• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    THERIDANE: jj to je presne ono u me to vypada nasledovne:

Vcely 18.7.2018
    http://www.youtube.com/watch?v=5wU_QJ_IIfI
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ENDREW: ty naše jsou taky furt venku a hoblujou, jeden úl (z 6) to dělá výrazně víc než okolní:

Hive 4 cleanup
    https://www.youtube.com/watch?v=CLrSqOyr5zg
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Tak pry se jedna o TZV. Hoblovani - uklid ulu. Agresivita pry souvisela s bourkou, ktera byla nedaleko, to mi nedoslo.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PAD: ja jsem v 600mnm a trubcu jsem tu videl jeste dost, coz za 3 tydny samozrejme byt nemusi.
    PAD
    PAD --- ---
    ZATAMOKO: myslim, ze neni. na odchov matky uz je ale asi dost pozde, ne? v praze uz neni moc trubcu, na vysocine jsem jeste v ulu videl. mozna bych proste plod pridal do oddelku a zbytek vcel vysypal do krovi, at se nekam vzebraji. vcely si pak samy vyberou, ktere chteji pustit a ktere ne. uz jsem takhle dve vcelstva "likvidoval" a v pohode.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Vím, že už je po 21. 6., ale včera jsem při kontrole jednoho včelstva zjistil, že je bez matky. Nikde ani vajíčko/larvička, jen zavíčkovaný plod.
    V zásobě žádnou matku nemám.
    Nabízí se spojení s jiným včelstvem, ale jsou na 3NN (Lang 2/3), ale na to mi přijdou dost velký.
    Zrovna tohle včelstvo má už dost staré dílo (a celý rok bylo takové "problematické"), tak mě napadlo, že bych je přemetl na mezistěny a přidal jim 1-2 rámky s vajíčky/larvičkami. Zbylým plodem bych posílil pozdní oddělky, které jsou ještě poměrně dost slabé.
    Další variantou je naporcování na oddělky, ale zase si řikám, abych zbytečně neoslabil ostatní včelstva odebíráním plodu.
    Krmení je samozřejmost.

Není to úplně mimo mísu?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KUATO: Nizke dno a sitovane.Vcera vecer jsem jim vytahl podlozku aby meli lepsi prisun vzduchu, ale dnes jelikoz ma byt vetsi chladno jsem jim ji zase vratil. Chystam se jim dat vysoke, ale az nekdy na podzim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ENDREW: ja to mival v podleti, kdyz jsem jeste vcelaril v budecakach - cele hrozny vcel visely pod cesnem. imho asi normalni.. jeste dotaz - mas vysoke nebo nizke dno? je sitovane?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Jo a cesno mam zatim zavrene jsou otevrena jen ocka.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Ahoj, prosim o radu. Vcera vecer jsem si vsiml, ze mi dost vcel sedi na ulu u ocek Jedna se o letosni oddelek ktery je ted ve dvou NN (lang 2/3). Na prvni pohled mi prislo, ze vetraji a ochlazuji ul. Sice bylo vcera vedro a dusno, ale zadny extrem. Krmim apivital testem (naspoled jsem jim ho daval v nedeli). Vsiml jsem si toho cca v 8 hodin vecer a kdyz jsem se byl podivat v 10 vecer stale tam byli i kdyz v mensim poctu coz mi prijde divny na tuhle hodinu. Touhle dobou jindy nevidim ani vcelku. Mavali kridli a pohybovali se asi 1cm vpred a zase zpet. Hodne huceli a byli dost agresivni. Dostal jsem dve zihadla jenom pri pozorovani a to je normalne chodim krmit klidne jen v plavkach. Dnes rano jsem se byl opet podivat cca v sedum hodin a byli tam zas/furt. To nevim jestli tam takhle byli celou noc. Je to nejsilnejsi vcelstvo, ktere mam a kdyz se zvrchu do nich podivam prijde mi ze je ul plny i kdyz druhy nastavek jeste nemaji uplne vystaveny, ale cerno vsude kam se podivam. Nevite cim by to mohlo byt? u ostatnich oddelku jsem tohle chovani nepozoroval. Dnes se do nich chystam podivat.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BUJAGA: jedny se mi vyrojily 26. 5. Roj jsem usadil do 1NN (lang 2/3), ten bleskově vystavěly a teď už obsedaj 2NN a o víkendu jim asi přidám třetí NN. Byl to můj první a fakt zážitek :)
    V rámci testování dostaly jen povoskované plastové rámky. Voskování jsem dělal smáčením v 80°C horké vodě s tenkou vrstvou vosku na hladině.

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BUJAGA: U nás (Kladno) bylo na mále, museli jsme rychle vytáčet aby bylo místo, protože kvůli konstrukci včelnice tam nejde narvat 3. medníky :-D

ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BUJAGA: Tak u nás (Ostravsko) byl vyloženě rojový rok. Ale teď už na ně není doba. Naštěstí.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BUJAGA: Tak u nás (Ostravsko) byl vyloženě rojový rok. Ale teď už na ně není doba. Naštěstí.
    BUJAGA
    BUJAGA --- ---
    Měli jste letos někdo roj? Jsem v kontaktu s hodně včelaři, ale nikdo letos žádný neměl. Buďto jim přes zimu pomřely a dělali oddělky, nebo jim rozšířili úly a nic nevylétlo.
    Myslíte, že ještě nějaký, druhý, letos bude?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Čtu na fáči že lidi už krměj. Jak to máte? Máte někdo snůšku medovice? Přijde mi na krmení strašně brzy. To někdy tam opravdu bývá? Kouknu do nich o víkendu, ale ten cukr se mi tam ještě cpát nechce.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám zatím pořád přilétají kila nektaru i pylu (nevím teda z čeho), spíš nestíháme/nemůžeme vytáčet (v pár úlech se matka dostala skrz mřížku a tak čekáme, než v mednících vyběhne plod, abysme je nevozili na kolotoči). Používáme stropní krmítka podobná těmto, k roztoku se nemají jak dostat. Včely mají invertázy dost, tak krmíme roztokem normálního cukru, ať si to invertujou samy :-)

Když krmíme medocukrovým těstem, tak je to normálně v plastových dózach položených do podmetu, nic speciálního.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, jestli už krmíte nebo ještě čekáte zda bude nějaká snůška? Já první 2 roky krmil invertem, letos bych chtěl zkusit normálně cukrovej roztok, jakým způsobem to do včel dáváte, aby se v tom neutopily?
    Nebo by šlo dát jim tam ten cukr prostě nerozpuštěnej a ony si to už zpracují (viděl jsem to někde na netu, tuším, že to ten člověk namočil předtím do vody rovnou v pytlících, aby to ztvrdlo a pak jim to dal rovnou na rámky)?
    Díky za rady
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Dneska zase pěkně 50 kilo lípy :) rámky jak fošny, i trubčina narvaná k prasknutí.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: nepomohlo by koupit nekde starsi rucni 3 nebo 4 ramkovy (osobne si neumim predstavit "vykapavat par desitek kg" :o), a pak jit do zvratneho kovare (toho mam ostatne taky a nejvyssi spokojenost - je to masivni tezka stabilni mrcha, v kombinaci s poradnym odvickovacim talirem pro dva lidi s odkladacem ramku prinesla revoluci do vytaceni u nas doma :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam