• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VESPER_INDIGO: Vcely z toho samozrejme nic nemaji pokud se nebavime o novem oddelku. Z toho ma akorat clovek, kterej jim takhle dokaze vzit vetsi mnozstvi drahoceneho medu a nahradi ho levnym cukrem. Med je pro vcely potrava jim na miru delana, kdezto cukr je zasiti doda jim energii, ale nijak vyrazne jim neprospiva. Existuji dnes jiz nahrazky za cukr, jako Apivital a Apifonda aj. ktere se snazi se priblizit slozeni medu. Obsahuje jednoduseji stravitelne cukry jako med, ale stale to neni med. I kdyz z meho pohledu lepsi nez cukr. Samozrejme drazsi, hure dostupny (nemaji ho v Supraci v akci) a tak pro vetsinu vcelaru zaroven i naprosto zbytecny marketingovy produkt. U oddelku prikrmovani cukrem/ medocukrovym testem podporuje rychlejsi rozvoj vcelstva ale oddelku nasbirany med neberes, takze na to jsi se asi neptal?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ne, ze by med nebyl vhodnejsi nez zpracovany cukr, protoze obsahuje minimalne vic probiotik, ale krome toho bohuzel byvaji medovicove medy problemovejsi na prezimovani. v pripade melacitoznich medu jsou tyto dokonce pro vcely na zimovani smrtici. proste je to slozite a neda se to shrnout jednoduse do skatule - kdo bere vcelam med a dava jim cukr je vrah a zlodej nebo neco takoveho.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jo. tak. med > energie :)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Díky, pánové.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VESPER_INDIGO: jarni med ani zadny jiny med nezaruci vcelam dostatek zivin pro stavbu jejich tel a tel jejich potomku. k tomu totiz cukry neslouzi. na to potrebujou bilkoviny, ktere maji v pylu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VESPER_INDIGO: ano. pomáhá to vyrovnávat výpadky snůšky, takže matka nemá pauzy v kladení. a krom toho je to i pohodlnější :)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    VODOMERKA: chápu, že tímhle dotazem tady provokuju. Ale provokace není mým cílem. Prostě mi není jasné, jak se to má a nedává mi to příliš smysl.

Tj. když jim necháš jarní med v medný komoře, tak mají dostatek živin na stavbu svých těl a potomků a nemají nedostatek a a a kdesi cosi?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VESPER_INDIGO: když se jim vezme medovicový med, který je hodně minerální, a nahradí vpodstatěbezezbytkustravitelným cukrem, omezí se tím riziko včelího průjmu. já jim nechávám jarní med v medný komoře.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Ahoj, co mají včely z toho, že se jim bere med ale-dává-cukr? Nebo je to celé ještě o něčem jiném? Prosím o vysvětlení, protože pouze z tohoto pohledu mi to přijde něco jako kdyby mi třeba někdo vzal novou Audinu se skvělou spotřebou, na kterou jsem si pracně šetřil a místo toho mi dal 20 let staré kolo s tím, že to kolo přece taky jezdí (když si opravím ten řetěz).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: Jo. Pán je svéráz :). Já už se s ním párkrát domlouval a dokonce se i jednou písemně pohádal :D. Nicméně mě zajímaly zkušenosti s bio medem :)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    evidentně není čas ani napsat větu, která by nezněla jak telegraf.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Už odpověděli!

"Neni cas, kurzy budeme delat dam vedet"

Mám rád tenhle prozákaznickej přístup :D
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DUSIN: tdy sem ho nekde videl
    Včelařské fórum – o včelách a včelaření - Plánky, výkresy a návody k výrobě
    https://www.vcelarskeforum.cz/forum-Planky-vykresy-a-navody-k-vyrobe
    DUSIN
    DUSIN --- ---
    Prosim nemate nekdo vykresy pro stavbu ulu a rojaku pro ramecky 39x24? Jsem zacinajici lama a docela by mi to pomohlo, po netu sem koukal, ale nenasel. Nez nasetrim na uly tak bych chtel zkusit neco postavit, diky moc a moc.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: on je to snad jednatel nebo nějakej jinak exponovanej člověk z PSNV. je lepší před ním pozitivně nezmiňovat ČSV, natož členství v něm.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Díkys. Napsal jsem jim na fáči. Na webovkách jim chcíp pes :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: jestli chce trochu něco jiného, tak tady - Dolní Křečany - http://www.romanovky.com/
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Neměl byste někdo tip na včelařskej kurz ideálně na Liberecku? Spíš obecnej, než specializovanej. Všechno to je někde na Moravě. Rád bych se někam zajel přiučit a dal to i tátovi k Vánocům, nebo narozkám.
    PAD
    PAD --- ---
    Můžete prosím někdo poradit jak vystavovat nějakou účtenku při prodeji medu ze dvora? Chci prodat med firmě, ale bez nějakého dokladu to nejde. Musím si kvůli tomu vyřídit živnost?
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Brukev: Tu záclonku jsem taky zkoušel, ale vůbec mi to nešlo, takže jsem zůstal u proužků z mezistěn :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam