• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MAJA
    MAJA --- ---
    Taky zvažuju pokap šťavelkou (podle spadu) ale spíš někdy teď, abych do včel nelezl za mrazu ...
    PAD
    PAD --- ---
    BRUKEV: Pokap nebo odpar? V jaké n. výšce jsi? U nás na Vysočině (600mnm) je už asi celkem pozdě.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PAD: tak to já teprve budu dávat šťavelku cca za 2-3 týdny
    PAD
    PAD --- ---
    Přidám i obecné pokyny:

http://www.svscr.cz/wp-content/files/dokumenty-a-publikace/Dokument-60848-2019-MZE-18141.pdf

10. VčelyEpM120MOR VČELÍHO PLODU – VyLa(BV) – monitoringVyšetření směsných vzorků měli vrizikových oblastech (po 2 letech od zrušení ochranného pásma). Vyšetřování se provádí mimo současná ochranná pásma voblasti, která byla předdvěma lety ohniskem nebo ochranným pásmem,a pokud se vnásledujících letech nevyšetřovalo. Vyšetřuje se směsný vzorek měli odebraný ktomuto účelu ze stanoviště včelstev. Vzorky měli se odebírají zpodložek, které jsou umístěny na dně úlů nejméně14dnů . Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl maximálně od 25 včelstev.EpM160 MOR VČELÍHO PLODU – VyLa (BV)Vyšetření směsných vzorků měli nebo vzorků včel ošetřujících plod od všech včelstev na všech stanovištích v ochranném pásmu vymezeném vmimořádných veterinárních opatřeních nařízených krajskou veterinární správou. Vzorky se odebírají v termínech a frekvenci určených v mimořádných veterinárních opatřeních nařízených pro dotčené ochranné pásmo.

EpM300VARROÁZA – VyLa(PV)Směsné vzorky veškeré zimní měli od všech včelstev na všech stanovištích. Vzorky zimní měli musí být odebrány po takové lhůtě od provedeného podzimního ošetření včelstev, aby nebyl k vyšetření odevzdán léčebný spad.Vzorky měli se odebírají nejdříve za 30 dnů oddne vložení čistých podložek na dna úlů a musí být odevzdány k vyšetření do 15. 2. 2020.
    PAD
    PAD --- ---
    SVS vydala nový metodický pokyn pro tlumení varoozy:

http://www.svscr.cz/...cky-pokyn-SVS-pro-chovatele-vcel-k-prevenci-a-tlumeni-varroazy-2019-11-26.pdf

Je to IMHO malá revoluce. Ke klasické tvrdé chemii, je v ní uvedeno mnoho dalších podpůrných způsobů. Dále nevynucuje použití pouze syntetických akaricidů, ale připoští i použití organických kyselin, konkrétně kys. šťavelové - a to i u ne-BIO včelařů. Je tam taky hezky rozpracovaná práce v průběhu roku. Vnímá tlumení varoozy jako součást celého roku a ne jen podávání léků - tvorba oddělků, vyřezávání plodu, šlechtění. No paráda! Jdu si dát sklenku medoviny:)
    MAJA
    MAJA --- ---
    PAD: Mě včely poprvé reagovaly na KM v létě taky trochu dráždivě (byl počítám i větší odpar vlivem teploty) a další aplikace už byly v pohodě.

Akorát se jim jednou podařilo odvětrat trochu KM nějakou skulinkou po suku a orezlo mi na kousku pozinkované víko :-)
    PAD
    PAD --- ---
    BELIEVER: proc zbabele?:) imho je lepsi nejaka metodika, nez zadna. u me taky padaly u nekterych stovky.

ve skole nam rikali, ze na Gabon zrejme uz vznika rezistence. ale abych pravdu rekl, tak alternativa v podobe treba KM se mi fakt prici. zkousel jsem to a je videt, ze to ty vcely fakt drazdi, nelibi se jim to a vlastne ani me ne.

mate nekdo zkusenost se stavelkou s glycerinem na papircich? pry to funguje velmi podobne jako formidol, ale ne tak agresivne ...
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    PAD: Já se zbaběle držím pokynů ČSV, takže v druhé půlce srpna jsem dával na 30 dnů gabony a konec října + první půlka listopadu jsem dělal fumigaci.

Po gabonech to zas tak moc nepadalo, ale po první fumigaci popadaly stovky kleštíků (klidně to mohlo být 200 i víc kusů na úl). Při druhé fumigaci už to zas moc nepadalo, jen jednotky, nejvýš deset patnáct kusů, tak jsem si říkal, že první asi zafungovala.

Ještě mě čeká v prosinci aerosol.
    MTO
    MTO --- ---
    MRTS: njn. zvanivy vedci, klasika :-)))

me to aspon osvetlilo proc leti umrit pryc....
    MRTS
    MRTS --- ---
    MTO: Zrovna u článku v tomhle čísle jsem si říkal "wtf, jak dokázali popsat dvě stránky a vlastně nic neříct?".

Ale, dostal jsem poprvé Odborné včelařské překlady a je to skvělé čtení.
    Nechápu, jak to mohlo přes struktury ČSV projít. Jsou tam kacířské myšlenky. ;)
    PAD
    PAD --- ---
    Lecite po vytaceni, pripadne v podleti - koncem srpna / zacatkem zari?

Nevcelarim dlouho, ale stava se mi pravidelne, ze koncem srpna nebo zacatkem zari pozoruji obzvlaste u silnych vcelstev silnou invazi klestiku - pravdepodobne si to natahaji z kolabujicich vcelstev okolo. Snazim se to resit opakovanou sublimaci KS (v 5ti dennich rozestupech). Mam pocit, ze to pomaha, ale vite jak je to s pocity ...
    MTO
    MTO --- ---
    MRTS: diky za odkaz. me taky preziva vcelstvo co prezilo z lonska... oddelek z vedlejsi vesnice neprezil.

jinak tez v prosincovem vcelarrstvi na toto tema

http://www.vcelarstvi.cz/foto-casopis/76.jpg
    MRTS
    MRTS --- ---
    Zajímavý článek k úhynům:
    Bude sezóna 2019-2020 ve znamení úhynů a kolapsů? - Včelaři sobě
    http://www.vcelarisobe.cz/2019/11/bude-sezona-2019-2020-ve-znameni-uhynu-a-kolapsu/

Včelstvo, o které jsem přišel, byl letošní oddělek.
    Byl ze včelstva, které mi přežilo loňské úhyny. (Zůstalo, jestli si dobře pamatuji 2/6.) A toto včelstvo stále žije...
    Tohle jde přesně proti tomu, co bych čekal.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Na kladně nám přežívají dvě včelstva, co přes rok byly spíš slabší průměr. Silný úly padly snad během týdne, naprosto brutální spad hned po léčení. Vigor F1.
    PAD
    PAD --- ---
    KOCOURR: me padlo 1 z 8 zatim. ale pozoruji velmi velke spady, az extremni ted u podzimniho leceni u 3 vcelstev, takze budu rad, pokud prezije polovina.

jinak jak pisi ostati, zarazi me ta razance - to jedno, co jsem ztratil, bylo krasne silne vcelstvo a behem asi 2 tydnu bylo po nem:(
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR:
    KOCOURR: jj, pod to bych se podepsal - mam to uplne stejne a vyhled vidim tez uplne stejne - starsi vcelari toho nejspis nechaji, pokud jim vsechno padlo. mam podezreni, ze takovehle cistky kazdy 3-5 rok zacinaji byt v poslednich letech pravidelne :o/.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: na to se neda snadno odpovedet. na nedavnem aktivu prednasela MVDr. Cihlarova z Opavy (veterinarka pro oblast vcelarstvi + zaroven aktivni vcelarka) a ta rikala, ze ty ztraty jsou kombinace varroazy a ruznych virovych chorob. jenze na ty se prakticky neleci, protoze se poradne nevi jak. teda krom toho, ze je jejich vyskyt odvisly od poskozene imunity vcelstev, ktera je poskozena sirokym koktejlem chemickych sracek ve vsech moznych postrikach. dneska uz myslim nikdo neleci jen fumigaci/aerosolem, ale stavelka nebo kys. mravenci je bezna. presto je to uz nedostacujici. buh s nama. bez prdele.

snad jedina pozitivni zprava (da-li se to tak rict) je, ze zimni zasoby z uhynulych vcelstev (pokud nejsou posrane kvuli nosemy nebo to neni kvuli moru samozrejme) by mely byt pro pouziti v dalsim roce do oddelku v pohode, ze ty virove nemoci moc dlouho neprezijou.

jeste pak po ni vystupoval jeden chovatel matek od nas a ten rikal, ze ma vysledovane, ze u oddelku maji zdaleka nejvetsi spady singerky, o poznani mensi sklenarky, nejmensi vigorky (z linii, ktere chova). u singerek to pripisoval tomu, ze ony prakticky cely rok plodujou, maji minimalni nebo zadne pauzy. takze nam doporucoval z nich prejit na jine linie. coz je ale slozite, jak je na jare rychla jarni snuska, tak se treba vigorky nestihnou poradne rozjet a je po ni.. :o/.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KUATO: jo, ten scénář mi přijde jak přes kopírák
    Jediný pozitivum co se na tom dá vidět je snad to, že i tak jsme jako republika převčelený a dojde (snad) k nějakému přírodnímu výběru a zůstanou jen ty odolnější včely, ale těžko soudit, musíme si asi počkat jak to bude vypadat za pár let ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MRTS: Jako u nás v okolí rozhodně nejsem jedinej komu toho hodně popadalo, brzo hodně včelařů asi skončí, jestli se to bude pravidelně opakovat. Jenže co s tím, máte někdo osvědčenej recept jak tomu předcházet? Já už pro letošek přestal prodávat med, protože příští rok budu dělat jen oddělky (bude-li z čeho), tak aby mi zbylo alespoň pro sebe...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam