• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: no ja mam mistnost, kde bych vytacel, uplne mimo vcelnici, v oknech budou site.
    Skoda, ze ten rucni zvratny nedelaj s kosem 32-33cm sirokym, to bych tam dostal 8 ramku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: ten rucni zvratny nevypada spatne - az na jednu vec - neumim si predstavit, ze by nahore nebylo nejake kryti. mozna jsem staromodni a zazil jsem az prilis toceni primo v kocovaku, kde v cervenci visely ze stropu hrozny vcel, pri kazdem sednuti jsi dostal zihadlo do prdele, protoze jsi nestihl omest misto k sezeni a hned sednout tak rychle, aby se tam nestihla dostat vcela.. :o)

je dost lidi, co tvrdi, ze spousta cen je zbytecne nadsazenych z duvodu dotaci (na eurodotacich ti na vybaveni vrati cca 40-50procent ceny zarizeni), tak lidi tak nehledi na korunu :o).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KOOTCHA KUATO: známý má taky nějaký starý ve stodole, ale je na 39x24 a já mám Lang 2/3 a nevejdu se tam. Na bazosi se taky neco najde, ale ja jsem proste na nerez.
    Ani nevim proc, ale nejak jsem se ve vyberu zasekl na zvratnych medometech za 30-60k, ale ted koukam, ze za 12500 se da sehnat 4rámkový, do ktereho bych dal 8 langu https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-230v-minima
    Nebo ruční zvratný 4r https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-rucni-rucne-zvratny-avv-100
    No jeste uvidim...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: souhlas, klika naboku, lip se vyuzije hmotnost tela - casto na nej musi clovek shora nalehnout, kdyz ma ramky ruzne tezke a on zacne hopsat. s klikou nahore si to neumim predstavit. ale lepsi je ctyrramkovy nez tri. lip se vyvazujou proti sobe ruzne tezke ramky s medem a medomet "min skace". jako ne ze by to s triramkovym neslo, tez jsem ho v zacatcich mel, ale je to otravnejsi.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já mám nějakej starej obyč. Nechal jsem ho otryskat a pěkně natřel a myslim, že ještě pár let poslouží. Mám jen dvě včelstva a tak mi to příjde úplně dostatečný. Jen mi u toho tvýho přijde blbá ta klika nahoře. Já ji mám z boku a točí se s ní ve vertikální ose. Nedovedu si představit jak bych kvrdlal s touhle, ale je to spíš jen neznalostí.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nemáte/používáte někdo ruční medomet?
    Mám jen pár včelstev a elektrický by teď byl zbytečný overkill. Plánoval jsem vykapávat přes uhelonové síto, ale nějaké ty souše by se mi hodily, tak přemýšlím nad medometem.
    Našel jsem https://www.vceliobchod.cz/medomet-3-r-rucni-poh-sb
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BRUKEV: Svazenka...
    PAD
    PAD --- ---
    BRUKEV: brectan. pokud vykvete, tak je to fajn zdroj pylu, podle oblasti zari-rijen.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KUATO: proč? Mám v okolí i spoustu čmeláků a ti to jistě ocení taky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: uvedomujes si doufam, ze bez ohledu, co si na svoji zahradu das (pokud to teda neni pul hektarova zahrada a nehodlas toho zasadit cele stromoradi), tak je to jen symbolicke gesto bez vetsiho realneho vyznamu ;o)?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nemáte někdo link na hezky sepsané rostliny léto, podletí, atd.? Potřebuju doplnit zahradu po odkvětu lip, takže něco kvetoucího srpen, září.
    Zatím určitě ořechoplodec, možná nějaký tavolník.
    MTO
    MTO --- ---
    tak ja vytocil pred tydnem...spokojenost z 2 ulu cca 25 kg. sou to lonsky oddelky od mistniho hajnyho. nestihl sem odendat z jednoho matecnik, tak mi pulka odletla za svobodou. takze ze silnejsiho vcelstva je slabsi. ale jeden oddelek uz je v procesu. takze aspon to o ul rozsirim... holky mam vychovany, takze bez zihadel :-)

dnes kontrola, a pocitam tak za 14 dni znova. mam tu v okoli dost akatu a ted pojedou lipy.

repka jim tu zaschla, coz teda vubec nevadi...
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Ahoj, měl bych pro vás nabídku. volal mi teď známý, že má v baráku hnízdo včel. Jsou v dutině cca 20cm v průměru a do hloubky má asi 2m. Chce se jich zbavit. Volal mi, že se mu nechce je zabíjet, jestli nemám zájem.
    Já defacto nevím, jak bych ty 2m dosáhnul a vytáhnul je. Jestli byste měli zájem, tak jsou vaše.
    Doporučuju s sebou ještě min. 2m žebřík.
    Je to Praha - Kbelská ulice.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    normalne po mne jdou jeste dneska. cim by to mohlo byt? nezabil jsem matku? frustrace z vedra a uloupenyho medu?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: zavíčkovanej plod k posílení včelstva používáme taky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já to právě dotočil. Decentní genocida, bohužel. Jeden úl je narvanej k prasknutí a vylomil jsem asi 10 matečníků, takže čuju, že už je pozdě a rozebral to pro sichr až dolu, což úplně neuvítaly a tak na mě nalítávaj ještě teď, 3 hodiny po tom, co jsem je zavřel. Ale tak z tohohle úlu tak 20kg, a z druhýho tak 4-5, řekl bych. Můžu převěsit zavřenej plod z těch silnejch do těch slabejch? S množstvim medu jsem spokojenej. Mám plnej kýbl a hrnec 5L hrnec k tomu. Váhu nemám a zatim se to čeří, tak jsou ty kila odhad.

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tak jsme dnes ze 3 úlů vytočili 110 kg, poprvé jsem nedostal žihadlo :D některý truhlíky (39x24) nešly skoro uzvednout. Ještě nebylo všechno zavíčkováno, ale každou chvílí začnou pořádně lípy, tak to muselo ven. Pár včeliček jsem povozil na kolotoči, několika jsem pomohl na svět, poprvé jsem viděl trubčinu plnou medu... a pyl byl pěkně strakatej. Stavitelky v odřezaných kusech hned začaly s opravami :-)
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz k chovu matek: chovam matky pri matce (pres mrizku) a potrebuji odjet pres vikend pryc, kdyz se zrovna maji lihnout (v sobotu). Zpet budu az v pondeli. Kdyz ty matecniky zaklickuju pred odjezdem a v utery pristi tyden (rekneme 3-4 dny od vylihnuti) bych z nich udelal oddelky (pridal je treba pres vyjidaci klicku do oddelku). Myslite, ze to ma nadeji na uspech? Budou vcelky nove panusky krmit pres klicky? Diky!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Nemáte někdo nějaký jednoduchý plánek na výrobu úlu 39/24? Chci si zkusit jeden postavit, ale všechno co mám, mám už na stanovišti, takže nemám podle čeho bych to okopíroval a lítat pořád na stanoviště, abych si každou chvilku něco přeměřil nebo se na něco podíval se mi moc nechce...
    Ti z vás, co už jste si zkusili nějaký ten úl postavit, co považujete za naprosto nezbytné vybavení na výrobu úlu (včetně varroa dna samozřejmě, ale plechovou střechu koupím, s tím se ohýbat nebudu...)?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: ano, jen zavickovany, jinak narazi. nespolehal bych se na to, ze nevezmou starsi larvicky - vcely nevi o tvych planech. ony jen vi, ze vcelstvo umre, pokud nebude nova matka, takze si myslim, ze vezmou i starsi larvicku, protoze z ni udelaji matku provizorni a pozdeji ji treba vymeni za novou. zalezi na podminkach. proto se u tehle metody nechava tyden jen mrizka - pokud by nad mrizkou byl jeste nejaky nezavickovany starsi plod, tak dojde a vcely furt nemaji pocit osireni. pak se vymeni mrizka za prepazku a dalsi den udelas prelarvovani..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam