• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZOOEY: optimální je 98% líh z lékárny. a ten pak naředit. v opačném případě (slabší alkohol) nedochází k rozpuštění některých látek v propolisu. propolis je dobrý zmrazit a co nejvíc rozdrobit. a pak v tom alkoholu jednou za čas promíchat. bavíme se o propolisu, nebo co je myšleno tím chuchlem?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ahoj, prosim o radu. omluvte laicky dotaz, nevimnic, zajimam se. ted uz i nucene - probehl komunikacni sum se spratelenym vcelarem, misto tinktury mejme paleoloticko-vetrelci chuchel v kelimku .)

co nejjednoduseji poridit a kde + jak s tim nejrychleji nalozit ku stavu tinktury? velmi zakladni osnovu cca vim. vyfiltrovanim jsem zjistila (s opravdu prekvapivym prekvapenim ala amerika), ze se da vlastne pouzit treba i vysokoprocentni vlastni zabavnejsi alkohol, vec do toho hodit a cekat (?). ma se to nejak urychlovat? dat to predpokladam do nejaky sterilni, asi skleneny nadoby, a nechat rozpustit (samovolne v tme, tichu, pokojove)? a je lepsi jit pro lih do lekarny, nebo muzu teda pouzit i neco zabavnejsiho..? dekuju moc! idealne polopate v hrubych bodech... dekuju predem tisic!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: na dvorského jsem už zběžně mrknul. Chce to tomu holt dát plnohodnotný víkend studia.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BRUKEV: Tady třeba ti to pomůže: http://dvorsky.leos.sweb.cz/Sance_pro_vcely/med_komora_v_NN_2.pdf
    klidne přehoď jako je to v tom schématu, ať je to nakopne. U kmenového už přehazovat nemusíš a nebo se volí metoda posunu(netrhá se plodové tělěso, jako je to u klasickeho prohazování, ale jen se přidá prázdný nad pl. těleso)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: kurňa, kurňa, furt není čas si k tomu sednout a nastudovat to. Já právě jedu volnou stavbu, zimuju první zimu na dvou L2/3, takže nejvyšší čas nastudovat, jakou metodiku zvolím na medníky. Zda to celé rotovat, nebo právě nechat plodové nástavky jen dole a medníky si držet zvlášť panenské.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Zapoměl jsem na důležitou věc, že když skladujeme pouze panenské souše, nemusíme pravidelně sířit, nebo mít chlazený sklad. Nezakladené souše zavíječ nenapadá :)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Já si nic neznačím. Je to podle mě zbytečná práce na víc. Kouknu na plást a vidím. To že je ten plást v ůle treba 3-4 roky ještě nemusí znamenat, že je na vytavení. Pokud neprehazuješ nástavky, tak plástve v medníku můžeš mít i 10 let a nemusejí být ani jednou zakladené...
    Hodně se takhle včedlaří v zahraničí... V plodových plástvech s košilkami jsou vždy nějaké patogeny, takže je důležité tyhle plástve mezi včelstvy nemíchat. Proto velkovčelaři mají v medníkách pouze panenské plástve... Za mě je nejlepší plástve mezi včelstvy vůbec nemíchat, teda za předpokladu, že máme volnou stavbu, jinak je to jedno co se týče architektury díla a velikosti buňek
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: označíš si stáří, druhy rámků, trubčina, co chceš
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: můžeš si tím značit, co chceš. třeba stáří podle barvy značky matky. nebo stavební rámky. kdeco :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    VODOMERKA: to už jsem taky viděl, to má teda značený stáří ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: táta si na horní loučku dává barevný napínáčky (barevný nereznou)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Zatím se kloním k variantě, že udělám pár rámků s mezistěnama z koupeného vosku, aby měly holky něco do začátku a ze zbytku udělám jen proužky, aby si to dostavěly.

Značí si někdo rámky, aby se v tom nějak po létech orientoval ? Nebo to odhadujete jenom podle stavu olezlosti/zalepení voskem nebo propolisem ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Začátkem června jsem dovezl pětirámkové oddělky L2/3. Ke zděšení všech v okolí jsem od počátku jel volnou stavbu. Vystaveny dva nástavky, třetí by nestihly, ale někdo zvládne i to. Takže jde to i bez mezistěn. Jen jsem krmil, krmil, krmil.
    Uvidím, kolik včelstev dá zimu. Plus teda docela plavu v metodikách na jarní rozvoj a vedení, někdo podstaví, někdo nadstaví, někdo nerotuje vůbec. Někdo nemíchá plodiště s medníkem, jiný to točí a tím odebírá staré plásty. Další jedou na mednou komoru.
    Tím chci říct, že to jde i bez mezistěn. Ano, něco málo si dodáš na původních oddělcích. Ale jak jistě tušíš, ve včelách nic nebude ze dne na den, chce to čas. I ten přechod na svůj vosk. A nejlepší k pokoře a přemýšlení je to, že když během sezony něco poděláš, či zkusíš a nefunguje to, tak na nápravu máš až další rok. Který může mít uplně jiné podmínky a tedy proměnné :D
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: mám Včelařství I od PSNV, byl jsem v létě na basic kurzu od LŠNV, ale potřebuju si to trochu refreshnout ...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Doporučuji načíst si základy. Kdyby si chtěl doporučit nějaké odkazy, tak napiš pm. Oddělek ve chvíli prodeje musí mít mladou a dobře kladoucí matku.
    Můžu doporučit knihu L.L. Langstrotha, která je přes svůj věk maximálně revoluční a většina z toho co se tam píše platí do dnes. Hodně se tam právě píše o tvorbě a následné péči o mladá včelstva. Dále můžu doporučit knihu Včelaříme jednoduše od naseho nemeckého souseda Liebiga.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Asi záleží na počasí, počítám, že oddělky budou v průběhu července ... a jeden oddělek bude na jiné rámkové míře a matku budu dodávat asi odjinud (nechci spoléhat, že si vychovají svojí).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Pokud není snůška, nebo pokud nekrmíme, tak stavba neprobíhá... U oddělku je lepší přikrmovat i ve snůšce, protože chceme aby vystavěl maximum a šel do zimy co nejsilnější.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: ad hodně záleží jak krmíš - z krmení berou jen energii na sbírání surovin na výrobu vosku a mají se dobře, takže plodují nebo se to krmení podílí jinak na stavbě díla ?
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: No typicky oddělek dostanu na 5-ti rámkách s plástvema/včely/plod/med takže nějaký cizí vosk do toho stejně dostanu. Časem ho z koloběhu můžu vyřadit.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Tomu nerozumím. Jak nebudou 100% čistý? Co se týče roztoče, tak to nebudou žádné včely čisté. Roztoče se už nikdy nezbavíme. Ani tomu 1 nástavku před zabydlením nerozumím :)... Na mezistěnách jim to jde samozřejmě rychleji to je jasné, ale pokud dostaneš slušnej oddělek, tak 2 NN volné stavby musí do zimy vystavět, někdo je dostane i na 3, hodně záleží jak krmíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam