• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Jdou do kotle. Stejně je to samej cukr z tech oddelku a neni toho zas tolik abych se s tim patlal
    MAJA
    MAJA --- ---
    teď řeším jestli vůbec vrtat díry na očka na nástavky - llangstroth 2/3
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: zasoby neresim - znamená vytočím nebo jdou do kotle při tavení vosku ?
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Má efekt, ale musí to být mráz trvajici urcitou dobu a myslim ze -18°. Dá se to dohledat. Stejně tak když se prevari zasoby z uhynuleho vcelstva muzem je dal pouzit. Ramecky misto koupani v chemicke lazni muzeme nechat na slunci a UV zareni se taky postara o dezinfekci... Snažím se hledat ty nejjednodusi postupy, takze plastve po uhynulych oddelkach roztridim, ty pouzitelne pouziji do vybranych vcelstev v ramci selekce a zbytek vytavim a zasoby neresim.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Počítám, že by to mělo fungovat spíš jen proti zavíječům - na viry/bakterie ten mráz asi nebude mít kýžený efekt.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Vymrazování kvli čemu?? Kvůli virům a bakteriím v plastvech a zasobach po uhynu? Nebo snad jen kvuli zavijecum?
    MAJA
    MAJA --- ---
    Zkoušel někdo vymrazování ? Mělo by se prý opakovaně, tuším po cca 9-10 dnech.
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Vyzkousene to nemam, ale pry to funguje. Jen se musi dodrzet dostatecna mezera mezi sousemi a musi to tam luftovat. Do nastavku misto 10ti jich dat jen 6... Pro me je jednodusi skladovat jen panenske plastve.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAJA: to jo, videl jsem, ze to meli lidi zaskladane na dvou lajsnach v ruznych pruchodech nebo jen pod striskou na cerstvym vzduchu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Na skladování souší (mimo chlazený sklad) prý pomáhá proti zavíječi průvan - zabezpečit pletivem proti myším apod. a využít komínový efekt.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MADFARMERXXX: u sousedu, co vim, nepadlo nic :)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Mě z 70ti padly 3 oddělky, kmenová přežila všechna. Jak to vypadá u sousedů nevím
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: to nevypada spatne. ja skladuju vzdycky tak 10-12 nastavku mezisten (pulka na podzimni vytaveni) a se zavijecem bojuju, i kdyz se snazim pravidelne sirit.. akorat ta cena neni nejnizsi.
    MRTS
    MRTS --- ---
    Ještě jsem poslednímu včelstvu pořídil tuhle dobrotu:
    Masamaril
    Když tomu budu věřit já, víra má jim pomůže, no ne?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZOIDBERG: výkon vyvíječ je dostatečný i ze zhora..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BOUMRY: Díky, zkusím si koupit vhodnou nádobu. Mám Langstroth Jumbo, což může být problém. Jinak jsem slyšel, že je lepší, když jde ta pára zaspodu… ale to by šlo zajistit nějakou trubčckou, klidně hliníkovou…
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZOIDBERG: : není potřeba žádná izolace. Otestováno v prosinci venku, bylo tak 4nad nulou. Vyvíječ má 2000W.
    Takovýhle
    Potřeby pro včelaře : Vyvíječ páry k vařáku vosku - 2 kW
    https://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/vyvijec-pary-k-varaku-vosku-2-kw
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BOUMRY: Máš ten barel ještě nějak izolovaný, třeba mirelonem? Vyviječ páry mám taky, ale žádný extra výkon určitě nemá a už uvažuji, že alespoň zkusím zabránit zbytečným ztrátám. Úplně nejlepší získávání vosku je v kombinaci kotle a ždímačky na vosk, ale to už je jiná investice.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MRTS: přesně jako u nás, 6 včelstev pryč, velkej spad, přežil jeden oddělek, ale ten teď hezky pracuje
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: mám to podobně. z pěti včelstev dvě uhynuly na zásobách (nepřelezly do MK), dvě byly vybraný (předpokládám spíš loupež, než že by neměly dost zásob). a přežil (v parádní kondici) jenom loňský oddělek.
    tak ten už je teď po nátěru a fumigaci :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam