• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZOIDBERG: : není potřeba žádná izolace. Otestováno v prosinci venku, bylo tak 4nad nulou. Vyvíječ má 2000W.
    Takovýhle
    Potřeby pro včelaře : Vyvíječ páry k vařáku vosku - 2 kW
    https://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/vyvijec-pary-k-varaku-vosku-2-kw
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BOUMRY: Máš ten barel ještě nějak izolovaný, třeba mirelonem? Vyviječ páry mám taky, ale žádný extra výkon určitě nemá a už uvažuji, že alespoň zkusím zabránit zbytečným ztrátám. Úplně nejlepší získávání vosku je v kombinaci kotle a ždímačky na vosk, ale to už je jiná investice.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MRTS: přesně jako u nás, 6 včelstev pryč, velkej spad, přežil jeden oddělek, ale ten teď hezky pracuje
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: mám to podobně. z pěti včelstev dvě uhynuly na zásobách (nepřelezly do MK), dvě byly vybraný (předpokládám spíš loupež, než že by neměly dost zásob). a přežil (v parádní kondici) jenom loňský oddělek.
    tak ten už je teď po nátěru a fumigaci :).
    MTO
    MTO --- ---
    u nas vceli apokalypsa ve vsi. souded 1 - patery pryc, soused 2 - troje pryc, a ja ze trech zbyly jedny :-(

pravdepodobne loupez. jsou tu nekde divoky. vcera sme mely schuzi vcelarskou a vsechno varoa negativni...
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD: V létě jsem měl 6 včelstev.
    Jedno bylo špatné, nedočkalo se podzimu. (Nešlo do síly, velký spad kleštíka. Vyřezával jsem trubčinu, lil kyselinu - měl jsem ho rovnou přemést na mezistěny.)
    V prosinci už byly padlé 2.
    Během ledna padly další 2 - plno zásob, úl téměř bez včel.
    Zbývající byl loňský oddělek, je to teď pěkné včelstvo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: u nas zahrada (4 produkcni vcelstva, 7 oddelku) prezilo zatim vsechno, kocovak, kde mam 12 produkcnich vcelstev, tam pojedem asi o vikendu, ale kdyz jsem odebiral v lednu mel, tak to vypadalo ok.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Tavidlo jsme řešili tady.
    BOUMRY:
    Vytavoval jsem v tom napadené rámky zavíječem včetně zásob. Vosk jsem pak převaril, vyčistil. Rámky a úly opálil hořákem.
    PAD
    PAD --- ---
    Jeste jeden dotaz: muzete prosim nekdo doporucit tavidlo na vosk, ktere zvladne i ramky se zasobami? Nechce se mi ty ramky po tech padlych vcelstvech palit. Nebo myslite, ze je to lepsi to cele spalit? Diky!
    PAD
    PAD --- ---
    Kolik vam prezimovalo vcelstev? Me na stanovisti na Praze 6 / Brevnov padly 4 ze 7 vcelstev. Dvoje byly lonske oddelky. Nepadly na hlad, ale mely velke mnozstvi mrtvolek uz na podzim, taky velky spad klestiku - myslim tedy, ze to byl prave duvod. Oslabeni zimni generace, viry, atp.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Česky stručný abstrakt originálního článku
    Včely přestávají tančit. Na našich polích už to zřejmě nemá smysl — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...45680-vcely-prestavaji-tancit-na-nasich-polich-uz-zrejme-nema-smysl
    Original
    Honeybees forage more successfully without the “dance language” in challenging environments | Science Advances
    http://advances.sciencemag.org/content/5/2/eaat0450
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCOURR: nepodnecuju. Včely mě neživí, akorát to dělá bordel.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Trochu OT, ale stejne se mi moc libi:

Největší včelu na světě objevili v Indonésii po téměř 40 letech – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...98033-nejvetsi-vcelu-na-svete-objevili-v-indonesii-po-temer-40-letech.html
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Nám ze sedmi produkčních a dvou oddělků přezimoval jeden oddělek :(
    PAD
    PAD --- ---
    Já maceruju už druhým rokem v konzumním 80%lihu: https://destilaty.heureka.cz/lih-konzumni-1-l/# . Vychází to výrazně levněji, než lékarenský líh, a používám běžně i k vnitřnímu užití:) . Slivovice nebo jiné pálenky z ovoce by mi přišla škoda..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Už podněcujete nebo je ještě brzo?
    Včera jsem využil prvních proletů a koukl se do úlů, 1 včelstvo z 5 zimu nedalo, bylo tam jen několik desítek mrtvých včel, zásoby sladiny skoro všechny pryč, pylu tam bylo dost. Přitom tohle včelstvo bylo minulou sezonu druhé nejsilnější, mám podezření na virovou nákazu, ale to je jen domněnka, kterou nemám jak potvrdit...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Já propolis maceruju spolu s konopím v litrové ALPĚ. Alpa ma 60%
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    VODOMERKA: to jsem nezminila, asi teda napred budu zkouset na pulce nebo casti objemu, ale i tak neni vyloucene, ze se to napoprvy nezadari - plati teda i relativne pristupna nakladovost u toho lekarenskeho lihu..? plati, ze tedy ta puvodni rada je zlaty stred?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Já si tinktury dělám v isopropyl alkoholu. Není to u nás moc tradiční, ale pro zevní použití nebo pro přípravu směsi např. na kloktání to ničemu nevadí. A voní mi to víc :-)

Tchán zase používá lihobenzin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam