• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOOTCHA: Bohužel netuším jaký spolek máš na mysli :) Včelnici mám kousek za Českou Lípou směrem na Děčín
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MADFARMERXXX: bohužel ti s tim pomoct neumim, ale zajímalo y mě odkud ze severu jsi a jestli třeba nebudeš členem jednoho zdejšího včelařskýho uskupení :)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KUATO: Díky moc za kladnou reakci.

Včely mám převážně na 39x24 a některé na 39x17. Ta nízká RM má své velké výhody a ne jen kvůli volné stavbě, lépe se mi s tím pracuje a člověk nemusí být rambo, u více včelstvech je to už znát. Jinak ta 39x24 je taková hranice pro volnou stavbu. Důležitý vědět, že ani nedrátkuju! Hodně záleží na medometu jaký máš. Jinak jak je plást pristavěn ke straně, tak se to dá bez obav vytočit. Jak je přistavěn i ke spodní loučce, tak už vydrží jakékoliv zacházení. Já vytáčím i ty nedostavěné ke stěnám, občas se nějaký utrhne, ale to je výjmečně a kdybych vytáčel jen ty komplet vystavěné, tak úplně bez problému. Pokud drátkuješ, tak už se vůbec není čeho bát. Používám hoffmany a s těma je to trochu koplikovanější, takže bez 1cm proužku mezistěny se neobejdu, ale pokud máš obyč rámečky jde to i bez toho proužku. Vyndaj se mezerníky a zmenší se mezera mezi rámky, při příští kontrole se to posune, aby tam byla včelí mezera a nepoznáš rozdíl od mezistěny :) Teda jo poznáš, bude to hezčí :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MADFARMERXXX: respekt!

ad vsh - imho jestli je v tuto chvili nejaka forma vyzkumu co udelat, abychom vyzrali na varroazu, tak je to tohle. ac to u svych vcel nesleduju, protoze nemam na to casovou kapacitu, a tak Ti nijak nemohu pomoci, tak Ti drzim palce i vsem podobnymm badatelum, protoze vas vyzkum mozna jednou zachrani vcely nam vsem.

k te divoke stavbe - to mas na rm 39x24? nerozbiji se to prilis snadno v medometu? vzdycky jsem z toho mel ze zmineneho duvodu trochu strach (u tehle r.m.).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Zdravím vás, včelařím krátce, momentálně obhospodařuji necelých 80 včelstev, vše na volné stavbě, bez použití tvrdých akaricidů.
    Prosím je tu někdo ze severu, kdo má zdravé neošetřované včely? Jsou zmínky o opuštených včelnicích, o které se nikdo nestará a včely tam jsou několik let (ano může to být každý rok nový roj, ale také nemusí). Můj známý takové včely získal a prý je tam prokazatelné VSH chování. VSH chování je prokazatelné podle počtu plodných a neplodných samiček roztoče. Navíc se jedná o vlastnost, která se dobře přenásí do dalších generací. U kamaráda mam na příští rok objednané jeho matky, ale jak všichni víme, to co funguje na jednom místě, nemusí fungovat na jiném a pod. proto se ptám zde zda-li někdo z vás ví o takovém včelstvu, které přežívá v přírodě bez zásahů, či ho dokonce někdo z vás nemá ve svém ůle :) Také bych se moc rád dostal k materiálu od Leoše Dvorského, nemáte někdo matku, či dceru z jeho linie? S Leošm jsem si psal, ale matky bohužel neprodává. Budu moc rád za jakékoliv info či reakci.

Pokud by měl někdo zájem o oddělky, přijímám objednávky na rok 2019, cena 2000,- vyšetření na MVP mám a povolení k převozu mimo kraj zařídím.

foto jen pro potěchu oka :) oddělěk - 100% volná stavba, čistá dělničina

Hezký den

THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Pry na podzim...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: uz lisuji? Asi pred rokem jsem nekde cetla, ze to chystaji a pak uplne vypustila... :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: FIDEL: Jo, jo. Ja to mel taky na slovenskejch mezistenach. Bohuzel uz v jednu chvili jiny nemeli. Ale letos snad posbiram dost vosku na vlastni mezisteny, ktery si necham vylisovat u Lesu hlm Prahy. Ale je jasny, ze cast tech slovenskejch v tom zustane :-(
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    myslim, ze ste to vsichni nejak trefili a to vcetne tech slovenskejch mezisten, svislyho dratkovani a zrejme fakt nic moc stanoviste, na nejz furt prazi. pristi rok udelame hlavne strechu;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ACIDQA: slyšel jsem, že to trochu pančují parafínem - ušetří, ale teplotní vlastnosti jsou horší
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Imho nekvalitní mezistěna...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    FIDEL: měli jsme teď nějaké slovenské mezistěny a skoro na všech dostavěnejch takováhle díra... nějakej pitomej vosk a horko k tomu.
    Byly skoro nevytočitelný, propadalo se to už při odvíčkování... a to já jsem docela chirurg. :))

Svisle drátkujeme všechno a děje se to jen s těmahle mezistěnama, jinak vždycky úplně ok.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    to vite, ze precte
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ale jo, ja vim, nejak to tak vyplynulo z prirozene diskuze. predpokladam, ze Fidel si to precte a mozna neco z toho i aplikuje ve svym provozu :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ano, tak se postaram, aby ul prehrivan nebyl, protoze prehrivani ulu imho moc zdrave nebude, i kdyz jsou nazory, ze je to dobre proti varroaze, tak panbu vi. treba na strechu ulu polozim neco, nejakou prekazku, ktera cast tepla odlifruje, nebo dam jinou strechu. co ja vim - mam strechu z cerne ipy, ktera hodne zahriva a ja misto ni dam strechu plechovou, kterou natru na bilo nebo dam na ipu vlnitou lepenku..
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ja pouzivam svisle dratkovani 15 let (39x24) a jaktezivo se mi to nestalo. spis bych si tipl na prehrivani ulu, kterezto muze mit radu duvodu.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    FIDEL: nízký medníky jsou taky alternativou
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    to mi mohlo napadnout, dik
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tyjo já točil teda 3x a vždycky to bylo fajn. cca 60kg na dva úly s tim, že na jaře jedny byly fakt slabota. Naposled jsem jim še už jen odebrat souše s tim, že začnu krmit a ještě jsem dvaciáš poctivýho mazutu vytočil. A to je u nás teda pekelně sucho. Ale samá lípa.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    mate nekdo zkusenost s tim, ze se vam (snad vlivem velkych veder?) propadaji uz vystavene a castecne zaplnene ramky, takze nakonec v nich vezi dira? (ve tretim.nastavku se nam to deje furt, pricemz jde vzdy o dostavene mezisteny)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam