• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: označíš si stáří, druhy rámků, trubčina, co chceš
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: můžeš si tím značit, co chceš. třeba stáří podle barvy značky matky. nebo stavební rámky. kdeco :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    VODOMERKA: to už jsem taky viděl, to má teda značený stáří ?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAJA: táta si na horní loučku dává barevný napínáčky (barevný nereznou)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Zatím se kloním k variantě, že udělám pár rámků s mezistěnama z koupeného vosku, aby měly holky něco do začátku a ze zbytku udělám jen proužky, aby si to dostavěly.

Značí si někdo rámky, aby se v tom nějak po létech orientoval ? Nebo to odhadujete jenom podle stavu olezlosti/zalepení voskem nebo propolisem ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Začátkem června jsem dovezl pětirámkové oddělky L2/3. Ke zděšení všech v okolí jsem od počátku jel volnou stavbu. Vystaveny dva nástavky, třetí by nestihly, ale někdo zvládne i to. Takže jde to i bez mezistěn. Jen jsem krmil, krmil, krmil.
    Uvidím, kolik včelstev dá zimu. Plus teda docela plavu v metodikách na jarní rozvoj a vedení, někdo podstaví, někdo nadstaví, někdo nerotuje vůbec. Někdo nemíchá plodiště s medníkem, jiný to točí a tím odebírá staré plásty. Další jedou na mednou komoru.
    Tím chci říct, že to jde i bez mezistěn. Ano, něco málo si dodáš na původních oddělcích. Ale jak jistě tušíš, ve včelách nic nebude ze dne na den, chce to čas. I ten přechod na svůj vosk. A nejlepší k pokoře a přemýšlení je to, že když během sezony něco poděláš, či zkusíš a nefunguje to, tak na nápravu máš až další rok. Který může mít uplně jiné podmínky a tedy proměnné :D
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: mám Včelařství I od PSNV, byl jsem v létě na basic kurzu od LŠNV, ale potřebuju si to trochu refreshnout ...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Doporučuji načíst si základy. Kdyby si chtěl doporučit nějaké odkazy, tak napiš pm. Oddělek ve chvíli prodeje musí mít mladou a dobře kladoucí matku.
    Můžu doporučit knihu L.L. Langstrotha, která je přes svůj věk maximálně revoluční a většina z toho co se tam píše platí do dnes. Hodně se tam právě píše o tvorbě a následné péči o mladá včelstva. Dále můžu doporučit knihu Včelaříme jednoduše od naseho nemeckého souseda Liebiga.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Asi záleží na počasí, počítám, že oddělky budou v průběhu července ... a jeden oddělek bude na jiné rámkové míře a matku budu dodávat asi odjinud (nechci spoléhat, že si vychovají svojí).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Pokud není snůška, nebo pokud nekrmíme, tak stavba neprobíhá... U oddělku je lepší přikrmovat i ve snůšce, protože chceme aby vystavěl maximum a šel do zimy co nejsilnější.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: ad hodně záleží jak krmíš - z krmení berou jen energii na sbírání surovin na výrobu vosku a mají se dobře, takže plodují nebo se to krmení podílí jinak na stavbě díla ?
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: No typicky oddělek dostanu na 5-ti rámkách s plástvema/včely/plod/med takže nějaký cizí vosk do toho stejně dostanu. Časem ho z koloběhu můžu vyřadit.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Tomu nerozumím. Jak nebudou 100% čistý? Co se týče roztoče, tak to nebudou žádné včely čisté. Roztoče se už nikdy nezbavíme. Ani tomu 1 nástavku před zabydlením nerozumím :)... Na mezistěnách jim to jde samozřejmě rychleji to je jasné, ale pokud dostaneš slušnej oddělek, tak 2 NN volné stavby musí do zimy vystavět, někdo je dostane i na 3, hodně záleží jak krmíš.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: Mno stejně mám dohodnuté dva oddělky a ani jeden nebude 100% čistý. Tak uvažuju do každého úlu cca 1 nástavek už s předzabydlením.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Přijde ti to moc? Tak to bys měl dostudovat + i - :) A ta chemie v tom vosku ne? Po více jak 30 letech používání tvrdých akaricidů, ketré se rozpouštej v tucích(takže i ve vosku), bych ani svíčku z takové mezistěny nezapálil.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: To jsem původně chtěl, ale čím dál tím víc mi toho přijde na včely moc.

Chci začít s dvěma úly a počítám, že by rok, spíš dva, nevyráběly nic než vosk a mladé :-)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Nejlepší rada jakou můžes dostat je: Začni rovnou bez mezistěn :-D a pokud schaníš mezistěny jen na počáteční proužky, tak hledej zpracovatele, který je pod dohledem SVS
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOUR: Vnímám to stejně. Matka je schopná denně naklást víc vajíček než sama váží a my tu obrovskou energii zavřeme na měsíc do klícky. Když už tak bych se přikláněl k tomu izolátoru, kde ja matka uvězněná na 1-2 rámečkách
    MAJA
    MAJA --- ---
    Chystám se letos začít a chci pořídit úly langstroth 2/3. Poradíte, kde nakoupit voskové mezstěny ? Eshop nebo Praha/SČ ...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    POMYJAN: Tak jako to si netroufám hodnotit, ale úplně přirozený to pro ně asi nebude, i když v případě náhlého úmrtí matky může dojít k výpadku plodování kdykoliv v sezoně, ale jasně, je něco jiného matku nemít a vědět o tom a něco jiného ji mít zavřenou, ale díky feromonu pořád vědět, že tam je, ale neploduje.
    Já jsem klíckoval ve třech úlech (dva oddělky jsem samozřejmě nechal být). U dvou včelstev vše proběhlo dle Koblihova "manuálu" a dokonce jsem z těch včelstev stočil dohromady asi 20 kg medu (u nás bylo hrozný sucho, velmi mizerná snůška letos byla). No ale v tom třetím úle se mi na matku vykašlaly, nechaly ji chcípnout v klícce a vypěstovaly si novou matku. Tenhle úl se na jaře jevil nejsilnější, ale vše co přinesly spotřebovaly na krmení plodu.
    Jakou strategii zvolím letos ještě nevím, rozhodnu se na jaře kolik toho přežije a jaké bude případně napadení kleštíkem.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: Na "nastudování" Dvorského s teprve chystám, takže porovnat nemůžu ani teoreticky, ale osobně mi je sympatičtější přírodnější cesta, to je jasné. Holt nic nové pod sluncem, co včelař, to názor ;)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOUR: Ano já vím, znám důvody klíckování... Hlavní je podle mě si ríct jak chceme včelařit. Jestli s maximálním medným výnosem a beze ztrát(mluvím o chtěných ztrátách(mrzáci)) tak jako Kobliha(živí ho to) a nebo druhá cesta je vést včelstvo přirozeně, jako třeba Leoš Dvorský... Přirozeně vedené včelstvo ukončí plodování v době kdy kobliha ještě krmí na zimu. Tím pádem je pro mě klíckování zbytečné, protože to přirozeně vedené včelstvo ukončí plodování klidně o 2 měsíce dříve ... Letos sem si to ověřoval pomocí teploměrů. Nekterá včelstva se ovšem znova rozplodovala, proto byl teplý podzim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam