrizku nahradil prepazkou.. je to docela znama metoda, nemuzu si vzpomenout na jmeno, cloakova metoda nebo tak neco.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: prumerny rok - jsou kvetova i medovicova snuska. nadprumerny - oboje v nadbytku, mizerny - je jen jedna.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    URPUTNIK: míval jsem hivetracks, dokud byl zdarma. je pěkný, že se tam dají krásně sestavit různý úlový systémy, případně i 3D kód na skenování.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Když jste tu zmínili ty matky...
    Nezkoušel jste někdo Hopkinsonovu metodu?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak uz jsem se k tomu dostal ..

doporucovali beetight.com, je zdarma do 6 vcelstev
    krom toho zminovali jeste hivetracks.com a beeorganizer.ru, zkusenosti nemam s zadnym :)
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: a chovas pri matce, nebo ve sberaku?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: tohle v tuto chvili vubec neres a neboj se toho. udelej pres prazdniny strik stavelkou pripadne pouzij formidol (v tomhle pripade bych pouzil to prvni, protoze kys.mravenci nekdy zpusobi zabiti matky a nevim jestli u matek mladych neni vyssi riziko), sleduj spad roztocu a kdyby toho padalo vic nez jednotky kusu za den, tak muzes po mesici udelat stavelku znovu, pripadne tam soupnout gabon. pak v rijnu standartni fumigace/aerosol.

ja mam ted osm natazenych chovnych matecniku a vesmes to tak budu delat - plat zavickovaneho plodu, prvni plat cely a druheho pul zimnich zasob kolem plodoveho a z vnejsi strany po prazdne sousi. umistim primo do nadstavku s nizouckym dnem a 3cm cesynkem, ktere bez problemu ubrani, kdyby zacalo pozdeji nejake loupezeni na stanovisti. kdyz se vrati oplodnena matka - oddelek uz funguje, pokud se nevrati, pridam ho nekam nebo do nej strcim matecnik z druhe vlny matek, kterou prelarvuju hned ten den, co matecniky z prvni vlny nastrkam do budoucich oddelku..
    TANU
    TANU --- ---
    Taky se nepovažuju za nikterak zkušeného ale loni jsem to dělal tak, že jsem matečník prostě přidal do oddělku (můžeš přendat s celym plástem) 1x zakladeno vajíčka, 1-2x plod před líhnutím, 1x med, 1x pyl, 1x vodu. Plod tam potřebuješ, kdo by se pak staral o královnu a další plod? Já měl zato, že přeléták je hlavně kvůli létavkám aby se nevrátili k původní mámě, proto oddělek aspoň na den (noc a den) zavřu aby aspoň část zapoměla kde bydlela. Pozor ale aby se neupekly, nejlíp přenést někam do chladu. .
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOOTCHA: no taky přemýšlím, že bych to udělal takhle, ale zase mne někteří včelaři varovali, že v plodu se ukrývá nejvíce roztoče ( a já to měl na podzim napadený a asi to úplně čistý nebude ani teď), tak jsem se chtěl tomu plodu pokud možno vyhnout a zkusit to udělat nějak jinak. I když ty rámky s matečníkama mají taky plod, takže je to asi jedno...
    Když bych to udělal takhle a pak na zimu vyklíckoval matku ať mám jistotu, že nebude plodovat ( a tím se zbavil roztoče), myslíš, že by to mohlo fungovat? Jestli není riziko klíckovat matku u oddělku na zimu...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOCOURR: Teda rozhodně se nepovažuju za zkušenějšího, ale co prostě vzít ten rámek s matečníkem, přihodit k tomu rámek s plodem a se zásobama (2-3) a nechat to. To by mohlo být lepší, než přeléták, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam