• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DUSIN: tdy sem ho nekde videl
    Včelařské fórum – o včelách a včelaření - Plánky, výkresy a návody k výrobě
    https://www.vcelarskeforum.cz/forum-Planky-vykresy-a-navody-k-vyrobe
    DUSIN
    DUSIN --- ---
    Prosim nemate nekdo vykresy pro stavbu ulu a rojaku pro ramecky 39x24? Jsem zacinajici lama a docela by mi to pomohlo, po netu sem koukal, ale nenasel. Nez nasetrim na uly tak bych chtel zkusit neco postavit, diky moc a moc.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: on je to snad jednatel nebo nějakej jinak exponovanej člověk z PSNV. je lepší před ním pozitivně nezmiňovat ČSV, natož členství v něm.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Díkys. Napsal jsem jim na fáči. Na webovkách jim chcíp pes :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: jestli chce trochu něco jiného, tak tady - Dolní Křečany - http://www.romanovky.com/
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Neměl byste někdo tip na včelařskej kurz ideálně na Liberecku? Spíš obecnej, než specializovanej. Všechno to je někde na Moravě. Rád bych se někam zajel přiučit a dal to i tátovi k Vánocům, nebo narozkám.
    PAD
    PAD --- ---
    Můžete prosím někdo poradit jak vystavovat nějakou účtenku při prodeji medu ze dvora? Chci prodat med firmě, ale bez nějakého dokladu to nejde. Musím si kvůli tomu vyřídit živnost?
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Brukev: Tu záclonku jsem taky zkoušel, ale vůbec mi to nešlo, takže jsem zůstal u proužků z mezistěn :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: já tam normálně máznu podél ve středu horní loučky umístěné latičky štetečkem rozehřátý vosk. Udělá to takovou záclonku malinkou. Ale i tak někdy to vezmou křivě :)
    Zkosená loučka je většinou hodnocena jakože nic moc.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Stříkačka se mi roztekla... Z horni loučky mám udělanej mustr, abych ten proužek lípnul přesně do prostřed. Na kempingovém PB vařiči si rozehřeju vosk a lžičkou ten proužek zaleju z obou stran. Proužky musí být nařezané hezky rovně. K tomu mi posloužilo pravítko a kráječ na pizzu, který po každém řezu namáčím do horké vody. Řezu 3 mezistěny najednou. Udělám dyštak foto... Tenhe postup mi zatím vychazí nejlépe. Už jsem takhle udělal přes 2000 rámečků a zatím je to best... Proužek vosku ze stříkačky na horní loučce mi moc nefungoval.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BRUKEV: Nic složitého v tom nehledej :) Pokud to chceš mít pěkný, tak potřebujou nějakou předlohu. Já jim dávám 1cm proužek mezistěny přes celou horní loučku a to funguje dobře. Z jedný mezistěny mám proužky na 2 N. Tu zkosenou horní loučku jsem nezkoušel.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: na to sanceprovcely.cz mrknu Momentálně dostudovávám něco o volné stavbě, tak snad tam bude i něco jiného, než na klasickém včelforu.
    Letos jsem jel volnou stavbu a místy teda včelky stavily zajímavé tvary. Tak uvidíme na jaře, jak se jim podařilo přezimovat a jak půjde rozšiřování.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Děláte někdo medovinu ala šampaňské?
    Nedávno jsem u známého v Rakousko ochutnal 3+letou a byla naprosto famózní. Říkal, že zrání trvá minimálně 2-3 roky.
    Chystám se tam na výzvědy, tak sháním informace z dalších zdrojů. Čím víc budu připraven, tím líp :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MADFARMERXXX: Taky nechavam letos jedny vcely pokusne na medu...a zaroven bez Varidolu...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: pod MK jasně. buď nízké rámky s mezistěnama, nebo i samotné. na rozšiřováním si tak nějak hlídám třešeň ptačí + aby měli MK zase plnou (jarního medu). Rozdíl ve spotřebě jsem neřešil. každopádně výhoda je, že nemám v úlu žádný cukr a můžu vytočit cokoliv (nepíšu všechno!) :).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    VODOMERKA: Tak to je super. Já letos poprvé zimuji některá včelstva jen na medu. Jinak všem ostatním jsem nechal po posledním medobraní cca 10kg medu + jsem dokrmil 36litru cukrového roztoku, takže u ostatních včelstvech sem tu komoru vybudoval pomocí cukru. Jsem na to příští rok zvědavej...

Měl bych pár otázek :)
    Když nemáš souše, rozšiřuješ pod mednou komoru? Kdy provádíš první rozšíření prostoru? L.D. dává první stavební nástavky už zacátkem dubna. Pozoroval jsi menší spotřebu zásob o 1/3 - 1/4?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MADFARMERXXX: nechávám celoročně mednou komoru, bez dokrmování. za 5 let mi vždycky vyzimovala všechna včelstva (byť jich není moc - 5-6).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Aktuální.. http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Jak%20d%C3%BDch%C3%A1%20v%C4%8Delstvo.pdf

Necháváte folii na zimu? Tam kde mám otevřená dna, nechávám a tam kde mám pevná dna bez větrání dávám místo folie plachetku a na to nízký prázdny nástavek.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Sršeň asijská dobývá Evropu, u nás může ničit včelstva do čtyř let - iDNES.cz
    https://hobby.idnes.cz/...invazni-druhy-f4p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A181025_130736_hobby-mazlicci_bma
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Dropbox - kupredu_do_minulosti--22_09_2015_1830--vcelstva_krmena_medem_spotrebuji_o_tretinu_mene_zasob_a_jsou_mnohem_vitalnejsi_nez_kd.mp3
    https://www.dropbox.com/..._spotrebuji_o_tretinu_mene_zasob_a_jsou_mnohem_vitalnejsi_nez_kd.mp3?dl=0
    Rozhovor s Leošem Dvorským v pořadu Kupředu do minulosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam