• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCOURR: je otázkou, co je málo pylu. Pokud by byly opravdu na suchu s pylem, určo bych něco koupil.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Jinak dnešní prohlídka ve včelách - kmenové včelstvo úplně na suchu, začínám krmit. Nové oddělky, kterým jsem koupil inseminované matky pomalu staví a matky krásně plodují, ale ohledně zásob stejná situace jako v kmenovém včelstvu, kdybych je od začátku nekrmil, nemají nic.

Mimochodem k tomu krmení, oproti předešlým rokům nemají nanošeno ani moc pilu, sladinu jim dodám ve formě cukru, ale čím jim nahradit bílkovinu? Viděl jsem nějaký produkty co obsahují mořskou řasu a podobný věci, zkoušel jste to někdo? Možná se obávám zbytečně zbytečně a na přezimování jim bude stačit když jim dodám sladinu, ale nebudou pak mít na jaře pomalej start, když nebudou mít nanošenej žádnej pyl?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Vzhledem k tomu, kolik plísní je i ve zdravým úle, bych se tomu spíš vyhnul :-) o reziduu z léčení nemluvě.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, co si myslíte o apiterapii - vdechování úlového vzduchu? Zkoušeli jste to někdo, nebo myslíte že je to blbost? Přemýšlím, že si pořídím hadici s filtrem a náustkem na dýchání, ale ještě nejsem 100% rozhodnutej...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: u nas (opavsko) chcije posledni mesic snad kazdy den. a vody pada dost. takze snuska prakticky zadna, hned je to vymyte. lipu velkolistou uz mame odkvetlou a nebylo z ni prakticky nic. malolista zacne vykvetat kazdym dnem.. :o/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KUATO: chcát u nás nebude, to jsem klidný. Respektive teplota je výhledově 22+, deště sice ano, ale spíše přeháňky. Dva týdny dešťů neočekávám.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: tak to se modleme - jestli bude takhle dal nejblizsich 14 dni chcat, tak ani z lipy nic nebude..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dám jim tak 14-dní až tři neděle čas a pak to prolezu, jestli to vytáčet ...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: já jsem nahlodán s vytáčením. Začíná mi nakvétat lípa velkolistá, podle mě první květy puknou o víkendu.
    Současné medníky nakombinované rámky se sladinou a k nim rámky na středu zaplodované, po krajích sladina. Tak jestli to nechat být a pak to vytočit po vyklubání plodu uprostřed kvetení lip (mám i malolisté a celkově lip okolo je na desítky, takže imho to bude kvést víc než týden), nebo ted o víkendu pobrat třeba do desíti rámků, vytočit a pak hned vrátit na doplnění. Medníky mám vždy dva, ten spodní ale dostavují a to už po slunovratu je vždy pomalé.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MRTS: jsem na tom podobně ... od květnového vytáčení toho moc nepřinesly, ale lípy tu na Mělnicku ještě pořádně nekvetou, tak stále doufám ...
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    Zdravím, jste tu někdo z JČ? Kaplice, Trhové sviny, Budějice a okolí? Chci letos začít s pár oddělky, hledám rozumy a lidi. Jsem cca 620 metrů nad mořem.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Souhlas, letos to stojí za prd. Ještě, že jsem nestihl vytočit začátkem května, to bych musel krmit. Když jsem byl minulou neděli přelarvovat, měli jen nanesenou sladinu, zavíčkovanych zásob v podstatě nic. Uvidím dnes, až půjdu dělat oddělit.
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD:
    Včelařím v cca 500 m.n.m. na Třeboňsku.
    Vytáčel jsem na konci května řepkový med. Letos žádné otravy a na řepku poslední roky nelítaly.
    Pokud si pamatuji dobře, tak z 8 (možná 6) produkčních včelstev asi 40 kg medu. Což je na tom stanovišti docela dobré.
    A spousta rojů - to byla radost ;)

Dnes jsem je kontroloval a nic moc...
    Zásoby nějaké mají, prostor také - čekám, co se bude dít po rozkvětu lípy. Cukr na krmení mám připravený, kdyby to nevyšlo.
    Ale moc se jim nechce stavět a v jednom včelstvu mám hroboplod. (Matka se nevrátila z proletu?)

Ilustrační ❤
    PAD
    PAD --- ---
    KOOTCHA: Ja v kvetnu ani nevytacel, pockam az po lipach (a medovici, pokud bude). Letos je to za 4 roky meho vcelareni jednoznacne nejhorsi. Nektere oddelky mi pomrely hladem (moje blbost, holt se to na Vysocine teprv ucim, je to fakt jine nez v nizine), u jinych se nevylihla matka (zrejme problem s teplotou / chladem). Med budu mit jen tak 4 nastavky lang 2/3 ze kmenovych vcelstev. Je to bida.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já letos ze dvou úlů sebral 13 rámků lang 2/3 ... cca 20kg, hned vrátil a doufám, že stihnu ještě jedno kolo ... lípy kolem teprve budou kvést
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jak jste na tom s centrifugou?
    Ty moje letos víc sežerou, než přinesou. V Květnu jsem měl prdlačku a včera jsem v nich byl cvičně znovu a jsou tam na dva úly tak 4 Kg :)

Takže je snad budu krmit, nebo co.
    MAJA
    MAJA --- ---
    POMYJAN: jj, trubčice ... ale o tom vysypání, že se trubčice jsem nevěděl, dobrý tip ... zkusím splašit zas matečník a až bude hezky pěkný počasí, tak je vysypat.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOCOURR: jo, ten pyl by dával smysl - mám jedno včelstvo, které si na jaře zabilo matku, nový matečník nepřijali ... jen trubčina. Je mi líto je ničit, ale asi mi nic jiného nezbyde ... přidaný matečník i naražený matečník ... asi vždycky matku zabijou
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: matka je zabalena s par vcelama, ktere se o ni staraji. ted jsem takhle nejake matky kupoval. den cesta, dalsi den nez jsem je nastrkal do oddelku a vypadaji ok.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak asi letos koupím nějaké F1 matky na výměnu. Jak je to s tím zasíláním poštou, nechodí matky nějaké vystreslé? Bohužel osobní odběr asi nehrozí, v okolí nikdo matky nemá a chovatele mám vždy tak 100 km daleko.
    Navíc moc nechci Singerky, kterých je všude plno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam