• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Trochu OT, ale stejne se mi moc libi:

Největší včelu na světě objevili v Indonésii po téměř 40 letech – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...98033-nejvetsi-vcelu-na-svete-objevili-v-indonesii-po-temer-40-letech.html
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám ze sedmi produkčních a dvou oddělků přezimoval jeden oddělek :(
    PAD
    PAD --- ---
    Já maceruju už druhým rokem v konzumním 80%lihu: https://destilaty.heureka.cz/lih-konzumni-1-l/# . Vychází to výrazně levněji, než lékarenský líh, a používám běžně i k vnitřnímu užití:) . Slivovice nebo jiné pálenky z ovoce by mi přišla škoda..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Už podněcujete nebo je ještě brzo?
    Včera jsem využil prvních proletů a koukl se do úlů, 1 včelstvo z 5 zimu nedalo, bylo tam jen několik desítek mrtvých včel, zásoby sladiny skoro všechny pryč, pylu tam bylo dost. Přitom tohle včelstvo bylo minulou sezonu druhé nejsilnější, mám podezření na virovou nákazu, ale to je jen domněnka, kterou nemám jak potvrdit...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Já propolis maceruju spolu s konopím v litrové ALPĚ. Alpa ma 60%
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    VODOMERKA: to jsem nezminila, asi teda napred budu zkouset na pulce nebo casti objemu, ale i tak neni vyloucene, ze se to napoprvy nezadari - plati teda i relativne pristupna nakladovost u toho lekarenskeho lihu..? plati, ze tedy ta puvodni rada je zlaty stred?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Já si tinktury dělám v isopropyl alkoholu. Není to u nás moc tradiční, ale pro zevní použití nebo pro přípravu směsi např. na kloktání to ničemu nevadí. A voní mi to víc :-)

Tchán zase používá lihobenzin.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: je drahý a téměř neprodejný. snad jenom po 100ml.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: jj, ale absolutni lih z lekarny je drahy jak prase, realne pro normalni ucely je dostacujici jakakoliv domaci palenka po druhe destilaci nez se naredi, ta miva kolem 70proc.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    VODOMERKA: rozumim, ano, dodatecne redeni jsem uz cetla, pred akci si projdu jeste do detailu vsechny body do detailu. jeste jednou dekuju! nasla jsem jako zajimavy tip/prostredek na postup struhadlo a odstredeni pri proplachu, coz zni taky dobre (v tom chuchvalci asi, jak vy asi teda dobre vite, asi muze byt kdeco)).

(jsem zvedava a tesim se na vysledek - vlastne jsem rada, ze si takhle neplanovanou prilezitosti muzu zkusit. jeden jiny vcelar, mi s duverou "pujcoval"/sveroval ruzne funkce pri kontrole sverencu, napriklad vytvareni dymu), tak doufam, ze jsou silne predpoklady pro zdar, haha) ...drzte palce!)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZOOEY: ne. ředit až po rozpuštění většiny propolisu.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    VODOMERKA: moc dekuju! ano, je to tak - bylo to receno zn. "expresivne", rozhodne ne nijak pejorativne))

zmrazeni, rozdroleni rozumim, ten lih redit jeste pred - nakolik (a ... vodou?) cetla jsem i varianty, ze nad 40% alkohol lze pouzit, nakolik je teda optimum? vim, kolik mel hotovy i oficialni propolis-tinktura, ktery jsem drive mela, cca podle textu na etiketach, ale budu to delat od oka nebo klasicky "v kuchyni" vybaveni specialni nemam
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZOOEY: optimální je 98% líh z lékárny. a ten pak naředit. v opačném případě (slabší alkohol) nedochází k rozpuštění některých látek v propolisu. propolis je dobrý zmrazit a co nejvíc rozdrobit. a pak v tom alkoholu jednou za čas promíchat. bavíme se o propolisu, nebo co je myšleno tím chuchlem?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ahoj, prosim o radu. omluvte laicky dotaz, nevimnic, zajimam se. ted uz i nucene - probehl komunikacni sum se spratelenym vcelarem, misto tinktury mejme paleoloticko-vetrelci chuchel v kelimku .)

co nejjednoduseji poridit a kde + jak s tim nejrychleji nalozit ku stavu tinktury? velmi zakladni osnovu cca vim. vyfiltrovanim jsem zjistila (s opravdu prekvapivym prekvapenim ala amerika), ze se da vlastne pouzit treba i vysokoprocentni vlastni zabavnejsi alkohol, vec do toho hodit a cekat (?). ma se to nejak urychlovat? dat to predpokladam do nejaky sterilni, asi skleneny nadoby, a nechat rozpustit (samovolne v tme, tichu, pokojove)? a je lepsi jit pro lih do lekarny, nebo muzu teda pouzit i neco zabavnejsiho..? dekuju moc! idealne polopate v hrubych bodech... dekuju predem tisic!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: na dvorského jsem už zběžně mrknul. Chce to tomu holt dát plnohodnotný víkend studia.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    BRUKEV: Tady třeba ti to pomůže: http://dvorsky.leos.sweb.cz/Sance_pro_vcely/med_komora_v_NN_2.pdf
    klidne přehoď jako je to v tom schématu, ať je to nakopne. U kmenového už přehazovat nemusíš a nebo se volí metoda posunu(netrhá se plodové tělěso, jako je to u klasickeho prohazování, ale jen se přidá prázdný nad pl. těleso)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MADFARMERXXX: kurňa, kurňa, furt není čas si k tomu sednout a nastudovat to. Já právě jedu volnou stavbu, zimuju první zimu na dvou L2/3, takže nejvyšší čas nastudovat, jakou metodiku zvolím na medníky. Zda to celé rotovat, nebo právě nechat plodové nástavky jen dole a medníky si držet zvlášť panenské.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Zapoměl jsem na důležitou věc, že když skladujeme pouze panenské souše, nemusíme pravidelně sířit, nebo mít chlazený sklad. Nezakladené souše zavíječ nenapadá :)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Já si nic neznačím. Je to podle mě zbytečná práce na víc. Kouknu na plást a vidím. To že je ten plást v ůle treba 3-4 roky ještě nemusí znamenat, že je na vytavení. Pokud neprehazuješ nástavky, tak plástve v medníku můžeš mít i 10 let a nemusejí být ani jednou zakladené...
    Hodně se takhle včedlaří v zahraničí... V plodových plástvech s košilkami jsou vždy nějaké patogeny, takže je důležité tyhle plástve mezi včelstvy nemíchat. Proto velkovčelaři mají v medníkách pouze panenské plástve... Za mě je nejlepší plástve mezi včelstvy vůbec nemíchat, teda za předpokladu, že máme volnou stavbu, jinak je to jedno co se týče architektury díla a velikosti buňek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam