• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Starat se o včely není jednoduché, ale jsou pro nás životně důležité, říká výrobce oceněné české medoviny | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ne-dulezite-rika-vyrobce-nejlepsi-ceske-medo.A190702_140048_dobra-chut_ape
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak u mě na českolipsku letos bída. Táta to samý. Někdy před měsícem jsem ze dvou včelstev vytočil cca 25kg a teď ještě tak asi 8-10 a tim to zhaslo. A včely slabý. Rovnou krmim.
    PAD
    PAD --- ---
    Stavelkou vaporizaci 1x v bezplodovem obdobi,pokud je velky spad,tak 3x po 5 dnech i v plodove obdobi,typicky v zari.Nikdy pred vytocenim.Funguje to vyborne a nezanechava rezidua.Varidol ani gabon nechci,med sam jim a davam ho detem.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: dávám pokapem, tchán experimentálně vyzkoušel, že mu po aplikaci tímhle způsobem roztoči padali cca 10 dní, takže to jako doplňkové léčivo, od kterého nečekáme zázraky, používáme i v plodovém období.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Jak s kyselinou šťavelovou? Mám ji připravenou, ale až na prosinec - pokapem, v bezplodém období.
    Ty ji kapeš, nebo sublimuješ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ja kveten a cervenec stavelka
    podzim/zima fumigace dle metodiky CSV
    gabony jsem nepouzival nikdy (nekocuju), ke kys.mravenci mam osobni predsudky :o)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    po prvnim vytaceni pri vyssim spadu dlouhodobe odparovace kyseliny mravenci
    podzim / zima dle metodiky CSV - fumigace + aerosol (gabony vetsinou nemusim, spad je maly)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Jak/kdy/čím a proč zrovna tak léčíte ?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    BOUMRY:
    plisne jsou aerobni
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOUMRY: tak tam ještě můžeš pustit dusík nebo alternativně argon ze svářečky =)

my už máme hotový vařák i lis na vosk, takže letos bude mimo úly jen minimum souší a nový rámky budeme připravovat až na jaře... ve včelíně nám to žere zavíječ a pořád to sířit pro nás není ideální řešení... a ve sklepě je zase vlhko, tak to chytá plíseň :-/
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    No vidíš, plísně. To by mohlo být problém v utěsněním nevětrané prostoru.
    Plísně jsou anaerobní. CO2 podporuje růst plísní. Vše je bráno jako podíl CO2 ve vzduchu.
    Plíseň při 100% CO2 přece musí chcípnout ;)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: Vajíčka a larvy už v tom díle většinou jsou, v aktivním úle je drží včelstvo pod kontrolou, ale jak to vyndáš ven, mají volnost se do vosku pustit.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    no a on by se jinak ten zavíješ do těch sudů, nebo ikea boxů (super nápad) dostal, kdyby se tam nenapustil ten plyn? To by mohlo klapnout i bez toho, ne? Akorát bych se bál nějaký plísně, nebo něco...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THERIDANE: no právě že mám
    Napadly mě zaviratelny boxy....obdélníkový s víkem....IKEA , hobby shopy
    CO2 je těžší než vzduch, takže by tam mělo zůstat i když boxy nejsou vzduchotěsný.
    Bude do toho vidět, souše budou na stojato, jako v nástavcích a daji se stohovat.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BOUMRY: jestli máš v dílně CO2 svářečku, tak už jen sehnat ty hrnce :-)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THERIDANE: musim zkusit. Lepší, bez šíření pořád dokola. Mám v nástavcích v dílně a ta sira mne trápí kvůli korozi všeho, co tam je...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Kamarád na šumpersku skladuje v potravinářských sudech, který pak propláchne CO2 z bomby a zapečetí, tam taky žádná havěť nepřežije.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOOTCHA: My máme zavíječe taky celkem dost (kladensko), skladujeme to ve včelařské maringotce v komínu nástavků a párkrát do roka se to vysíří.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Spolehlivě to má každej rok téměř všechno od zavíječe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam