• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: jo, tímhle stylem to dává i smysl
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOOTCHA: vyrábím spoustu kosmetiky, vosk na kůži, vosk na vousy... ale z jiného ranku, z vosku kromě svíček můžeš vyrobit třeba vánoční ozdoby, dětem barevný voskovky, hodně moderní jsou teď voskovaná plátýnka na potraviny..,

Jestli se neptáš jen na vosk, tak naši kamarádi rádi dostávájí propolisovou tinkturu, šlehaná másla s propolisem/medem, medovou kosmetiku, ořechy naložené v medu, víčkovici...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Za tyhle peníze to jsou inseminované matky. Profik si koupi 1 inseminku a z ni odchova desítky či stovky kraloven F1 ať už pro svojí potřebu, nebo na prodej. Pokud zabrouzdas po netu, tak najdes prodávat i ty F1 tj. dcera po inseminované M a tam se cena pohybuje v řádech stokorun, většinou kolem 300-400. Ty inseminky se kupujou jen v případě, že si chceš odchovat svoje F1. Dám příklad. Potřebuješ vyměnit 100 matek, tak místo toho aby jsi koupil 100x F1 matku jednu za 300, tak koupíš inseminku za 2 tácy a od ní si odchováš dcery a ušetříš majland...
    Já upřednostňuju místní genetiku, ale to neznamená, že tu nemám jiné matky na zkoušku. Testuji Junky a Cimalky. Mimochodem jedna Junka F1 stála litra, ale to je extrém.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: ČSV a dotace, čím víc do toho člověk proniká, tím víc penězovodů najde :-)

ad Buckfast - já našel ceny tuším od cca 75 EUR do několika set EUR, to se nemůže vyplatit ani profíkům, leda nějakým bohatým hobby včelařům ... to by musel být efekt mnohonásobný
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Ten zákon je blbě napsaný. S dovolením jsem zkopíroval text od Jiřího Matla: Mimochodem: Jde o prachy. Evropské dotace dotují uznaná chovatelská sdružení některých plemen. Vznikl strach, že by mohl někdo ukousnout z koláče. Proto bylo třeba institucionalizovat kraňku, na kterou má registraci Uznané chovatelské sdružení včely kraňské, jež je vlastně synonymem pro ČSV. Je to jen o penězích, ale nikoli malých, točí se tam miliony. Viz třeba dotace na chov matek....

Prostě vše je o penězích a dotacích. Jednoduše můžeme chovat co chceme a nikdo nám to zakázat nemůže.

Já buckfastu vyzkoušenou nemám, takže nemůžu poreferovat, ale co jsem četl žádný extra rozdíl tam není. Na čem se chovatelé Buckfastek většinou shodují je, že víc plodují a mají větší spotřebu zásob. Už kvůli tomu bych nechtěl buckfast. Víc plodu rovná se víc kleštíka. Radši budu chovat včely co ukončí plodování co nejdříve.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: Já právě někde četl, že včelu tmavou můžou chovat jen pro výzkumné účely, a že víceméně je povolená právě jenom kraňka.

Buckfast je taky zajímavý - opravdu je to tak super ? Koukal jsem ze zvědavosti na ceny matek a to je něco teda.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Můžeme chovat co chceme... Akorát dotaci na matky dostanou jen registrované chovy co mají ´čisté´kraňky. Proto třeba ty v Dolních Křečanech ani matky neprodáváj, protože se jim to nevyplatí. V Moderním Včelařovi je každou chvíli inzerát na matky plemene Buckfast a dokonce celé předchozí čislo bylo věnováno tomuto plemenu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: já myslel, že je oficiálně zakázáno chovat včelu tmavou - počítám, že to mají nějak ošetřené ????
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BRUKEV: Vím o jedé jediné farmě, která má varroaresistentní včely. Jedná se o Bio statek v Dolních Křečanech. Chovají včelu tmavou, říznutou kraňkou. Fór je v tom, že při první výměně matek (a to se může odehrát už první rok) se nová panuška spáří s trubci kteří pocházejí z neodolných včelstev... Takže podle pana majitele je šance, že další generace bude VR jen pouze 5-10%. K udržení VR používají inseminaci...
    Jediná možnost jak obejít inseminaci v naší zavčelené zemi je zřízení chovatelských okrsků. To znamená že se včelaři dohodnou a budou chovat jednotný materiál. Pak je ještě možnost večerního páření.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: hlavně to opravdu není tak, že někdo má varroaresistentní chov, případně nezachemované oddělky. První bych si určil, co pro tebe znamená chemií nezamořeno.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Z rostliných olejů, vosku a propolisu dělám mastičky. Jakýkoliv rosliný olej + cca 20% vosku, ALE POZOR JEN VOSK PANENSKÝ, KTERÝ NEPŘIŠEL DO KONTAKTU S ŽÁDNOU CHEMIKÁLIÍ! Dá se použít vosk z víček, ale včely vosk i recyklují, takže to není jistota. Pokud jsou v medníku staré tmavé plástve, tak víčka s největší pravděpodobností budou taky tmavá... Prostě na mastě jen ten nejčistší panenský vosk. Není divu že takový vosk se prodává za 1000,-/kg
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vyrábíte něco zajímavýho z vosku? Rád bych letos vyrobil nějaký dárky k vánocům z "vlastních" produktů a přemejšlim co by šlo udělat z vosku kromě svíček. Nemáte někdo nějakej zajímavej tip?
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Varroa rezistentní nešežete... Můžeš maximálně hledat včelaře co nepoužívají tvrdou chemii... Dyštak napiš... Prodávám oddělky na volné stavbě za 2000,-
    MAJA
    MAJA --- ---
    FIDEL: díky za tip, zkusím poptat ...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    MAJA: ja mam dobre zkusenisti s oddelky od holuba
    Včelařství Praha-Zbraslav: Domácí med
    http://vcelyzbraslav.blogspot.com/?m=1
    MAJA
    MAJA --- ---
    Plánuju od příštího roku včelařit - máte někdo tip, kde sehnat nějaké varoa rezistivní / chemií moc nepromořené oddělky ?
    MTO
    MTO --- ---
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MADFARMERXXX: v tom případě pošta :) jsme někde úplně u sebe a spolek by tě mohl zajímat.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOOTCHA: Bohužel netuším jaký spolek máš na mysli :) Včelnici mám kousek za Českou Lípou směrem na Děčín
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam