• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: No já junky dostal naprosto čistý bez brouka, první sezona ok, druhou sezonu jsem se tomu kvůli dlouhodobýmu pobytu v zahraničí moc věnovat nemohl a skončilo to napadením v řádu stovek (v případě jednoho včelstva spíš v řádu tisíců) brouků. Letos jsem klíckoval v sezoně (na doporučení Koblihy) a když jsem teď čistil podložky kvůli měli, tak jsem tam pár brouků taky našel skoro v každém včelstvu (aktuálně jich mám 5), ale opravdu tak do deseti max. na jedno včelstvo. To není samozřejmě ideál, ale v porovnáním s minulým rokem kdy jsem byl víceméně smířenej s tím, že bude štěstí když mi přežije jedno včelstvo, tak je to zlatý (i když uvidím jaká bude situace na jaře).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOURR: Junky sem kupoval loni takže, ted s nimi pojedu první sezónu. Schválně obě včelstva s Junkou nechávám bez léčení ať se ukáže co je pravdy na tech Koblihovo pohádkách :))... Jinak
    kontroloval sem všech 70 zimovaných včelstev a ani jeden úhyn, 2 nejslabší oddělky to možná nedaj, ale podle mého úhyny do 10% jsou přirozené a určitě bych se jim nebránil, nic nezachranuji... 5-6 včelstev nechávám ůplně bez ošetření na testy
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FIDEL: Fakt? No ja sem zvedavej, co mi zbude v Praze. Sem tam byl o vikendu a taky bylo kolem ulu mrtvo...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    my za ctyr ted prisli o dve:(
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THEO_PHIL: U nás to taky vypadá zle. 3 úly jsou prázdný, zbylý 4 nic moc. Bylo dlouho teplo, hodně plodu = hodně kleštíka.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Pri cisteni podlozek od meli jsem zjistil, ze vsechny ctyri vcelstva v jedny lokalite sou kaput. Pry se mi kvuli varoaze asi nenarodila zimni generace vcel :-(
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: Ahoj, reaguju sice dost pozdě, ale jaká je tvoje dosavadní zkušenost/spokojenost s junkou v porovnání s jinými?
    Mám je taky, letos s nimi začínám čtvrtou sezonu a nic jiného jsem zatím nechoval, takže u mne možnost srovnání nula...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Hezké svátky a nový rok všem :) Já každoroční oteplení kolem slunovratu využil k aplikaci Varromedu ( Loni sem sublimoval, ale je to náročné a nebezpečné) Pokud toto ošetření provedete svědomitě a ve včelstvu bez plodu, stačí pouze jedno ošetření a víc jich ani nedělám... Problém je s odběrem měli. Tu musíte odebrat před ošetřením, protože po KS to padá 4-6 týdnů...

KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Hlavně je potřeba říct, že včely toho medu vytvořej víc, než reálně spotřebujou. Takže pokud to děláš jako třeba vodoměrka, tak je to tvými slovy jako bys měl na dvoře 3 audiny a 2 by ti někdo sebral za cenu toho, že se o tebe tak trochu postará, zbaví tě parazitů, dodá vodu, nebo tak :)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VESPER_INDIGO: Vcely z toho samozrejme nic nemaji pokud se nebavime o novem oddelku. Z toho ma akorat clovek, kterej jim takhle dokaze vzit vetsi mnozstvi drahoceneho medu a nahradi ho levnym cukrem. Med je pro vcely potrava jim na miru delana, kdezto cukr je zasiti doda jim energii, ale nijak vyrazne jim neprospiva. Existuji dnes jiz nahrazky za cukr, jako Apivital a Apifonda aj. ktere se snazi se priblizit slozeni medu. Obsahuje jednoduseji stravitelne cukry jako med, ale stale to neni med. I kdyz z meho pohledu lepsi nez cukr. Samozrejme drazsi, hure dostupny (nemaji ho v Supraci v akci) a tak pro vetsinu vcelaru zaroven i naprosto zbytecny marketingovy produkt. U oddelku prikrmovani cukrem/ medocukrovym testem podporuje rychlejsi rozvoj vcelstva ale oddelku nasbirany med neberes, takze na to jsi se asi neptal?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ne, ze by med nebyl vhodnejsi nez zpracovany cukr, protoze obsahuje minimalne vic probiotik, ale krome toho bohuzel byvaji medovicove medy problemovejsi na prezimovani. v pripade melacitoznich medu jsou tyto dokonce pro vcely na zimovani smrtici. proste je to slozite a neda se to shrnout jednoduse do skatule - kdo bere vcelam med a dava jim cukr je vrah a zlodej nebo neco takoveho.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    jo. tak. med > energie :)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Díky, pánové.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VESPER_INDIGO: jarni med ani zadny jiny med nezaruci vcelam dostatek zivin pro stavbu jejich tel a tel jejich potomku. k tomu totiz cukry neslouzi. na to potrebujou bilkoviny, ktere maji v pylu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VESPER_INDIGO: ano. pomáhá to vyrovnávat výpadky snůšky, takže matka nemá pauzy v kladení. a krom toho je to i pohodlnější :)
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    VODOMERKA: chápu, že tímhle dotazem tady provokuju. Ale provokace není mým cílem. Prostě mi není jasné, jak se to má a nedává mi to příliš smysl.

Tj. když jim necháš jarní med v medný komoře, tak mají dostatek živin na stavbu svých těl a potomků a nemají nedostatek a a a kdesi cosi?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VESPER_INDIGO: když se jim vezme medovicový med, který je hodně minerální, a nahradí vpodstatěbezezbytkustravitelným cukrem, omezí se tím riziko včelího průjmu. já jim nechávám jarní med v medný komoře.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Ahoj, co mají včely z toho, že se jim bere med ale-dává-cukr? Nebo je to celé ještě o něčem jiném? Prosím o vysvětlení, protože pouze z tohoto pohledu mi to přijde něco jako kdyby mi třeba někdo vzal novou Audinu se skvělou spotřebou, na kterou jsem si pracně šetřil a místo toho mi dal 20 let staré kolo s tím, že to kolo přece taky jezdí (když si opravím ten řetěz).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: Jo. Pán je svéráz :). Já už se s ním párkrát domlouval a dokonce se i jednou písemně pohádal :D. Nicméně mě zajímaly zkušenosti s bio medem :)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    evidentně není čas ani napsat větu, která by nezněla jak telegraf.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VODOMERKA: Už odpověděli!

"Neni cas, kurzy budeme delat dam vedet"

Mám rád tenhle prozákaznickej přístup :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam