Zdravím vás, včelařím krátce, momentálně obhospodařuji necelých 80 včelstev, vše na volné stavbě, bez použití tvrdých akaricidů.
Prosím je tu někdo ze severu, kdo má zdravé neošetřované včely? Jsou zmínky o opuštených včelnicích, o které se nikdo nestará a včely tam jsou několik let (ano může to být každý rok nový roj, ale také nemusí). Můj známý takové včely získal a prý je tam prokazatelné VSH chování. VSH chování je prokazatelné podle počtu plodných a neplodných samiček roztoče. Navíc se jedná o vlastnost, která se dobře přenásí do dalších generací. U kamaráda mam na příští rok objednané jeho matky, ale jak všichni víme, to co funguje na jednom místě, nemusí fungovat na jiném a pod. proto se ptám zde zda-li někdo z vás ví o takovém včelstvu, které přežívá v přírodě bez zásahů, či ho dokonce někdo z vás nemá ve svém ůle :) Také bych se moc rád dostal k materiálu od Leoše Dvorského, nemáte někdo matku, či dceru z jeho linie? S Leošm jsem si psal, ale matky bohužel neprodává. Budu moc rád za jakékoliv info či reakci.
Pokud by měl někdo zájem o oddělky, přijímám objednávky na rok 2019, cena 2000,- vyšetření na MVP mám a povolení k převozu mimo kraj zařídím.
foto jen pro potěchu oka :) oddělěk - 100% volná stavba, čistá dělničina
Hezký den