• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Jo a cesno mam zatim zavrene jsou otevrena jen ocka.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Ahoj, prosim o radu. Vcera vecer jsem si vsiml, ze mi dost vcel sedi na ulu u ocek Jedna se o letosni oddelek ktery je ted ve dvou NN (lang 2/3). Na prvni pohled mi prislo, ze vetraji a ochlazuji ul. Sice bylo vcera vedro a dusno, ale zadny extrem. Krmim apivital testem (naspoled jsem jim ho daval v nedeli). Vsiml jsem si toho cca v 8 hodin vecer a kdyz jsem se byl podivat v 10 vecer stale tam byli i kdyz v mensim poctu coz mi prijde divny na tuhle hodinu. Touhle dobou jindy nevidim ani vcelku. Mavali kridli a pohybovali se asi 1cm vpred a zase zpet. Hodne huceli a byli dost agresivni. Dostal jsem dve zihadla jenom pri pozorovani a to je normalne chodim krmit klidne jen v plavkach. Dnes rano jsem se byl opet podivat cca v sedum hodin a byli tam zas/furt. To nevim jestli tam takhle byli celou noc. Je to nejsilnejsi vcelstvo, ktere mam a kdyz se zvrchu do nich podivam prijde mi ze je ul plny i kdyz druhy nastavek jeste nemaji uplne vystaveny, ale cerno vsude kam se podivam. Nevite cim by to mohlo byt? u ostatnich oddelku jsem tohle chovani nepozoroval. Dnes se do nich chystam podivat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BUJAGA: jedny se mi vyrojily 26. 5. Roj jsem usadil do 1NN (lang 2/3), ten bleskově vystavěly a teď už obsedaj 2NN a o víkendu jim asi přidám třetí NN. Byl to můj první a fakt zážitek :)
    V rámci testování dostaly jen povoskované plastové rámky. Voskování jsem dělal smáčením v 80°C horké vodě s tenkou vrstvou vosku na hladině.

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BUJAGA: U nás (Kladno) bylo na mále, museli jsme rychle vytáčet aby bylo místo, protože kvůli konstrukci včelnice tam nejde narvat 3. medníky :-D

ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BUJAGA: Tak u nás (Ostravsko) byl vyloženě rojový rok. Ale teď už na ně není doba. Naštěstí.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BUJAGA: Tak u nás (Ostravsko) byl vyloženě rojový rok. Ale teď už na ně není doba. Naštěstí.
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Měli jste letos někdo roj? Jsem v kontaktu s hodně včelaři, ale nikdo letos žádný neměl. Buďto jim přes zimu pomřely a dělali oddělky, nebo jim rozšířili úly a nic nevylétlo.
    Myslíte, že ještě nějaký, druhý, letos bude?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Čtu na fáči že lidi už krměj. Jak to máte? Máte někdo snůšku medovice? Přijde mi na krmení strašně brzy. To někdy tam opravdu bývá? Kouknu do nich o víkendu, ale ten cukr se mi tam ještě cpát nechce.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám zatím pořád přilétají kila nektaru i pylu (nevím teda z čeho), spíš nestíháme/nemůžeme vytáčet (v pár úlech se matka dostala skrz mřížku a tak čekáme, než v mednících vyběhne plod, abysme je nevozili na kolotoči). Používáme stropní krmítka podobná těmto, k roztoku se nemají jak dostat. Včely mají invertázy dost, tak krmíme roztokem normálního cukru, ať si to invertujou samy :-)

Když krmíme medocukrovým těstem, tak je to normálně v plastových dózach položených do podmetu, nic speciálního.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, jestli už krmíte nebo ještě čekáte zda bude nějaká snůška? Já první 2 roky krmil invertem, letos bych chtěl zkusit normálně cukrovej roztok, jakým způsobem to do včel dáváte, aby se v tom neutopily?
    Nebo by šlo dát jim tam ten cukr prostě nerozpuštěnej a ony si to už zpracují (viděl jsem to někde na netu, tuším, že to ten člověk namočil předtím do vody rovnou v pytlících, aby to ztvrdlo a pak jim to dal rovnou na rámky)?
    Díky za rady
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Dneska zase pěkně 50 kilo lípy :) rámky jak fošny, i trubčina narvaná k prasknutí.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: nepomohlo by koupit nekde starsi rucni 3 nebo 4 ramkovy (osobne si neumim predstavit "vykapavat par desitek kg" :o), a pak jit do zvratneho kovare (toho mam ostatne taky a nejvyssi spokojenost - je to masivni tezka stabilni mrcha, v kombinaci s poradnym odvickovacim talirem pro dva lidi s odkladacem ramku prinesla revoluci do vytaceni u nas doma :o).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    S investici souhlasim a nebranim se ji, to vubec ne, spis naopak, jen ted neni vhodna doba na akci za 50k :)
    Zatim budu tech par desitek kg vykapavat a šetřit na zvratnýho Kováře.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: no, ja bych si obycejny uz tedka po zkusenostech se zvratnym nekoupil. on ten elektricky zvratny setri pul cloveka, takze vim, ze i kdyby mi casem odpadli pomocnici u vytaceni medu (tedka pomahaji dorustajici deti), tak jsem schopny tech svych 20+ vcelstev udelat za vikend sam, kdyz bych kmital.

jinak souhlas s tim, ze je to investice na cely zivot a ze by to mel clovek zohlednit.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Nerezový medomet je v podstatě doživotní investice. Takže koupit ukrajinský medomet bez plexi nahoře a libovat si, že jsi ušetřil třeba pět tisíc proti kombinovanému medometu od Lysoně je podle mě zcestná úvaha. Zvratný medomet až tak velká výhra není…
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: no ja mam mistnost, kde bych vytacel, uplne mimo vcelnici, v oknech budou site.
    Skoda, ze ten rucni zvratny nedelaj s kosem 32-33cm sirokym, to bych tam dostal 8 ramku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: ten rucni zvratny nevypada spatne - az na jednu vec - neumim si predstavit, ze by nahore nebylo nejake kryti. mozna jsem staromodni a zazil jsem az prilis toceni primo v kocovaku, kde v cervenci visely ze stropu hrozny vcel, pri kazdem sednuti jsi dostal zihadlo do prdele, protoze jsi nestihl omest misto k sezeni a hned sednout tak rychle, aby se tam nestihla dostat vcela.. :o)

je dost lidi, co tvrdi, ze spousta cen je zbytecne nadsazenych z duvodu dotaci (na eurodotacich ti na vybaveni vrati cca 40-50procent ceny zarizeni), tak lidi tak nehledi na korunu :o).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KOOTCHA KUATO: známý má taky nějaký starý ve stodole, ale je na 39x24 a já mám Lang 2/3 a nevejdu se tam. Na bazosi se taky neco najde, ale ja jsem proste na nerez.
    Ani nevim proc, ale nejak jsem se ve vyberu zasekl na zvratnych medometech za 30-60k, ale ted koukam, ze za 12500 se da sehnat 4rámkový, do ktereho bych dal 8 langu https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-230v-minima
    Nebo ruční zvratný 4r https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-rucni-rucne-zvratny-avv-100
    No jeste uvidim...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: souhlas, klika naboku, lip se vyuzije hmotnost tela - casto na nej musi clovek shora nalehnout, kdyz ma ramky ruzne tezke a on zacne hopsat. s klikou nahore si to neumim predstavit. ale lepsi je ctyrramkovy nez tri. lip se vyvazujou proti sobe ruzne tezke ramky s medem a medomet "min skace". jako ne ze by to s triramkovym neslo, tez jsem ho v zacatcich mel, ale je to otravnejsi.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já mám nějakej starej obyč. Nechal jsem ho otryskat a pěkně natřel a myslim, že ještě pár let poslouží. Mám jen dvě včelstva a tak mi to příjde úplně dostatečný. Jen mi u toho tvýho přijde blbá ta klika nahoře. Já ji mám z boku a točí se s ní ve vertikální ose. Nedovedu si představit jak bych kvrdlal s touhle, ale je to spíš jen neznalostí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam